ARKIVNYHETER

25.000 jobber i solenergi

SOLCELLER: Om ti år kan tallet på jobber innen solenergi være tidoblet, ifølge Institutt for Energiteknikk på Kjeller. I dag åpner kong Harald det nye forskningslaboratoriet deres.
SOLCELLER: Om ti år kan tallet på jobber innen solenergi være tidoblet, ifølge Institutt for Energiteknikk på Kjeller. I dag åpner kong Harald det nye forskningslaboratoriet deres. Bilde: REC
Kjetil Malkenes Hovland
20. apr. 2009 - 08:36
Vis mer

Kongen er til stede når Institutt for energiteknikk i dag åpner sitt nye laboratorium for solenergiforskning på Kjeller.

I løpet av fem til ti år skal tallet på arbeidsplasser innen solenergi tidobles til 25.000, ifølge instituttet.

I løpet av fem til ti år skal tallet på arbeidsplasser innen solenergi tidobles til 25.000, ifølge instituttet. Informasjonssjef Wiktor A. Wikstrøm. (Foto: IFE)

– Og med de tunge industrielle aktørene som er på plass nå, så er den ambisjonen absolutt realistisk, sier informasjonssjef Wiktor A. Wikstrøm ved IFE til Aftenposten.

Fikk 375 mill. kroner

Det nye Forskningslaboratoriet som kong Harald skal åpne i dag, skal samarbeide med et solforskningssenter som ble opprettet samme sted i februar.

IFE fikk da tildelt 375 millioner kroner fordelt over åtte år for å drive et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi (FME).

Senteret får navnet "The Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology".

Samarbeider med industrien

Forskningssenteret blir et samarbeid mellom en rekke aktører fra forskning og industri. Blant aktørene er NTNU, SINTEF, Universitetet i Oslo, Elkem Solar, Fesil Sunergy, Hydro, Norsun, Prediktor, REC, Scatec, Solar Cell Repower og Umoe Solar.

Målet er å gi norsk solcelleindustri tilgang til verdensledende teknologisk og vitenskapelig ekspertise.

IFE ser ifølge Aftenposten for seg at det kan bygges opp en ny, sterk klynge innen solenergi her i landet. Slike klynger har vi alt innen offshore og shipping.

Kongen deler ut pris

Kongen skal også dele ut Gunnar Randers Forskningspris for 2009 mandag. Prisen er på 100.000 kroner.

Mottaker av prisen er professor Roger Pynn ved Universitetet i Indiana. Han er en pioner i utviklingen av nye nøytronspredningsmetoder og anvendelser innen avansert materialvitenskap.

Pynn har gode forbindelser med norske forskningsmiljø, og snakker også norsk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.