BYGG

3D, droner og roboter: - Dette er fremtidens byggeplass.

Men det vil være behov for like mange ingeniører, ifølge Skanskas prosjektleder for digital byggeplass.

Ingebrigtsen kan enkelt fjerne tak og vegger i 3D-bilder og sammenlikne resultatet hun ser foran seg med planene som ligger i 3D-modellen.
Ingebrigtsen kan enkelt fjerne tak og vegger i 3D-bilder og sammenlikne resultatet hun ser foran seg med planene som ligger i 3D-modellen. Bilde: Mari Gisvold Garathun
7. juni 2016 - 19:15

Han går ut av bygge-heisen og inn i det som skal bli selskapets nye kontorer. Han trekker ned en gjennomsiktig skjerm fra hjelmen og taster noen ganger på det virtuelle tastaturet. Etter første tastetrykk forsvinner veggene foran ham.

Han ser seg rundt og taster en gang til. Denne gangen forsvinner taket, så alle rør, luftekanaler og kabler kommer til syne.

Øivind Pettersen går noen skritt bortover og sammenlikner det han ser på skjermen med det som ligger i taket. Han registrerer noen løse lister på gulvet, ser ned, tar et bilde ved hjelp av det virtuelle tastaturet og sender beskjed til underentreprenøren om å rydde etter seg.

Når han kommer til enden av kabelkanalen i taket taster han igjen på tastaturet og verifiserer at arbeidet er utført riktig.

– Det er ikke mange år til det er sånn arbeidshverdagen vår kommer til å være, sier han.

Ikke science fiction

Pettersen er prosjektleder for Digital byggeplass hos Skanska. Scenarioet han skisserer, er ifølge han selv, ikke mer enn tre til fem år frem i tid.

– Det kan høres ut som science fiction for noen, men det er det ikke. Byggebransjen har i lang tid hatt en nokså treg utvikling, men nå som mer og mer blir digitalt er vi ikke langt unna en hverdag som dette, sier han.

Og viser til at Skanska og en rekke andre større aktører allerede benytter seg av 3D-modeller på Ipad og PC.

Sammen med kollegene Arne Remmen Lund­vang, Kristin Benedicte Ingebrigtsen og Karen Hagby har han invitert Teknisk Ukeblad med for å se på Sundtkvartalet. Skanskas fremtidige kontorlokaler, ved Akerselva i Oslo.

Øyvind Pettersen og Kristin Benedicte Ingebrigtsen viser hvordan 3D-modellen fungerer på en Ipad. <i>Foto: Mari Gisvold Garathun</i>
Øyvind Pettersen og Kristin Benedicte Ingebrigtsen viser hvordan 3D-modellen fungerer på en Ipad. Foto: Mari Gisvold Garathun

Lean og 3D

Det kan by på utfordringer å bygge ut drøye 33.000 kvadratmeter kontorbygg.

For å effektivisere prosessen og skape en mer fremtidsrettet byggeplass har Skanska valgt å benytte seg av lean i alle ledd, og å bruke effektive samhandlingsverktøy i felt, i dette tilfellet BIM 360 Field og 360 Glue.

Lean er en metode som setter fokus på detaljert planlegging og organisering av arbeidet, slik at alle fag skal jobbe i takt.

– Ved å benytte oss av lean føler alle som er med i prosjektet et eierskap til fremdriften, forteller Pettersen.

Og viser frem flere store møterom som er tapetsert med fargede post-it-lapper fra gulv til tak.

– Det bruker vi i de fleste prosjektene våre nå. Når du har optimalisert prosessen trenger du ikke bruke mye tid på endring av fremdrifts­planer. Det handler om å involvere de som skal være med på prosjektet. Da blir det viktig for alle å følge sitt eget bidrag i forhold til tidsbruk. De får en bedre oversikt over alle oppgavene og man kan i fellesskap prøve å optimalisere fremdriften, forklarer han.

Sparer tid

Og selv om Skanska på langt nær er alene om å heldigitalisere hele byggeprosjekter, ligger de i teten.

– Både kunder og underentreprenører sparer mye tid ved å samhandle med digitale verktøy i felt, forteller Pettersen.

Og viser til en amerikansk studie som viser at bruken av Ipad og BIM 360 Field i felt, kan spare enkeltpersoner med formannstillinger så mye som 9,5 timer i uken.

– Vi sparer tid og frigjør ressurser til andre ting som må gjøres, sier han.
Ingebrigtsen tar frem iPaden for å demonstrere hvordan 3D-modellene fungerer.

– La oss ta en titt på kjelleren. Siden det kan være vanskelig å navigere i 3D skrur jeg av den funksjonen og ser bildet i 2D. Jeg finner frem til steder jeg ønsker å se, plasserer meg selv i det rommet jeg skal inspisere og velger hvilken retning jeg vil se i, så skrur jeg på 3D igjen og ser rett inn i teknisk rom i kjelleren, forklarer hun.

