MOBIL

5 ting vi hater med Android, iOS og Windows

Disse problemene får oss til å hytte hardt og lenge med neven.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. feb. 2014 - 13:31

For noen måneder siden skrev vi litt om hva vi liker best med de tre største mobiloperativsystemene, i håp om å gi en kjapp oversikt over noen av fordelene med Android, iOS og Windows Phone.

LES SAKEN: 5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows Phone

Det er ikke vanskelig å peke på de unike funksjonene som gjør de tre plattformene gode. Alle har sine styrker, som gjør dem til mer aktuelle valg avhengig av hvilke behov du har.

Det vi ikke liker

Om vi snur litt på det er det heller ikke vanskelig å peke på ting vi ikke liker med de tre. Det har vi tenkt til å klage litt over. Men ingen liker negative Nils, så vi skal forsøke å være løsningsorienterte i samme slengen.

Det verste med iPhone

Om vi setter oss ned og tenker over saken, er det mye vi misliker med iOS. Vi har mange ganger sukket tungt og irritert oss over tungvinte løsninger på iPhone. Noen av disse tingene er det fint lite å gjøre noe med, som for eksempel de begrensningene Apple har satt. Andre ting finnes det løsninger på.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med iPhone



Det blir mye hytting i denne sammenhengen. Mest hytter vi mot iTunes.

iTunes

La oss begynne med iTunes, som strengt tatt ikke er en del av iOS. iTunes er imidlertid nødvendig programvare for å få en iOS-enhet til å snakke med PC-en. For mange er det et nødvendig onde.

Om du vil ta backup av telefonen, overføre musikk eller video og slikt, må du bruke denne programvaren som mest av alt fremstår som en kombinasjon av et loppemarked og synkroniseringsløsning.

iTunes gir oss følelsen av å sitte med en PC fra begynnelsen av forrige århundre. Det går treigt. Mac-brukere føler kanskje ikke på akkurat dette, men Apple har et stykke å gå når det kommer til å lage responsiv programvare for Windows.

Løsningen

Det finnes programvare som lagt på vei kan erstatte iTunes, som for eksempel SynciOS. Dette programmet erstatter en del av funksjonene til iTunes, og lar deg administrere innholdet på telefonen din. I større grad enn iTunes selv, får vi legge til. Det er lett å overføre enkeltbilder og video til og fra telefonen, og du kan bruke programmet til å slette og installere apper på telefonen din.

Problemfritt er det ikke. For eksempel får vi ikke kontaktlistefunksjonen til å fungere. Men alt i alt er det et kjapt program som lar deg utføre en del operasjoner uten å bruke iTunes. Du må imidlertid fortsatt bruke iTunes om du vil ta backup av telefonen eller oppdatere programvaren på telefonen via PC-en. Har du en iOS-enhet er det enkelt og greit nødvendig å bruke iTunes av og til.

Og til slutt skal vi nevne at SynciOS har fryktelig lyst til å installere søppelprogramvare under installasjonsprosesen. Her gjelder det å følge med.



Dette vs dette.

Tastaturet

Det er nok flere enn oss som har problemer med tastaturet på iPhone. Tastene er små, og det er litt for lett å skrive feil. På toppen av dette kommer Apples infamøse ordbok som autoerstatter ord om du ikke trykker forslaget vekk.

Resultatet er meldinger med kryptisk innhold, og det finnes mange blogger dedikert til slike mer eller mindre komiske meldingsutvekslinger. Ikke at konkurrentene ikke har det samme problemet, men spesielt på Android er tastaturet løst på mange forskjellig og mer eller mindre smarte måter.

Løsningen

Det er ikke mulig å bytte ut tastaturet på iPhone. Men et av våre favorittastaturer til Android er nå tilgjengelig som en egen app på iOS. Swiftkey Note bygger på Swiftkeys supre ordbokfunksjonalitet, som ikke bare tipper riktig ord når du slurver, men også med stor grad av treffsikkerhet tipper hva det neste ordet du skal skrive er. Om du skal skrive en lengre tekst er dette en nyttig app. Da kan du skrive teksten her, og kopiere den til for eksempel en e-post.

