Japanske og algirske forskere samarbeider nå for å utvikle Sahara-ørkenen til en gigantisk energiprodusent.
Prosjektlederen for japanernes prosjekt sammenligner tiltaket med Apollo-prosjektet hvor USA fikk en mann på månen.
– Selv om vi utvikler teknologi for å bruke ørkensand til å lage bare ett tonn silisium per år, eller bare bygger ett kraftverk i ørkenen, vil alle slags problemer som sandstormer oppstå. Og vi vil få data som kan hjelpe oss til å løse problemene, sier Hideomi Koinuma, som kaller prosjektet Super Apollo Project, til DigInfo TV.
Les også: Bellona gjør Sahara grønn
Flere store planer
Sahara tar imot enorme mengder solenergi, og ørkensanden inneholder silisiumdioksid (silica, også kalt kiseldioksid), som er råmaterialet i silisium. Forskerne vil at man skal bygge silisiumfabrikker og solkraftverk og bruke energien fra kraftverkene til å bygge flere silisiumfabrikker og flere kraftverk i en slags avlsprosess.
Bygger man i tillegg likestrøms kraftlinjer med superledere kan man lede energien så å si hvor som helst, mener forskerne. Det kan i så fall hjelpe verden bort fra avhengigheten av fossil energi.
– I tropiske strøk må kablene kjøles med flytende nitrogen. Vi må finne ut hvor dypt vi må grave for å unngå temperatursvingninger, sier Koinuma.
EUs store planer
EU har lenge snakket om Desertec-prosjektet som skal føre solenergi fra Sahara til Europa. Desertec mener man kan bygge ut 470.000 MW i Sahara innen 2050, men fortsatt står Desertec ganske stille. Blant annet er planene avhengig av en rekke nye høykapasitets kraftlinjer og et supernettverk innad i Europa.
Kraftlinjene må føres over store avstander. Ifølge Siemens er energitapet på rundt 3 prosent per 1000 kilometer eller 25 prosent per 10.000 km.
– Kan løse energiproblem
I mellomtiden forsker japanerne og algirerne videre på sitt prosjekt.
– Kan vi bruke ørkensand til å lage en substans som skaffer oss energi, kan dette være nøkkelen til å løse energiproblemet. Det er trolig gjennomførbart, sier Koinuma.
Det første målet er å lage et kraftverk på 100 kilowatt i 2011. Men det endelige målet er å komme opp i smått fantastiske 100.000 megawatt solenergi i Sahara innen 2050. Det forutsetter at en mengde problemer løses. Forskningen er støttet av det japanske forskningsrådet og utenriksdepartementet.
– Den totale forskningsutgiften er 100 millioner yen (7,4 millioner kroner) i året i fem år. Dette er ikke nok til å fullføre prosjektet, men vi vil skaffe oss basisteknologien som skal til for å løse energiproblemet, sier Koinuma.
Lærer opp ingeniører
En viktig sideeffekt av prosjektet er at man kan lære opp vitenskapsfolk og ingeniører fra utviklingslandene.
Dette kan gi teknologioverføring fra rike til fattige land, og gjøre de fattige landene i stand til å hoppe over skitten fossil teknologi og gå rett til ren energi.
Les også:
Rekordsolceller i masseproduksjon
Kraftbransjen på vei til Afrika