KARRIERE

1 av 8 har et slikt punkt: Nå er det mange tusen kontrakter som må endres

Enklere å gå over til konkurrenten.

Eksempler på konkurranseklausuler i kontrakter hentet fra dommer. Trolig må flere slike klausuler nå endres.
Eksempler på konkurranseklausuler i kontrakter hentet fra dommer. Trolig må flere slike klausuler nå endres. Bilde: Colourbox/faksimile
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
24. nov. 2015 - 16:29
Vis mer

I dag kan arbeidsgiver nekte deg å jobbe for konkurrerende virksomhet i både ett og to år etter at du har sagt opp - uten lønn.

Men nå går det mot slutten for slik jobbnekt. Tirsdag ble Stortingets arbeids- og sosialkomite enige om nye regler:

  • Maksimal karanteneperiode på 12 måneder.
  • Full lønnskompensasjon opp til 8 G - 720.000 kroner i karanteneperioden.
  • 70 prosent lønnskompensasjon opp til 12 G - 1.080.000 kroner.
  • Alle allerede inngåtte avtaler må tilpasses det nye lovverket. Arbeidsgiverne får ett år på seg til dette.

Nedbemanning: Slik skal du ikke gjøre det

– Full seier

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg jubler over at komiteen er blitt enige.

– Vi er ufattelig fornøyd. Dette ser vi på som en full seier for Tekna. Dette har vi jobbet for lenge, sier Randeberg til Teknisk Ukeblad.

Hun er spesielt fornøyd med at komiteen går inn for full lønnskompensasjon opp til 8 G, og mener dette vil gavne unge arbeidstakere, som er de som er hyppigst rammet av konkurranseklausuler.

– Nå vil arbeidsgiverne bli nødt til å tenke seg om før de tar inn slike klausuler i kontraktene og bare bruke det på folk de har råd til å bruke det på.

Må endre kontrakter

Hun tror at mange bedrifter nå blir nødt til å gå gjennom bestemmelsene i standardkontraktene sine.

– Dette er en utrolig viktig sak for våre medlemmer, og for oss har det vært en høyt prioritert sak. Vi har mange medlemmer som har vært rammet av slike klausuler, sier hun.

Bakgrunnen er at regjeringen foreslo våren 2015 å begrense konkurranseklausuler til 12 måneder og lovfeste arbeidsgivers plikt til å utbetale lønn i karanteneperioden.

Tirsdag ble innstillingen til lovforslaget klar. 7. desember skal saken til første gangs behandling i Stortinget.

Opp til tre år

Hver åttende sivilingeniør i næringslivet har undertegnet en konkurranseklausul, viser en undersøkelse Tekna gjennomførte tidligere i år.

Konkurranseklausulene inneholder ofte en bestemmelse om en karanteneperiode av ulik varighet, der arbeidstakerens mulighet til å jobbe for konkurrerende virksomhet eller virksomheter i samme branje begrenses i ulik grad.

De vanligste klausulene innebærer et forbud mot å jobbe for konkurrerende virksomheter i seks eller 12 måneder. Men undersøkelsen avdekket også klausuler med varighet helt opp til tre år for sivilingeniører.

Klarer du deg uten lønn?

– Kunne du klart deg uten lønn i ett år eller tre år? Det bør være kontrollspørsmålet før du skriver under på noe slikt, sa Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg da undersøkelsen ble publisert.

Klausulene gjør at teknologer risikerer å gå i lange perioder uten lønn for å kunne slå til på drømmejobben. I verste fall går man glipp av hele jobben, fordi den nye arbeidsgiveren ikke kan vente. Men nå blir det altså en lovendring.

– Omfanget av slike karantener er større enn vi trodde, sa hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.