Og så er det kanskje ikke så dumt å lære seg å bruke iOS-tastaturet skikkelig heller. I de tilfellene et ord blir erstattet med noe annet enn du tenkte, kan du ganske enkelt trykke på tilbake-ikonet til du kommer til siste bokstav i ordet, så dukker det ordet du skrev opp som et forslag. Dette kan du også gjøre om du oppdager det når du har skrevet flere ord. Flytt markøren til slutten av ordet du vil erstatte, trykk mellomrom og tilbake, så kommer alternativene opp.



Hvor var det nå den innstillingen var bortgjemt igjen...

Tungvint å gjøre innstillinger

Hvorfor må det være så himla tungvint å endre på innstillingene i iOS? Foruten de seks innstillingene du kan endre på i kontrollsenteret, er det enkelt og greit ikke mulig å lage snarveier til innstillinger du bruker ofte. Dette var faktisk mulig i eldre versjoner av iOS, men Apple satte ned foten for dette for en stund siden.

Det kunne kanskje vært en mulighet å endre på snarveiene i kontrollsenteret, men dette er heller ikke mulig.

Løsningen

Det finnes ingen fullgod løsning for dette, men du kan gjøre det litt enklere å få tilgang til innstillingsmenyen ved å legge denne i feltet med faste ikoner på bunnen av skjermen. Da slipper du i det minste å lete etter innstillingene på startskjermen.



Hva var egentlig hensikten med fingeravtrykkleseren på iPhone 5S igjen?

Passordterror

Apple er opptatt av at du identifiserer deg når du skal laste ned noe fra App Store. Det er greit nok at det kan være lurt å oppgi passord for å kjøpe apper, spesielt om du ar knyttet et betalingskort til Apple ID-en din.

Men hvorfor er det ikke mulig å laste ned gratisapper uten å måtte knote med passordet hele tiden? Du kan sette iOS til å bare be om passord en gang pr kvarter. Det betyr i praksis at du må taste inn passordet ditt hver gang du åpner App Store.

Når passordet i tillegg bestå av siffer og en kombinasjon av store og små bokstaver er det et herk å skrive dette inn. Vi trenger ikke at dere overbeskytter oss, Apple. Vi trodde fingeravtrykkleseren på iPhone 5S skulle eliminere dette, men du er titt og ofte nødt til å skrive inn passordet ditt likevel.

Løsningen

Det er i grunn ikke noen løsning på dette. Men du kan som nevnt sette iOS til å kun kreve passord når det har gått 15 minutter siden sist du trykket det inn. Åpne innstillingene, gå til «Generelt» og deretter «Restriksjoner». Her velger du «Krev passord», og velger 15 minutter.



Dele til Google+, sier du?

Forbannet tvang

En av grunnene til at vi liker Android er at det er mulig å endre på det meste, og integrere nye funksjoner i brukeropplevelsen. Apple hater slikt. Da snakker vi ikke om overfladiske ting, som å endre farger på ting eller skifte ikoner, men for eksempel mulighet til å dele direkte til en hvilken som helst tjeneste, eller å la en app ta fokus om det behøves.

Det siste er for eksempel nyttig om man installerer en vekkerklokkeapp. For hva skal du egentlig med en vekkerklokke som ikke kan ringe med mindre dette er appen du kjører i øyeblikket? Eller hvorfor kan vi ikke få lov til å åpne lenkene våre i de nettleserne vi vil?

Apples politikk på disse områdene er det som legger den klart største demperen på brukeropplevelsen for vår del. Telefonen har en tvangstrøye på seg, og det er ingen vei utenom.

Løsningen

Du skjønner sikkert hvor vi vil: Jailbreaking. Kort sagt betyr dette at du hacker telefonen slik at du kan installere en rekke apper som ikke følger Apples strikte regler for hva som er lov og ikke.

Det kan imidlertid være greit å vite at Apple vil gjøre alt i sin makt for å nekte deg denne friheten. Etter en jailbreak må du være skeptisk til enhver iOS-oppdatering, siden disse potensielt kan ødelegge hacken. Det blir som å leve et liv på rømmen, kan man si. 

Vi har ikke tenkt til å gi deg noen oppskrift på hvordan du går frem. Om du er interessert og har tekniske ferdigheter klarer du å pønske ut dette på egen hånd. For i samme slengen åpner du telefonen for skadelig programvare og annet trøbbel.

