MOBIL

10 smarte dingser til mobilen din

Gjør smarttelefonen enda smartere.

Det finnes mye smart tilbehør til smarttelefoner. Her er et knippe av det mer eller mindre nyttige slaget.
Det finnes mye smart tilbehør til smarttelefoner. Her er et knippe av det mer eller mindre nyttige slaget. Bilde: Produsentene/montasje
Marius ValleMarius ValleJournalist
25. mai 2014 - 09:00

En mobiltelefon kan gjøre så mangt, og med det rette tilbehøret kan den gjøre enda mer.

Da snakker vi ikke om håndfri, bilholder og slike ting, men utstyr som gir telefonen din nye muligheter, enten det er at du kan bruke den lenger, se TV, styre strømmen i huset eller bli bedre i golf.

Her er en oversikt over tilbehør vi selv syns er morsomt, stilig og nyttig.

LES OGSÅ:

5 apper du kan glemme på iPhone

Lynraskt nettverk i lomma

4 tips for å få mer ut av iPad

iPhone-pluggen som ikke forsvinner  

TV-mottaker til mobilen

Oppdatert 5.06.14: Vi bestilte inn denne TV-mottakeren til test, og det viser seg at den ikke fungerer som TV-mottaker i RiksTV-nettet. Dette skyldes at den ikke kan håndtere signaler i HD, og at NRK sendes utelukkende i 720p.

Vi har latt den opprinnelige teksten stå:

Skal du se TV på mobilen, er du stort sett nødt til å streme dette over internett. Det er vel og bra, men kanskje ikke en praktisk mulighet mange steder, som på hytta.

Dyrt er det også, siden du må ta av datakvoten din for å se TV. Som et eksempel tar NRKs nett-TV inntil 3,5 Mbps om forholdene er optimale. 

Da suser du raskt gjennom de inkluderte megabytene i abonnementet ditt.

Her kommer Elgato EyeTV W inn i bildet. Dette er nemlig en DVB-T-mottaker, som betyr at den skal kunne ta imot signaler fra RiksTV.

Det som er lurt, er at den også er et Wi-Fi-tilgangspunkt. Du trenger dermed bare å dra ut antennen og skru den på.

Du kobler deg deretter til nettverket og benytter Elgatos app, som også kan pause og spole i programmer. Ulempen er at den ikke støtter krypterte sendinger, som i praksis betyr at du bare kan ta inn gratiskanaler.

Med denne kan du se TV på mobilen eller nettbrettet uten å bruke så mye som en byte i datatrafikk.
Med denne kan du se TV på mobilen eller nettbrettet uten å bruke så mye som en byte i datatrafikk. Elgato
Bare krinken her, med andre ord.

EyeTV W koster fra 600 kroner, og selges i en rekke nettbutikker. Les mer hos Elgato.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

LES OGSÅ: Kan ta opp åtte TV-programmer samtidig

En ladestasjon som denne kan være kjekt å ha dersom du vil ha ett sted å lade alt.
En ladestasjon som denne kan være kjekt å ha dersom du vil ha ett sted å lade alt.

Multiladestasjon

Har du mobil og nettbrett? Er dere flere i hjemmet som kjemper om samme ladekabel? Da kan en ladestasjon med plass til flere enheter samtidig være en kjekk sak å ha.

Bluelounge Sanctuary 4 er ett av mange eksempler på et slikt produkt. Akkurat denne laderen kan ta seg av inntil fire produkter samtidig, og siden den leverer inntil 4 ampere, er det nok strøm til å lade både nettbrett og mobil på samme tid. Den har også et eget nettbrettstativ slik at du kan bruke brettet mens det lader.

Koster rundt 800 kroner i nettbutikkene.

LES OGSÅ: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

PNY er en av mange produsenter av batteripakker til smarttelefoner. Med en slik kan du lade mobilen din hvor som helst.
PNY er en av mange produsenter av batteripakker til smarttelefoner. Med en slik kan du lade mobilen din hvor som helst.

Batteripakke

Mens vi er inne på lading: En ekstra batteripakke er alltid kjekt å ha med seg i veska, på innerlomma, i hanskerommet eller andre steder det kan være smart å ha ekstra strøm tilgjengelig.

Det finnes et utall forskjellige løsninger, men vi foretrekker de fleksible som fungerer med alle telefoner. For eksempel PNYs Fancy Powerbank, som vi har hatt prøvd en stund.

Disse kommer i forskjellige kapasiteter, fra en liten med et 2600 mAh batteri som i praksis kan lade mobilen din omtrent én gang, til den kraftige med 5200 mAh batteri og to USB-utganger med 2 A. Med slike tilgjengelig har du alltid mer strøm på lur.