Og legger til at de ulike aktørene i bransjen unngår diskusjoner om hvem som har gjort feil, da man enkelt kan gå inn og sammenlikne resultatet i rommet med de opprinnelige 3D tegningene om noe ikke stemmer.

I flere store møterom er veggene dekket av post-it-lapper i ulike farger som viser hvem som skal gjennomføre de ulike oppgavene på byggeplassen og når de skal utføres i forhold til alle andre oppgaver. <i>Foto: Mari Gisvold Garathun</i>
I flere store møterom er veggene dekket av post-it-lapper i ulike farger som viser hvem som skal gjennomføre de ulike oppgavene på byggeplassen og når de skal utføres i forhold til alle andre oppgaver. Foto: Mari Gisvold Garathun

Hentet inn borerobot

Selve bygget er utført med pelefundamentering til fjell og en støpt bunnplate.

Råbygget består primært av prefabrikkerte betongelementer med en fasade i stein og glass og taket er dekt med sedum.

For å spare tid på enda flere områder har Skanska valgt å teste ut den prisbelønnede boreroboten nLink.

– Vi fikk nLink inn på prosjektet etter at de henvendte seg til oss. De trengte et pilotprosjekt og vi ble enige om at kontorbygget her egnet seg godt til det, forteller Lundvang.

Tanken bak boreroboten er at den skal assistere elektrikere, rørleggere, himlingsmontører og andre, i oppmåling og boring i betongtak.

Den er delvis i stand til å orientere seg inne på byggeplassen. Ved hjelp av en rekke sensorer måler den opp hvor forhåndsdefinerte hull skal være, som den deretter automatisk borer med en vanlig håndholdt drill.

– Vi gjorde det til en test der vi tok 1000 kvadratmeter og drillet opp cirka 700 hull til rør, ventilasjon og elektro. I etterkant av det har vi laget en casestudy der det kommer frem at vi sparer minimum 50 prosent av tiden på å bruke roboten kontra fagarbeidere, forteller han.

Og legger til at man i tillegg til å spare tid, reduserer helseplager betraktelig ved å benytte seg av denne type robot.

– Det er mange læregutter hos tekniske fag som har jobbet med monotont borearbeid og over tid fått skulderproblemer. Det slipper vi nå. I tillegg til det slipper vi den helse­belastningen det er å puste inn betongstøv.

Karen Hagby viser hvordan man enkelt kan melde fra om rot eller feil ved å ta bilde og ved hjelp av få tastetrykk sende det inn i den digitale modellen. <i>Foto: Mari Gisvold Garathun</i>
Karen Hagby viser hvordan man enkelt kan melde fra om rot eller feil ved å ta bilde og ved hjelp av få tastetrykk sende det inn i den digitale modellen. Foto: Mari Gisvold Garathun

Effektivisering

Pettersen er ikke i tvil om at roboter er vesentlig i fremtidens byggenæring.

– Det er ikke mange år til vi kommer til å slippe denne type roboter løs på byggeplassen, sier han.

Og sammenlikner nLink-roboten med de selvgående støvsugerne og gressklippere.

– Vi kommer til å mate robotene med modellen, så setter vi opp noen lokasjonsstasjoner så de klarer å navigere i etasjen de er i, så vil de bore for harde livet, forklarer han.

Pettersen mener arbeidsmetoden kan spare næringen for en god del tid.

– Når vi stabler prefab har vi ikke lov til å gå i enkelte områder før bygget er reist og stabilisert. Om vi hadde fått disse robotene på plass og hatt et ferdigprosjektert underlag så kunne vi faktisk sluppet dem løs og latt dem jobbe den tiden vi i dag må vente, skisserer han.

Kombinerer bygg og IT

I tillegg til bruken av roboter, ser Pettersen for seg at bruken av droner vil øke i bransjen. Både til inspeksjon av byggeplasser før arbeidstart, og for å dokumentere tak og fasader etter ferdigstillelse.

– Fremtiden vil kreve personer med en kombinasjon av bygg- og IT kompetanse. Det vil være behov for ingeniører som programmerer, utvikler og følger opp både 3D-modeller, roboter og droner, sier han.

Sammen med rekruteringsansvarlig i Skanska, Christian Scheen, håper han alle disse arbeidsverktøyene vil vise nyutdannede ingeniører at det er moro å jobbe i byggebransjen.

– Ved å synliggjøre dette for studenter, nyutdannede og alle andre som kanskje kunne tenke seg over fra andre bransjer, så ser de at vi ­benytter ny teknologi og at vi gjør mye ­spennende som er attraktivt, sier Scheen.

Han får støtte av Hagby, som selv er nokså fersk i bransjen.

– Som ung ingeniør er det jo ingeniøroppgavene vi har lyst til å bruke tid på. Det er veldig mye kontorarbeid vi kan bruke langt mindre tid på nå med 3D-modellene, sier hun. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.