Det verste med Android

Det er neppe noen hemmelighet at vi bruker mest Android her i redaksjonen. Det har ikke så mye med preferanser å gjøre, men heller at nesten alle telefonene vi tester i løpet av et år er Android-telefoner. Dette er tross alt verdens klart største mobiloperativsystem.

Og selv om det er mye vi liker med Android (se for eksempel siste punkt om iPhone), er det også mye vi irriterer oss grønne over.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Android



Vi har hørt mye snakk om Android 4.4. Men vi har ikke sett så mye til det.

Produsentene hater den nye Android-versjonen

Ja. De hater den virkelig. Utviklerne sitter og river seg i håret, for det kommer en ny versjon før de har klart å skrive om all den egenutviklede programvaren de sitter og diller med til den forrige utgaven av Android.

Så selv om Android 4.4 ble lansert i november i fjor, er det bare et fåtall telefoner som faktisk kjører denne versjonen. En kan alltids skylde på Google, siden de lanserer nye versjoner i et forholdsvis høyt tempo. Men det er i alle fall delvis mobilprodusentenes egen feil at de bruker så lang tid på å oppdatere telefonene sine. Det er altfor mye dill og fjas som må skrives om, som vi egentlig klarer oss utmerket uten.

I tillegg skal mobiloperatørene ha et ord med i laget, og produsenten av basismaskinvaren må eventuelt sette i gang utvikling av nødvendig driverprogramvare for å støtte den nye versjonen.

Nå skal vi ikke sammenligne Android med iOS, for det er egentlig meningsløst. Apple kontrollerer både telefoner og programvare selv, så selvsagt klarer de å rulle ut nye iOS-versjoner kjapt. Men det tar så lang tid med Android at det av og til føles som en vits. For eksempel ble den futuristiske LG G Flex nylig lansert, med en 16 måneder gammel Android-versjon. Kom igjen...

Løsningen

Kjøp en Nexus-telefon. Disse lanseres av Google selv, og får de siste versjonene av Android etterhvert som de lanseres. Vel, i 18 måneder i alle fall. Google garanterer nemlig bare oppdateringer i så lang tid. Og det fra telefonen ble lansert - ikke fra du kjøpte den. Samsung Galaxy Nexus, som ble lansert i 2011, ble ikke oppgradert til Android 4.4.

Som et apropos skal vi bare nevne at Apple iPhone 4, en telefon som ble lansert i 2010, støtter siste utgave av iOS.



Vi er ikke helt sikre på hva denne widgeten gjør, men vi vet at det ikke er vi som har lagt den der.

Rot

Tilpasningsmuligheter er vel og bra, men det fører ikke til så rent lite rot heller. Android-telefoner kommer som regel med en hel masse programvare du aldri kommer til å bruke, og produsentene elsker å kline dette sølet utover startskjermene på telefonen, og teppebomber appmenyen med apper du ikke kan avinstallere uten videre.

I tillegg vil Google Play - altså appbutikken - som standard legge snarveier til alle appene du installerer på startskjermen. Dette er en innstilling du selv må passe på å deaktivere om du ikke vil at startskjermen din skal bli en scrapbook av alle appene du har lastet ned.

På toppen kommer alle de mer eller mindre nyttige funksjonene telefonene er utstyrt med. Vi tenker på å kjøre apper i egne vinduer, kamera som følger med på hva du driver med, batterisparefunksjoner, ekstra nettleser og mye annet. Vi kan sannelig forstå hvorfor mange førstegangs Android-brukere føler at det hele kan være litt overveldende.

Løsningen

Først av alt: Rydd på telefonen din. Slett de appene du ikke bruker. Fjern widgetene du ikke har brukt siden telefonen var ny. Deretter kan det være lurt å gjemme vekk de appene som ikke kan avinstalleres, og som du ikke bruker. Dette gjør du i «Programmer» eller lignende valg i innstillingsmenyen. Her velger du den aktuelle appen og velger å deaktivere den.

Et enkelt alternativ er å eventuelt lage en egen mappe i appmenyen hvor du legger alle de appene du ikke bruker til noe. Til slutt kan det være lurt å gå gjennom innstillingene på telefonen og deaktivere de funksjonene du ikke bruker likevel.



Jada masa.

Mas og atter mas

Noe av det vi liker med måten iPhone håndterer varsler, er at det er veldig enkelt å velge vekk dette fra de appene vi ikke vil ha varsler fra. Så om du ikke vil at Candy Crush skal mase som et lokomotiv, kan du bare be appen snurpe igjen smella si. Appene må be deg om lov til å varsle på forhånd. Nyttig.

