KARRIERE

3000 søkere har fått tilbud om plass på et siving-studium. Men det er bare planlagt 1900 plasser

– Et alvorlig overtramp, mener studentleder.

Studiestedene for teknologifag sender ut over 50 prosent flere tilbud enn de faktisk har studieplasser, viser oversikten fra Samordna opptak.
Studiestedene for teknologifag sender ut over 50 prosent flere tilbud enn de faktisk har studieplasser, viser oversikten fra Samordna opptak. Bilde: NTNU
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
18. juli 2014 - 10:26

Samordna opptak publiserte i dag tallene for årets hovedopptak til høyere utdanning.

84.810 tilbud om studieplass er sendt ut, 1350 flere enn i 2013, en økning på 1,6 prosent.

Størst økning i teknofag

Det er teknologiske fag som har størst økning fra i fjor, med 563 flere tilbud enn i 2013.

Det samsvarer godt med økningen i søking som ble offentliggjort i april - søkingen til ingeniørutdanning vokste med 8 prosent, integrert master i i teknologiske fag vokste 5 prosent og realfag med 12 prosent.

Totalt hadde 13.870 søkere studier innenfor utdanningsområdet teknologifag (teknologiske fag, ingeniør, sivilingeniør, arkitekt, maritim/nautikk) som sitt førstevalg. Av disse var 9679 kvalifiserte, og 8761 fikk tilbud.

Les også: Dette er landets mest fornøyde ingeniørstudenter

Massiv overbooking også i år

Innenfor teknologifag er det totalt planlagt 5802 studieplasser, noe som betyr at studiestedene overbooker studiene sine ganske markant, en tendens som har pågått et par år.

For sivilingeniørstudiene er det for eksempel sendt ut 2994 tilbud til 1917 planlagte studieplasser. For realfag er tallet 3710 tilbud til 2471 planlagte plasser og for ingeniørstudiene 4229 tilbud til 2995 plasser.

– Det er synd at den økende interessen i å studere teknologi- og realfag ikke blir ivaretatt av regjeringen og utdanningsinstitusjonene. Dette er reflektert i mangelen på studieplasser og den høye overbookingen som finner sted. Det er uheldig at det blir ført en stil hvor kvantitet kommer foran kvalitet, sier leder i Tekna Student, Amalie Knutsen Berntzen, til Teknisk Ukeblad.

Hun mener dagens ordning fører til at ressursene må strekkes ut til flere hoder enn beregnet.

– Overfylte lesesaler og en kamp om foreleserens oppmerksomhet bidrar ikke til økt engasjement og lærelyst, men kan derimot virke avskrekkende og umotiverende. Det er viktig å tenke på at institusjonene som tar opp studentene må ha kapasitet til å ta dem i mot. Hvis man øker antall studenter uten å følge opp infrastrukturen tilsvarende, vil kvaliteten bli negativt påvirket.

– Alvorlig overtramp

Leder i NITO Studentene, Steinar Pedersen, er enig.

– Det er et alvorlig overtramp mot ingeniørstudentene at overbookingen fortsetter å øke. I år er det tatt opp nesten 3000 flere studenter på ingeniørutdanningene enn det er plass til. Dette er 600 flere enn i fjor, og trenden er lik i alle teknologiske fag. Realfagene og IT er også tilsvarende overbooket med henholdsvis 50 og 60 prosent flere tilbud enn studieplasser, sier Pedersen til Teknisk Ukeblad.

Han mener praksisen går helt imot utdanningsmyndighetenes prioriteringer for fremtiden.

– Norge er avhengig av å rekruttere tusenvis av nye ingeniører og teknologer de kommende årene for å sikre miljøvennlig energi, mer effektive offentlige tjenester og et innovativt næringsliv. Nå må utdanningsinstitusjonene og kunnskapsministeren ta manglende finansiering av ingeniør- og teknologiutdanningene på alvor – vi kan ikke fortsette med en situasjon hvor ingeniørutdanningene må overbookes for å sikre nok penger i kassa. De siste års enkeltbevilgninger er dessverre ikke nok, og å øke antall studieplasser er kontraproduktivt.

– Det som trengs er å sørge for at eksisterende studieplasser får en finansiering som gjenspeiler hva det faktisk koster å utdanne ingeniører og teknologer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Les også: Dette er de vanskeligste teknostudiene å komme inn på

– Ledige plasser i fjor

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er langt på vei enig i at overbookingen av studenter kan få konsekvenser for utdanningskvaliteten.

– Det er sider ved dagens utdanningssystem som kan oppmuntre til å ta inn for mange studenter, og gjøre systemet mer opptatt av å få dem raskt igjennom utdanningsløpet enn av kvaliteten på utdanningen de får, sier Isaksen til NTB.

Han mener regjeringens pågående vurdering av finansieringsordningen for høyere utdanning kan føre til høyere kvalitet.

– Men jeg er uenig i at disse tallene viser den utfordringen. I fjor var det ledige plasser etter hovedopptaket, sier statsråden.

Frist

Av 119.001 søkere er 98.891 kvalifisert for minst ett studium, og av disse har 85,8 prosent fått et tilbud. Det er samme andel som i 2013.

Snaut 54.000 har fått tilbud på sitt høyest prioriterte ønske.

Søkerne har frist til 26. juli med å svare. Oversikten over studier med ledige plasser legges ut på Samordna opptaks nettsider lørdag 19. juli klokken 09.

Les også:

Dette er de beste oljeuniversitetene i Europa

De er UiBs første mastere i fornybar energi

Nina (27) vant Abels mattekonkurranse. Men nivåspranget til MIT var enormt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.