I Vestlandets hovedstad er det 89 skoler som Bergen kommune har ansvaret for. Nå er tilstanden til de 22 føsrste av dem kartlagt.
Deretter følger de resterende 67 skolene. Arbeidstilsynet roser kommunen for god håndtering etter tilsyn.
– Det viser et omfattende etterslep, det summerer seg til mellom 2,5 og 3 milliarder kroner for disse 22 skolene, sier Jarle Kvalvik, direktør i etat for utbygging, til Teknisk Ukeblad. I tillegg kommer nybygg.
Brannslokking
Kvalvik forteller at kommunen samlet har en million kvadratmeter bygg, og at samtlige skal gås gjennom.
Det er allerede planlagt investeringer for 4,1 milliarder kroner i perioden 2014 til 2017 for disse 22 skolene. Det meste går til rehabilitering, mens noe går til nybygg.
På kommunens nettside går det frem at flere av byens skoler ikke har godkjent inneklima, årsaken tillegges dårlig vedlikehold.
– Vedlikeholdsetterslepet er ganske stort. Til nå har vi gjort brannslokking men det går ikke lenger. Vi får problemer med helsevern og arbeidsmiljøet, sier Kvalvik.
Les også: Ingeniørene skal lage en ny «State of the nation»
Pålagt kontroll
Regiondirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet bekrefter at det står dårlig i mange skoler i Bergen.
– Vi startet et tilsyn med skolene i Bergen. Allerede etter å ha vært på tre skoler så vi at det stod så dårlig til at vi påla kommunen å selv kontrollere samtlige 89 skoler, sier Lekve.
Hun legger til at dette har utviklet seg til en stor og krevende prosessfor kommunen.
– Ved minst en av skolene hadde vi stengt den hvis ikke kommunen hadde gjort det selv. Hvis de nå gjennomfører det de har sagt så er det veldig bra.
Skippertaksmetoden
Arbeidstilsynet har gjennomført 48 tilsyn med skoler over hele Vestlandet. De finner varierende standard.
– Vi ser ofte vedlikehold etter skippertaksmetoden, og at økonomi brukes som begrunnelse for manglende vedlikehold. Da går det galt, sier Lekve.
Lekve peker også på at arbeidsmiljø og byggteknikk ofte behandles i forskjellige fora, og at det ikke er heldig.
– Da er det ikke gitt at man ser sammenhengen mellom byggenes tilstand og arbeidsmiljø.
Les også: Byggebransjen begynner å bygge før de er ferdige med prosjekteringen
Mye verneverdig
Endringer og rehabilitering kompliseres ved at byantikvaren i Bergen har gjort en undersøkelse som viser at av de 70 skolene som er bygget før 1980 har 39 verneverdi.
22 skoler har svært høy verneverdi, 17 har høy verneverdi, 25 får karakteristikken middels mens kun seks skoler har liten verneverdi.
To av skolene på listen er svært gamle, Alrekstad skole ble bygget i 1724 mens Christi Krybbe ble ført opp i 1740. Ellers er en skole fra 1800-tallet mens de øvrige skolene med verneverdi er bygget gjennom det tyvende århundre.
Ingen kapasitetsproblemer
Bransjeforeningen EBA, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, sier at byggenæringen skal håndtere dette uten problemer.
– Det høres mye ut, men i år kommer vi nær 40 milliarder for Hordaland. Disse fire milliardene skal jo spres over flere år så dette klarer vi, sier Hans Martin Moxnes, direktør i EBAs lokalavdeling Vestenfjeldske.
Han sier de venter at markedet vil ligge rundt 40 milliarder de neste par årene.
– Men ikke glem at det nærmest har doblet seg i fireårsperioden fra 2008, også det gikk greit, sier Moxnes.
Les også:
Studentsamskipnad saksøker entreprenører for 200 millioner