KRAFT

173.500 datastyrte speil gir strøm nok til 140.000 hjem

Ikke alle er fornøyd.

Ørkenøy: Ivanpah framstår som en øy av speil 65 kilometer fra Las Vegas. Foto: Brightsource
Ørkenøy: Ivanpah framstår som en øy av speil 65 kilometer fra Las Vegas. Foto: Brightsource
17. mars 2014 - 17:48

Ivanpah framstår som en speil-øy i ørkenen 65 kilometer fra Las Vegas. Etter fire års arbeid, er det som omtales som verdens største solvarmekraftverk i kommersiell drift.

Sist torsdag startet kraftverket med å levere elektrisitet til innbyggere i California.

Solvarmekraftverkets produksjonskapasitet står for nesten 30 prosent av all termisk solenergi som for tiden er i drift i USA, ifølge majoritetseier NRG, som eier gigantkraftverket sammen med Google og BrightSource Energy.

Les også:  Investeringsselskap i USA kjøper kaldfusjonsteknologi

– En stor dag

"I full drift er de tre tårnene i stand til å produsere totalt 392 MW, nok elektrisitet til å forsyne 140.000 husholdninger i California med ren energi og årlig unngå 400.000 tonn CO2-utslipp, tilsvarende å fjerne 72.000 biler fra veiene", heter det i en pressemelding fra energiselskapet NRG.

Prislappen på kraftverket er over 13 milliarder kroner.

– Dette er en stor dag for den delen av solkraftindustrien som jobber med konsentrert solkraft. Det er en utbygging og en størrelse i et format som monner. Vi jobber tett opp mot konsentrert solkraft gjennom Sahara Forest Project i Qatar og følger det som skjer innenfor denne teknologien tett, sier Bellona-leder Fredrik Hauge.

De 173.500 solspeilene, også kalt heliostater, er datastyrte og sørger for maksimal innstråling av sollyset mot tre 135 meter høye soltårn på anlegget.

På toppen av disse oppsamlerne varmer sollyset kjeler med vann til damp, som igjen driver en turbin, en prosess som går under navnet Concentrated Solar Power (CSP).

"Siden spaden ble satt i jorden oktober 2010 har prosjektet skapt tusenvis av arbeidsplasser og ansatt nesten 3000 anleggsarbeidere som har fullført mer enn åtte milloner arbeidstimer", heter det i meldingen.

Les også: Her blir ørkenen grønn

Kritikk

Prosjektet har imidlertid møtt mye motstand på veien mot kommersialisering, og fått gjennomgå blant annet i toneangivende amerikanske medier.

Årsaken til kritikken er mangedelt: 

  • I likhet med vindturbiner kan også solvarmekraftverk utgjøre en trussel for fuglelivet. I varmekjelene på toppen av de tre tårnene kommer temperaturen raskt opp i mange hundre grader. Ifølge Green Biz strøk 150 fugler med i desember som følge av at de fløy inn i solspeilene, eller som følge av brannskader etter møte med de høye temperaturene på anlegget.
  • Ivanpah ligger i en region som er svært utsatt for tørke. Eierne gjorde derfor et poeng av at Ivanapah ville redusere vannbehovet med 95 prosent ved å utstyre det med luftkjøling. Likevel brukers store mengder vann fra grunnvannreservoarene til å vaske solspeilene.
  • Ivanpah har ikke installert teknologi for å lagre overskuddsvarme, som enkelte andre lignende anlegg har. Lagringsteknologi basert på Molten salt, såkalt saltsmelte, er tilgjengelig for solvarmerkraftverk. Dette gjør det mulig å bruke varmen på kveldstid når solen går ned.
  • Selv om kontraktene Ivanpah har inngått med ulike leverandører er konfidensiell, skal elektrisitetsprisen til anlegget være langt høyere enn fra andre kraftanlegg basert på solenergi, inkludert storskala solcelleanlegg (PV).

Bellona-Hauge mener det ikke er et stort problem at Ivanpah-anlegget ikke har mulighet for energilagring.

– En ikke-ubetydelig del av energiforbruket skjer om dagen. California har et voldsomt forbruk av aircondition og dermed stort behov for elektrisitet på dagtid. CSP er en teknologi som kan være i døgnkontinuerlig drift ved hjelp av "molten salt" eller biogassturbiner i framtiden, men Ivanpah klarer nå å drive anlegget kommersielt, og da får man en type læring og utvikling som er svært viktig for kommende anlegg, sier Hauge.

Kjølebehov

I pilotprosjektet Sahara Forest Project brukes konsentrert solkraft til å produsere strøm i prosjektet som går ut på å lage vann, strøm, mat og drivstoff i ørkenen ved å lage et system av eksisterende teknologier.

Her brukes avfall fra en teknologi som ressurs for en annen. Anlegget i Quatar stod ferdig i 2012.

– Konsentrert solkraft har to hovedutfordringer. Den ene er hvordan man lagrer energi. Såkalt molten salt er en av løsningene, men denne typen anlegg inneholder også turbiner som kan drives på biogass i framtiden. Vi ser for oss å ta CO2'en som turbinen produserer og bruke denne i algeproduksjonen. En annen utfordring er kjøling av anleggene. Behovet for kjøling av tårnene reduserer energiutbyttet, derfor ser vi med stor interesse på hvordan dette kan løses framover, sier Hauge.

Les også:

Slik skal han gjøre solceller mer effektive

Skal lagre store mengder energi i betong  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.