Lokale grunnvannsstrømmer som oppstår når man borer en jordvarmebrønn, kan skape problemer og redusere varmen som kan hentes ut.
Årsaken er at når grunnvannet kjøles nær brønnen, blir det tyngre og strømmer nedover langs brønnen, siden kaldt vann er tyngre enn varmt vann.
I verste fall kan så mye som 35 prosent av varmen i brønnen gå tapt, noe som kan svekke lønnsomheten i prosjektene.
Les også: Statnett kan bygge kabeltunnel under Oslo
35 prosent tap
Det har Carina Bringedal funnet ut gjennom sitt arbeid med en doktorgrad i anvendt matematikk som hun er i ferd med å gjennomføre ved Universitetet i Bergen.
I dag er denne typen beregninger ifølge Bringedal ikke med i modellene for å regne på potensialet for jordvarme.
Akkurat hvor sterke grunnvannstrømmene blir, kommer an på hvor permeabel (gjennomtrengelig) steinen er og hvor stor temperaturforskjell det er mellom brønnen og grunnfjellet der det hentes ut varme.
– 35 prosent er et worst case-scenario, sier Bringedal til Teknisk Ukeblad.
Les også: Denne radiochipen forsyner seg selv med strøm
– Skjegget i postkassa
Hvor permeabel steinen er, varierer ganske mye fra sted til sted i Norge, og det kan variere fra kilometer til kilometer.
– Hvilke konsekvenser bør funnene dine få?
– De som skal bygge ut bør sjekke om effekten er så stor, og vurdere å bore brønnen dypere, slik at de likevel får den varmen de trenger. Om de ikke tar hensyn til dette, risikerer de å sitte igjen med skjegget i postkassen og få en brønn som gir mye mindre varme enn de trodde, sier hun.
Jordvarmebrønner er som regel mellom 50 og 500 meter dype.
Grand Prix
Hvis det ikke er grunnvann i bakken, er man utenfor fare når man skal bore. Det samme gjelder hvis steinen er svært lavpermeabel.
– Kjenner du til noen som har gått på en smell og fått svært lite varme ut av brønnen sin på grunn av disse grunnvannsstrømmene?
– Nei. Men det er kanskje ikke så vanlig å gå ut med sånne ting i media uansett, ler Bringedal.
Bringedal skal presentere resultatene sine på Forsker Grand Prix i Bergen 24. september.
Les også: