OLJE OG GASS

2-4-ordningen kan bli umulig å bruke i Barentshavet

Mørketid, tåke og polare lavtrykk står i veien.

Når petroleumsvirksomheten begynner å nærme seg Bjørnøya i den nordlige delen av Barentshavet, kan dagens driftssystemer og arbeidstidsordning bli vanskelige, mener NHO-direktør i nord.
Når petroleumsvirksomheten begynner å nærme seg Bjørnøya i den nordlige delen av Barentshavet, kan dagens driftssystemer og arbeidstidsordning bli vanskelige, mener NHO-direktør i nord. Bilde: NTB Scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
22. nov. 2013 - 13:36

Været kan gjøre det vanskelig å ha samme driftssystemer og arbeidstidsordning ved fremtidige utbygginger langt fra land i Barentshavet som i Nordsjøen.

Under leverandørindustriens nordområdekonferanse i Stavanger i forrige uke snakket Trond Skotvold, regiondirektør for NHO i Troms og Svalbard, blant annet om tilgjengelighet på arbeidskraft for olje- og gassindustrien i nord.

Under presentasjonen berørte han blant annet driftsopplegget ved fremtidige utbygginger langt fra land i Barentshavet.

– Man skal ikke se bort fra at det kan bli vanskelig med samme arbeidstidsordning langt fra land i Barentshavet som i Nordsjøen, sa han under konferansen.

Les også: Barentshavet og Norskehavet Nord blir større enn Nordsjøen før 2040

Mørke og polare lavtrykk

Teknisk Ukeblad har i en serie artikler sett på arbeidstidsordningen på norsk sokkel.

Bakgrunnen er at de blåblå har varslet i regjeringserklæringen at de vil forsøke å redusere kostnadsnivået på sokkelen, blant annet ved å hente frem to kontroversielle rapporter fra skuffen: Åm-rapporten og Reiten-rapporten.

Skotvold utdyper synspunktene overfor Teknisk Ukeblad.

– Det vil være klimatiske utfordringer i Barentshavet som er veldig forskjellige fra Nordsjøen. Det innebærer at måten man drifter installasjoner på, kan måtte gjøres annerledes enn i Nordsjøen, sier Skotvold.

Mørketid, langvarig tåke, ising og polare lavtrykk er blant forholdene i Barentshavet som han mener kan føre til behov for å endre måten man drifter installasjonene på.

Han presiserer at dette spesielt gjelder dersom man velger å bygge ut felt i Barentshavet som ligger langt fra land, for eksempel områdene rundt Bjørnøya.

– Alt dette er prosjekter som ligger langt frem i tid, og man har derfor god tid til å bli enige om løsninger som kan fungere, sier han.

Les også: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på

Vente på været

Nordområde-professor og styreleder i North Energy, Johan Petter Barlindhaug, mener det er fullt mulig å drive olje- og gassvirksomhet langt fra land i Barentshavet, for eksempel i området rundt Bjørnøya, med dagens rotasjonsordningen til tross for tøffe værforhold.

Han ser imidlertid for seg økte kostnader på grunn av at mannskap oftere her enn lenger sør vil måtte vente på været før de kan flys til eller fra land.

– Regulariteten vil bli dårligere og dette vil medføre økte kostnader, men jeg ser ikke noe i veien for å løse dette innenfor de ordningene vi har i dag, sier han.

Han mener at sikkerhetstiltakene som er nødvendige for å drive petroleumsvirksomhet langt mot nord i Barentshavet er en større utfordring. Barlindhaug mener nøkkelen her er å lage en fullverdig helikopterbase på Bjørnøya.

Les også:

– Halvparten av lønna offshore er overtidsbetaling

Slik påvirker 2-4-turnusen arbeiderne

– Oljearbeiderne jobber overtid tilsvarende 2000 mann  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.