Hele trinn 1 i Smøla vindpark er tatt ut av drift, etter at det er funnet sprekker eller tegn til sprekkdannelser i femten av de totalt 20 vindturbinene.
Femten av turbinene har stått stille siden tirsdag 11. oktober. De siste fem turbinene ble i første omgang friskmeldt, men tatt ut av drift igjen en uke senere.
Bit falt ned
Det hele startet da ansatte hørte en ulyd fra en av turbinene i trinn 1.
En inspeksjon i tårnet avslørte en stor sprekk i sveisesømmen øverst mellom tårn og turbin. I tillegg var en sveisebit falt ned. Hele parken ble umiddelbart stengt for all ferdsel.
Statkraft sørget for rask kontroll av de 19 resterende vindturbinene. Fem var feilfrie og kunne settes i drift igjen etter kort tid, men disse er nå tatt ut av drift igjen.
– Vi har fått på plass avansert måleutstyr, og ønsker å sjekke disse en gang til for å være på den sikre siden, opplyser kommunikasjonssjef i Statkraft, Torbjørn Steen.
Lignende skader
– 14 turbiner har visuelle tegn på sprekker på samme sted som på den første turbinen. Vi har funnet alt fra ørsmå krakkeleringer i malingen til større sprekker, og det er vanskelig å si om det er skader i godset eller skader som ikke har betydning. Men vi tar ingen sjanser, og vil gjennomføre grundig inspesjon av alle turbiner, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft.
Trinn 1 på Smøla ble åpnet i september 2002, og turbinene er under 10 år gamle. Det var i sin tid Bonus Energy som leverte 2 MW-turbinene til trinn 1. Selskapet ble senere kjøpt opp av Siemens.
Levetid 25-30 år
– Vil dere kreve erstatning fra leverandøren?
– Det er for tidlig å konkludere. Men vindturbiner skal vare lengre enn ti år, det er helt sikkert. Vi varslet umiddelbart vårt forsikringsselskap If, sier Steen.
Den såkalt økonomiske livslengden til vindturbinene, er estimert til omtrent samme lengde som konsesjonstiden til vindkraftverket, på rundt 20-25 år.
Les også:
Uavklart
– Hvordan vil situasjonen påvirke produksjonen?
– Den konkrete virkningen på parken er at 20 av totalt 68 turbiner er ute av drift. Vi har ikke regnet på tapet i produksjonen ennå, det viktigste for oss nå er hensynet til sikkerheten, og deretter å få turbinene opp og gå igjen, sier Steen.
Statkraft har interne eksperter på materialer, sprekker og sveisesøm, og får i tillegg bistand fra et eksternt sveisefima, samt Siemens-personell.
Det er fortsatt ikke avklart når turbinene kan settes i drift igjen.