Smilene satt løst hos konsernledelsen da Wintershall presenterte sitt årsresultat for 2013 på sitt hovedkontor i Kassel i Tyskland i morges.
Under pressekonferansen kom det fram at selskapet hadde en nettoinntekt på 1.8 milliarder euro, eller 14,9 milliarder kroner i 2013. Det er en økning på 48 prosent sammenlignet med 2012.
Omsetningen steg med 16 prosent til 14.8 milliarder euro, eller 122,2 milliarder kroner.
Les også: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på
Satsing i Norge
Det betyr med andre ord at selskapets friske satsing på norsk sokkel ikke har satt dype spor i budsjettene.
Én ting er at selskapet bladde opp over 8 milliarder kroner til Statoil for større eierandeler i Brage, Gjøa- og Vega-feltene. Med på kjøpet kom operatørskapet for Brage-plattformen.
Løsningen til det tyske selskapet ble å tilby en lønnspakke som nesten var for god å takke nei til.
I første omgang fikk alle Statoil-ansatte som gikk over til selskapet et tilbud om seks prosents økning i grunnlønna i tillegg til en engangsbonus på 15 prosent.
Hvis de ikke trives, står de fritt til å returnere til Statoil etter 12 måneder i jobben. Hvis de blir, får de derimot utbetalt en saftig engangsbonus på 35 prosent av grunnlønna etter 18 måneder.
Les også: De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning
Heftig bonus
Den første bonusen på 15 prosent er i gjennomsnitt verdt 108.765 kroner, mens bonusen for å bli i selskapet etter 18 måneder blir 253.785 kroner.
Med andre ord kan de som takket ja tilbudet sitte igjen med både en lønnsøkning og engangsutbetalinger på over 360.000 kroner bare ved å bytte logo på jakken.
Ikke uventet takket omkring 160 Statoil-ansatte ja til tilbudet. I tillegg til disse trengte Wintershall å fylle omtrent 85 stillinger, noe de mottok over 8000 søknader for.
Les også: – Oljebransjen har fundamentale utfordringer på lønnsomhet
Satser videre
Satsingen i Norge skal etter sigende fortsette fremover. Selskapet fikk fire nye letelisenser i fjor, og har totalt over 50 lisenser på norsk sokkel – noe som gjør det til en av de største lisenshaverne her til lands.
Selskapet opplyste på dagens pressekonferanse at den totale olje- og gassproduksjonen skal opp til 160 millioner oljeekvivalenter.
Det skal blant annet skje gjennom investeringer på rundt 33 milliarder kroner de neste fem årene, hovedsakelig i Norge og Russland.
– De gode resultatene er en del av en kontinuerlig fremgang over en tiårsperiode der vi i gjennomsnitt har økt olje- og gassproduksjonen med fire prosent i året. Det er mer enn dobbelt så mye som gjennomsnittet i industrien, sier konsernsjef Rainer Seele.
Les også:
Bare seks av 163 i olje- og energidepartementet er ingeniører