– Fem ordførere har jobbet med saken. To advokater. Det er snakk om store prosesskostnader, sier Simen Bjørgen, ordfører i Lom.
Miljøødeleggelser
Han har vært i møte med alle olje- og energiministrene de siste seks årene uten at det har gitt resultater. Innsjøen Tesse ble regulert under krigen.
– Det mest uheldige med den gamle konsesjonen er de store miljøødeleggelsene i form av voldsomme erosjoner. Hvert år forsvinner kulturminner, sier Bjørgen.
Lom kommune var raskt på pletten med sine krav om et strengere manøvreringsregime, da konsesjonen gikk ut i 1991.
– Gamle miljøsynder må rettes opp.
– Tilgodeser kraftprodusenten
Det har vist seg vanskelig. I første omgang godkjente departementet reguleringen midlertidig fram til behandling av ny konsesjonssøknad. Først i 2003 klarte NVE å komme med en innstilling, som ble påklaget av Lom kommune.
– En slik revisjon skal jo tilpasse seg ting som har virket uheldig i konsesjonsperioden på 50 år. Det vi derimot ser er at myndighetene velge å tilgodese kraftprodusentene og produksjonen, sier Bjørgen.
Rammer rettssikkerheten
Siden den gang har saken ligget til behandling hos Olje- og energidepartementet.
– Det finnes ingen saksbehandlingssikkerhet i revisjonssaker. Olje- og energidepartementet kan gjøre som de vil. Dette går på rettssikkerheten løs, sier Bjørgen.
-Ille
Heller ikke konsesjonshaver Glommen og Laagens Brukseierforening (GLB) er fornøyd med saksbehandlingstiden.
– Jeg synes det er forferdelig at det tar så lang tid i forvaltningen. Det ille, mener adm. direktør i GLB, Are Mobæk.
Også AS Eidefoss med sine kraftstasjoner har interesse av en snarlig avklaring, forsikrer adm. direktør Hans Kolden i Eidefoss. Eidefoss har tidligere hatt konsesjon på den ”lille Tesse-reguleringen”.
– Det er uholdbart at det tar så lang tid.
– Nødvendig
Kolden understreker at kraftselskapet har ført gjeldende reglement og at det ikke er snakk om miljøkriminalitet.
– At det går ut over miljøet er det ingen tvil om. Slik er det ved mange magasiner i Norge, når de er nedtappet blir strandsoner tørrlangt. Samtidig er det magasinene som gjør at vi har nok strøm gjennom hele vinteren.
Tapt produksjon
Eidefoss-sjefen liker ikke kommunens krav om et strengere manøvreringsreglement.
– Konsekvensen vil være tapt produksjon. I verste tilfelle kan det være snakk om en tapt produksjon på 20 GWh, hvis vi ikke før produsert før utgangen av mai.
350 revisjonssaker
De neste årene vil mange konsesjoner gå ut på dato. Fram mot 2020 skal NVE behandle hele 350 revisjonssaker. Ordfører i Lom, Simen Bjørgen, leder også som også leder revisjonsgruppen i LVK (Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar).
Han mener det er utrettferdig at det stilles mye strengere krav til nye vannkraftutbygginger enn til de eldre.
– Alle konsesjonssaker som skal revideres bør settes i forhold til nyere utbygginger som har mye strenger miljøkrav. Samtidig er også dagens teknologien mye bedre enn den som ble benyttet under krigen.
Miljøhensyn
Bjørgen får støtte fra Direktoratet for naturvern og Naturvernforbundet.
– Mange av de største og tøffeste utbyggingen ble gjort på denne tiden. Den gang kjente man ikke konsekvensene, slik vi gjør i dag, sier seksjonssjef, Kirsten Thyrum som mener at det er viktig å ta miljøhensyn når konsesjonene skal revideres.
– Det finnes mer kunnskap i dag som gjør at man kan ta hensyn til miljøet uten at det rammer produksjonen.
Det er Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet enig i:
– Her har man muligheten til å få gjennomopprette flere feil man gjorde i den tidlige fasen av vannkraftutbyggingen.
Adm. direktør Hans Kolden i Eidefoss er kritisk.
– Hvis departementet kjører et prinsipp om at alle gamle konsesjoner skal strammes inn, vil det gå tapt nokså mange GWh. Det må erstattes med nye utbygginger. Er det samlet sett en miljømessig bra løsning, spør han.