Den minste, PNY Fancy Power Bank 2600, koster fra under 200 kroner i nettbutikkene. Den store, PNY Fancy Power Bank 5200, koster rundt 300 kroner.

LES OGSÅ: TEST: Denne lar deg lade mobilen to ganger

Olloclip lager linser du kan sette utenpå iPhones kameralinse.
Olloclip lager linser du kan sette utenpå iPhones kameralinse.

Ekstra kameralinse

Om du tar mye bilder med mobilen din, men savner bedre vidvinkel eller mulighet for å ta skikkelige nærbilder finnes det løsninger. Det er nemlig mulig å sette ekstra linser over kameralinsen på telefonen.

Vel, om du har en iPhone i alle fall. Det er disse telefonene som får mest kjærlighet fra utviklere av slikt tilbehør. Vi har imidlertid sett lignende løsninger for blant annet Samsung Galaxy S4, men den må kjøpes fra utlandet.

Olloclip er antakelig den best kjente løsningen, som kommer med fire ekstra linser: Fisheye-linse, Vidvinkellinse, 10x makro og 15x makro. Når du vil skifte linse skrur du av den du bruker, og setter på en ny.

Nå vil slike ekstralinser riktig nok i praksis redusere bildekvaliteten, men du kan få noen ganske tøffe effekter.

Olloclip 4-in-1 koster fra 600 kroner i nettbutikkene.

LES OGSÅ: TEST: Olloclip-objektiv til iPhone 4

QX10 er et digitalkamera fra Sony som kan festes til telefonen din.
QX10 er et digitalkamera fra Sony som kan festes til telefonen din.

Sony QX10 og QX100

Om du vil ta kameraet ett steg videre, er løsningen å dumpe det helt. I stedet kan du bruke Sonys «kamera-som-du-fester-på-mobilen»-løsning, QX10 eller QX100.

Dette er kort sagt frittstående digitalkamera som bruker mobilens skjerm som søker. Du kobler deg opp til det via Wi-Fi, og fester det til mobilen med en holder som er integrert.

QX10 er den billigste varianten, som vi testet i fjor høst. Siden den gangen har prisen krympet til 1349 kroner. Det er en grei pris for et stilig produkt som dette, som lar deg ta bilder fra alle mulige vinkler. Du trenger nemlig ikke å ha kameraet festet til telefonen når du tar bilder.

QX100 er den heftige varianten, med 20,2 megapikslers sensor, G Lens og 3,6 ganger zoom. Den koster imidlertid mer enn det dobbelte.

LES MER: Test av Sony DSC-QX10

Zepp Golf er dingsen som kan gjøre deg til en bedre golfspiller.
Zepp Golf er dingsen som kan gjøre deg til en bedre golfspiller.

Golfsensor

Spiller du golf, kan denne lille dingsen være akkurat det du ser etter for å bli bedre.

Zepp Golf er en liten sensor du fester til hansken din. Den analyserer bevegelsesdata for å vise deg slagets bane, hastigheten på kølla, og hvor raskt du gjør bevegelsene. Du kan også bruke appen til å måle hvordan du beveger hoftene i slaget.

Dataene vises på mobilen din, og du kan sammenligne din egen swing med profesjonelle. Appen lagrer også utviklingen din, slik at du kan se om du blir bedre, om det er noe du burde jobbe mer med og så videre.

Resultatet er at du forhåpentligvis blir en bedre golfspiller. Og skulle tennis eller baseball være din sport, finnes det adaptere for racket eller kølle.

Appen finnes til iOS og Android. Selve enheten er ikke direkte billig. Med frakt koster den 168,55 euro, som medregnet moms blir i overkant av 1700 kroner ferdig levert.

Les mer hos produsenten.

LES OGSÅ: Treningsapp eller pulsklokke?

Belkin WeMo lar deg styre stikkontakter og mye annet ved hjelp av smarttelefonen.
Belkin WeMo lar deg styre stikkontakter og mye annet ved hjelp av smarttelefonen.

WeMo hjemmeautomasjon

Om du vil ha et smartere hjem finnes det en rekke løsninger som lar deg styre alt mulig i huset. Det kan likevel være en stor investering å gå til innkjøp av slike løsninger.

Derfor fremstår Belkins WeMo-system som spesielt interessant. Dette er kort sagt en automatiseringsløsning som du bruker smarttelefonen din til å styre, og du kan skru av og på strømmen til for eksempel lamper eller kaffetrakter fra en app.

Du får stikkontaktadaptere som du kan skru av og på, og mer avanserte adaptere som kan forteller deg om strømforbruk og som kan programmeres til å si fra når for eksempel vaskemaskinen er ferdig med å vaske ved å undersøke hvor mye strøm den trekker. Mulighetene på den siste er mange, siden du ved hjelp av appen kan programmere den til å varsle om forskjellig, for eksempel om TV-en har stått på lenge.

