KRAFT

40 prosent av varmepumpeinstallatørene driver ulovlig

Mangler sertifisering, ifølge Miljødirektoratet.

Årsaken til at mange varmepumpeinstallatører ikke ble sertifisert i tide er trolig at mange ikke regnet med at kravene ble fulgt opp med kontroller, ifølge Varmepumpeforeningen.
Årsaken til at mange varmepumpeinstallatører ikke ble sertifisert i tide er trolig at mange ikke regnet med at kravene ble fulgt opp med kontroller, ifølge Varmepumpeforeningen. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. mars 2014 - 12:22

I 2010 ble regelverket for utslipp av sterke fluorholdige klimagasser som HFK (hydroflorkarboner), PFK (perfluorkarboner) og SF6 (svovelheksafluorid) strammet inn.

Disse gassene erstatter ozonnedbrytende stoffer som tidligere ble brukt i varmepumper og kjøleanlegg. På sikt vil den strenge reguleringen av fluorholdige klimagasser gi mindre utslipp.

Det stilles krav til at personell og bedrifter som arbeider med installasjon og service av kuldeanlegg, klimaanlegg og varmepumper med fluorgasser, skal sertifiseres i tråd med reguleringen. I tillegg er det importrestriksjoner for visse typer produkter og utstyr.

Fristen for å få sertifisering ble satt til 1. september 2013, noe Miljødirektoratet informerte om på sine hjemmesider og med brev til kjente kuldeentreprenører.

Les også: Nå skal de beste varmepumpe-rådgiverne frem i lyset

Tvangsmulkt

Etter at fristen gikk ut gjennomførte Miljødirektoratet 40 kontroller av installatører og butikker som omsetter varmepumper.

– Kontrollene avdekket at 40 prosent av installatørene ikke var sertifisert slik regelverket krever, mens 18 prosent manglet sertifisering av personer som utførte installasjon og vedlikehold av varmepumper, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Det ble også utført kontroller på 14 bilverksteder som arbeider med luftkondisjoneringsanlegg med fluorholdige gasser. Åtte hadde ikke opplæringsbevis, noe som bryter med kravene på dette feltet.

Miljødirektoratet har varslet tvangsmulkt for dem som manglet sertifisering.

Mer effektive varmepumper

Daglig leder Bård Baardsen i Norsk varmepumpeforening synes det er det er positivt at myndighetene innfører nye regler og at det følges opp med kontroller og tilsyn.

– Regelverket hever kvaliteten på varmepumpeinstallasjonene, ved at det hindrer at gassen slipper ut. At varmepumpene er tettet og ikke har gasslekkasje har også en positiv tilleggseffekt at de blir mer effektive, sier Baardsen til Teknisk Ukeblad.

– Det er dessuten en fordel for de som kjøper varmepumper at de har et regelverk som sikrer et minimum av kompetanse hos installatørene, sier han.

Les også: Disse vinduene fungerer både som ventilasjon og oppvarming

Tatt på senga

Grunnen til at så mange aktører ikke har tatt regelverket mer alvorlig er ifølge Baardsen at det ofte er blitt innført nytt regelverk uten at det har blitt fulgt opp med kontroller og tilsyn.

– Mange har nok trodd at dette heller ikke skulle bli fulgt opp og at de har hatt god tid på seg, sier han.

– Bør ikke varmepumpeinstallatørene føle forpliktelsen til å følge regelverket selv om de tror at risikoen for å bli tatt er liten?

– Jo, absolutt. Det finnes ingen gode unnskyldninger for å unnlate å gjøre det. Vi i Varmepumpeforeningen er de som har holdt flest sertifiseringskurs i Norge, vi har jobbet veldig aktivt med å informere bransjen om regelverket, sier Baardsen.

Les også:

Billig strøm betyr færre varmepumper

Nå får varmepumpene minstekrav til energieffektivitet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.