Forskningsinstituttenes Fellesarena (FFA) og Abelia, NHOs forening for kunnskap- og teknologibedrifter, har nylig gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer der 30 prosent sier de har nedbemannet eller tenker å nedbemanne i treårsperioden 2012 – 2014.
6500 ansatte
FFA representerer 6500 ansatte i 51 forskningsinstitutter med årlig omsetning på ca 7,5 milliarder kroner.
Administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli sier at omstilling vil være en kontinuerlig del av det norske arbeidslivet.
– Verden går raskere og man må komme opp med nye forretningsmodeller for å ikke henge etter. Det innebærer å fornye seg og ta modige valg. Det å omstille seg fortløpende blir en viktig kompetanse i årene som kommer, sier Haugli.
Les også: Sjekk den kanadiske ingeniørens «guide til nordmenn»
Årsaker til omstilling
Advokat i Abelia, Hege Nordgård, sier at økonomiske utfordringer, mer fokus på fremtiden og og behov for en annen kompetanse er de viktigste årsakene til omstilling.
– Jeg tror funnene her er overførbare til andre bransjer, sier Nordgård.
Hun sier at nedbemanning er ikke synonymt med negative framtidsutsikter. Flere av deres medlemsbedrifter nedbemanner og rekrutterer samtidig.
– Nedbemanning er mer et bilde på hvor raskt utdatert kompetanse på enkelte områder blir, og at man må snu seg raskt for å følge med i utviklingen, sier Nordgård.
Hun legger til at omstillingsevne må vektlegges høyt i forbindelse med rekruttering fremover.
– Når utviklingen skyter fart, blir man straffet hardt dersom man gjennom årene har vært litt slepphendt med organisasjon- og kompetanseutvikling av ansatte.
Les også: Fikk E i programmering. Nå lager hun IT-løsninger for byggebransjen
Ny kompetanse
President i Nito, Trond Markussen, sier at å holde seg faglig oppdatert blir mer og mer viktig på dagens arbeidsmarked. Det henger blant annet med store endringer i markedet og verden.
– Det er viktig at både arbeidsgivere og arbeidstakere er oppmerksomme på det og sørger for tilbud om etterutdanning, sier Markussen.
Han sier at Nitos erfaringer er at nedbemanning er en belastning for både arbeidstaker og for arbeidsgiver.
– Det er ingen tvil om at dette er noe vi ønsker å unngå. Samtidig skyldes de fleste omstillingssaker vi har per i dag i stor grad endringer i markedet, som outsourcing og økonomi.
Les også: Her kan ingeniører auksjonere seg selv bort
To prosent
Nitos behovsundersøkelse viser at over halvparten av de virksomhetene som har blitt spurt tror de vil ha behov for flere ingeniører om tre år enn i dag.
Bare to prosent tror de kommer til å ha færre.
– Selv om andelen av bedrifter som tror de vil ha behov for færre ingeniører er liten, har både arbeidsgiverne og NITO en viktig rolle å fylle for at prosessene i disse virksomhetene blir best mulig for de som blir rammet av nedbemanningene.
Les også:
Dette er tegn på at du kan miste jobben
I 2007 skulle de legges ned. Nå tjener de penger på forskningen
Halvparten av norske bedrifter har ansatt en master når de egentlig bare trengte en bachelor