Det finnes også LED-lyspærer med WeMo, som dermed kan skrus av og på hvor som helst. Annet tilbehør har bevegelsessensor, slik at du kan skru av eller på apparater når du for eksempel kommer hjem. Vi ser for oss å programmere den til å sette på kaffen når vi setter beina i gulvet om morgenen.

I tillegg finnes blant annet lysbrytere, babycall, og egne bokser som er laget for å la deg integrere styring i andre enheter. Det hele kommuniserer over Wi-Fi, og du kan sette opp systemet slik at du kan styre det over internett.

Spesielt billig er løsningen imidlertid ikke. De enkleste bryterne til stikkontakten begynner på 500 kroner stykket.

Les mer om WeMo hos Belkin.

LES OGSÅ: Snart kommer den smarte døra til Norge

AR.Drone er et flyvende leketøy for voksne. Dette kvadrakopteret har kamera integrert, og styres med en smarttelefon eller et nettbrett.
AR.Drone er et flyvende leketøy for voksne. Dette kvadrakopteret har kamera integrert, og styres med en smarttelefon eller et nettbrett.

Mobildrone

Da undertegnede gikk i knebukser var det få leketøy som fristet så mye, og som samtidig var så langt utenfor realiserbare ønsker, som fjernstyrt helikopter. Når man endelig har blitt voksen, stoppes man av fornuftens stemme, som sier at det er viktigere ting å bruke 10 000 kroner på enn et nitrohelikopter.

Da kan kanskje en drone som Parrot AR.Drone være en mer fornuftig idé. Denne styres med smarttelefon eller nettbrett, og har kamera innebygget. Kjøpet kan du forsvare med for eksempel å kunne inspisere taket på huset uten å måtte risikere livet i en stige.

AR.Drone 2.0 er et batteridrevet kvadrokopoter som via Wi-Fi styres fra en smarttelefon ved hjelp av en app. Takket være kameraet kan du sitte i «førersetet» under flyturen. Oppløsningen på video er 720p med 30 bilder i sekundet. Videoene kan du lagre.

Innebygget er et kamera som peker nedover for å avgjøre hastighet, og en ultralydbasert høydemåler. Skulle du komme utenfor rekkevidden til mobilen din, kan dronen lande seg selv. Går du for versjonen med GPS kan den til og med fly hjem på egen hånd.

Mer informasjon og oversikt over forhandlere finner du hos Parrot. Koster rundt 3000 kroner.

LES OGSÅ: Disse fjernstyrte lekene kan styres med mobil

NFC Ring er en ring med NFC integrert. Hva du skal bruke det til er opp til deg.
NFC Ring er en ring med NFC integrert. Hva du skal bruke det til er opp til deg.

NFC-ring

Om du er en vaskekte nerd og ikke er redd for å vise det kan en NFC-ring være det du skal ha.

Dette er en fingerring med NFC-merker integrert. Disse NFC-merkene kan lagre det du vil, for eksempel kontaktinformasjonen din, eller brukes som identifikasjon om du har en app som låser opp telefonen din ved å skanne NFC-merker. Den kan nautligvis også brukes med annet NFC-utstyr.

LES MER: Slik låser du opp mobilen med NFC

Ringen fås i forskjellige størrelser, og koster 425 kr ferdig fortollet.

Men en USB-otg-kabel kan du koble til alt fra tastatur til USB-harddisk.
Men en USB-otg-kabel kan du koble til alt fra tastatur til USB-harddisk.

USB On-the-go-kabel

Til slutt skal vi ta med en veldig enkel, men nyttig sak mange Android-brukere vil ha glede av: USB-otg-kabel.

Dette er kort sagt en ledning med micro-USB i den ene enden, og en «vanlig» USB-hunkontakt i den andre enden.

Du kobler ledningen til telefonen, og tastatur, mus, harddisk, minnekortleser, spillkontroll og andre USB-enheter i andre enden. Da kan du bruke dette utstyret med mobilen eller nettbrettet ditt. Lurt om du for eksempel vil kikke på bilder tatt med digitalkamera på nettbrettet ditt, eller om du har en USB-pinne med dokumenter du se eller kopiere til mobilen.

LES OGSÅ: Denne gir Samsungen din mus og tastatur

Om du er ute på tur, kan du for eksempel last video på en USB-lagringsenhet uten å fylle opp lagringsplassen på mobilen eller nettbrettet.

En USB-otg-kabel koster deg noen tiere, og er veldig kjekt å ha, rett og slett.

LES OGSÅ:

5 apper du kan glemme på iPhone

Lynraskt nettverk i lomma

25 tips og triks til Sony Xperia Z2

Nå får du Viaplay på Chromecast

Nå kan du filme i høyere oppløsning på iPhone  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.