IT

4G-auksjonen kan ta ett år

Vente: Etter tre år ligger det an til at teleoperatørene må vente i opp til enda ett år før auksjonen om de attraktive frekvensene i 800-båndet kan kjøres. Foto: Colourbox
Vente: Etter tre år ligger det an til at teleoperatørene må vente i opp til enda ett år før auksjonen om de attraktive frekvensene i 800-båndet kan kjøres. Foto: Colourbox
22. mars 2013 - 07:00
Vis mer

Etter tre og et halvt år var Samferdselsdepartementet i forrige uke endelig klar med betingelsene for bruk av 800-båndet til mobilt bredbånd. Bransjen har ventet utålmodig på å få kloa i de ledige frekvensene fra det analoge tv-nettet (790 - 862 MHz).

Gjennom en auksjon skal de nå konkurrere om lisenser på andeler av frekvensområdet, såkalte blokker.

Hver blokk er på 5 MHz og blir solgt parvis for henholdsvis ned- og opplasting av data. For å sikre konkurranse skal ingen få kjøpe mer enn 2 x 10 MHz. Se faktaboksen.

Står klar

Hos Netcom står dekningssjef Tommy Johansen klar, og det har han gjort lenge.

Basestasjoner er bygget, master er reist og utstyret som skal få høyhastighets mobilt bredbånd ut på 800 båndet står klart.

– Mange hundre stasjoner står klare og venter på å kunne bli aktivert, sier dekningssjefen til Teknisk Ukeblad. Både Netcom og Telenor bygger ut stadig mer 4G på høyere frekvenser, mens det er signaler i 800-båndet som gir mer lønnsomme investeringer: Her får signalene god kapasitet over større områder.

Les også: TV-en kan forstyrres av de nye 4G-frekvensene

Avdelingsdirektør Geir Jan Suldal, PT, trenger tid.
Avdelingsdirektør Geir Jan Suldal, PT, trenger tid.

Interessekamp

Nå ligger det an til at teleoperatørene må vente i minst et halvt år til før de kan legge inn bud på auksjonen som Post- og teletilsynet (PT) skal avholde:

– Hvis alt går på skinner, kommer vi nok til september før auksjonen er klar, sier avdelingsdirektør Geir Jan Sundal. Han er frekvenssjef hos PT. Men med en ekstra høringsrunde og opplæring kan det ta lenger tid. I våre naboland brukte man ett år. Årsaken er at tilsynet skal finne et format på auksjonen som fanger opp to motstridende interesser:

  • Statens inntekter fra lisenssalget.
  • En fordeling av frekvensblokkene som gjør teleoperatørene i stand til å utnytte dem best mulig.

Her er det ofte snakk om to alternative metoder:

Den ene er en lukket budrunde, der hver deltaker legger sitt bud i en konvolutt og sender den til PT. Her blir budene åpnet, og den med høyest bud vinner den aktuelle blokken.

Den andre er en mer åpen nettbasert auksjon over flere runder, der partene og publikum kan følge budgivingen.

En lukket runde går kjapt unna, mens nettauksjonen gir deltakerne mer innsyn i konkurrentenes oppfatning av hva blokkene er verdt.

Les også: Nå blir det bedre lyd i mobilen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Krevende opplæring

Tilsynet har allerede signert rammeavtale med tre ekspertselskaper på området: Norske Vendo, danske Copenhagen Economics og engelske Dot Econ. Det blir kjørt et minianbud mellom disse når auksjonsløsning- og regler skal på plass.

PT trenger eksperthjelp til denne prosessen fordi staben i Lillesand selv ikke har kompetanse på å utforme en auksjon som dette.

Her er det ofte snakk om skreddersøm og utvikling av spesialtilpasninger. For eksempel kan det bli aktuelt for å deltakerne å ha mulighet til å hoppe over på en annen blokk i løpet av budrunden hvis de syns det blir for dyrt.

Utfordringene handler også om å sørge for sikker pålogging og kryptering for å sikre mot innsyn.

Testing

– Og vi må holde prøveauksjoner for at aktørene skal bli kjent med hvordan verktøyet virker. Fra Danmark vet vi at slik opplæring kan ta lang tid, sier frekvenssjefen.

Et annet spørsmål er om auksjonsreglene skal ut på høring blant de som skal delta. Det er normalen og kan for alvor trekke prosessen ut i tid.

Sundal røper ikke hva det vil koste å gjennomføre auksjonen.

Les også:

Moderne bygg dreper mobildekningen

Nå blir det god mobildekning på toget

Ny brikke gir 4G overalt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.