Til tross for lavkonjunktur ble det satt ny forbruksrekord på strøm i Norge i vinter, påpeker Hafslund i analytikerpresentasjonen av resultatet i første kvartal 2010.
Opp
I tillegg var det rekordhøy etterspørsel etter fjernvarme i kvartalet, og det ga et resultat før skatt på 405 millioner kroner. Det var opp fra 302 millioner i samme kvartal i fjor.
En verdireduksjon på milliardinvesteringen i REC gjorde likevel at kvartalsresultatet ble belastet med 1,244 milliarder kroner, og det reelle resultatet endte på minus 839 millioner kroner.
Frem
Både for kraftproduksjonsdelen av Hafsund og for nettvirksomheten viste imidlertid kvartalet framgang fra fjoråret.
Hafslund hadde ni prosent lavere kraftproduksjon enn normalt, men de høye kraftprisene ga likevel et godt resultat. Selskapet har nå en forventet kraftproduksjon i andre kvartal på 860 GWh.
Fossil varme
For fjernvarmedelen gjorde det store forbruket at man nok en gang måtte ta i bruk en stor andel fossile energikilder for å levere nok varme.
Rundt 300 av de 720 gigawattimene (GWh) fjernvarme Hafslund leverte, kom fra olje og naturgass.
– Dette er da vel ikke særlig miljøvennlig, fjernvarme-direktør Rune Volla i Hafslund?
– Nei, det er ikke det. Per i dag har vi ikke fått tatt i bruk fornybare spisslastkilder i fjernvarmen i Oslo. Det jobber vi med, og allerede kommende vinter kommer vi til å ha bioolje på minst én sentral, sannsynligvis to. Vi bygger også et stort pelletsfyrt anlegg som kommer til å hjelpe på spisslasten. Det kalde været i vinter var dessverre litt for tidlig for vår utbygging av fornybare spisslastanlegg.
Prosjekter i gang
Hafslund lovet allerede i fjor at de ville gjøre fjernvarmen sin mer miljøvennlig.
Les saken: Hafslund lover grønnere fjernvarme
– Tror du det at dere bruker såpass mye fossilt brennstoff kan skremme bort kunder fra fjernvarme?
– Jeg håper ikke det. Vi har en veldig konkret plan om å gjøre fjernvarmeproduksjonen fornybar, og det er jo sånn at når man bygger ut et fjernvarmenett, så må man ha nettet på plass først, og så bygge produksjonen fortløpende. Vi har hatt rekordstor utbygging av fjernvarmenettet i Oslo de siste årene, og jobbet med mange prosjekter for fornybar varme, men det tar ganske lang tid å få på plass, sier Volla til Teknisk Ukeblad.
Dyrere
Han sier han håper Hafslund klarer å formidle at de er veldig godt i gang med å bygge ut produksjonen, og at de naturligvis ikke er fornøyde med situasjonen.
– Dessuten har vi jo erstattet oljekjeler hos de aller fleste fjernvarmekunder, tilføyer Volla.
Spisslastbruken har også en annen negativ side for Hafslund, nemlig at den koster mer å produsere enn grunnlasten.
– Det er på en måte spisslastens natur – også når de fornybare kildene er på plass, kommer de til å være dyrere enn grunnlastkildene. Forskjellen på grunnlast og spisslast, er at vi har ganske høye investeringer på grunnlastanleggene, slik at energien i seg selv blir billigere, mens det er omvendt for spisslasten.
– Ikke grønt
Informasjonssjef Tom Schjerven i Norsk Teknologi mener ambisjonene i fjernvarme-Norge er for lave, og at fornybarlista burde vært lagt høyere.
– Dette har jo vi pekt på gjentatte ganger, at andelen fossile brensler i fjernvarme er høy, og at den øker proporsjonalt med kalde vintre. Det som folk flest tror er en grønn energibærer, er egentlig det motsatte, sier han.
– Sjokkert
Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger uttrykte overfor Teknisk Ukeblad i fjor at hun var sjokkert over at fossil-andelen i fjernvarmeproduksjonen var så høy.
Les saken: Sjokkert over fossil fjernvarme