Egentlig er Androids varselsenter det beste i bransjen, men dessverre er det en del apputviklere som misbruker dette til å spamme deg ned i et bankende kjør. De spør heller ikke om lov på forhånd, så om du for eksempel ikke vil ha varsler fra Facebook, må du selv sette ned foten for dette etter at appen ble installert.

Løsning

Det er heldigvis en enkel løsning på dette. I innstillingsmenyen finner du et valg som heter «Programmer» eller lignende. Klikk deg inn på den appen som plager deg, og fjern avkryssingen ved siden av «vis varsler», og vips så ser du ikke noe mer mas fra den.



Hvem klarer egentlig å forholde seg til alt dette?

Åpent for lurendreiere

Det er veldig mange gode apper i Google Play. Det finnes også veldig mye tull. Og noen skumle sniker.

Siden Google ikke opererer med forhåndsgodkjenning av apper slik Apple driver med, sniker deg seg potensielt skadelige apper inn i Google Play. Det betyr at det er du selv som må avgjøre om du stoler på appen eller ikke. For å sette deg i stand til å ta en slik avgjørelse forteller Google Play deg hvilke tillatelser appen krever. Dette kan være alt fra tilgang til internett til tilgang til telefonlisten og mulighet til å sende SMS.

Det er enkelt og greit for mye å forholde seg til, og etterhvert er det lett å bli litt slapp med å se igjennom disse tillatelsene. Og selv om man føler seg bevandret i Androids verden kan det være litt vanskelig å avgjøre om appen egentlig trenger de tillatelsene den ber om. Det er enkelt og greit ikke et spesielt godt system. Vi skulle ønske Android fungerte mer som iOS, altså at du selv aktivt måtte godkjenne tillatelsene før appen fikk lov til å bruke dem.

Løsningen

Det finnes egentlig ingen god løsning på dette med mindre du roter telefonen. Har du en telefon med Android 4.3 er det mulig å få tilgang til en skjult meny som lar deg deaktivere tillatelsene til Android-apper. Har du en telefon med Android 4.4.2 eller nyere er denne muligheten fjernet. Google har nemlig bestemt seg for at dette ikke er noen god idé likevel.



Vi er ikke helt sikre på hva denne appen gjør, men vi føler oss trygge på at den ikke gjør det den sier den skal.

Skrotapper

Apple og Google elsker å skryte av hvor mange apper som er tilgjengelige i appbutikkene deres. Tallene er omtrent like, rundt en million på begge. Det er imidlertid vanskelig å si noe om kvaliteten på appene.

Vi har imidlertid et inntrykk av hvordan tilstanden er. Det er mye ren og skjær drit på Google Play, uten at vi har noen tall som bekrefter det. Men vi opplever ofte at vi laster ned noe fra Google Play, og avinstallerer det like kjapt. Enten fungerer de ikke, eller så har de et brukergrensesnitt som ikke ligner grisen. Eller så er de proppet med reklame og spam. Se også forrige punkt.

På den andre siden har vi App Store, som jevnt over har svært mange kvalitetsapper og ofte brukergrensesnitt som er konsistent med iOS generelt. Joda, det finnes skrot her også, og det er mange apper som ikke er oppdatert til å fungere med iOS 7. Men stort sett opplever vi penere og bedre apper i App Store, siden Apple har et øye med hva som slipper inn i bingen.

Løsningen

Tja. Vær kritisk til hva du laster ned. Jo mindre skrot som lastes ned, jo mindre interessant blir det å publisere skrot i appbutikken.

Det verste med Windows Phone

Microsofts og Nokias kamp for å kjempe seg tilbake i mobilmarkedet har vært lang og hard, men de har gjort mye riktig. Vi er blant dem som er veldig glade i Windows Phone, og vi syns denne plattformen bare blir bedre og bedre.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 8

Men det er fortsatt en del som kunne vært enda bedre. Men skal vi være helt ærlige er det vanskelig å finne ting vi virkelig ikke liker utover det som går på ren smak og personlig preferanse.

Android og iOS speiler hverandre på et vis, mens Microsoft har tatt et steg tilbake og sett hvordan de kan gjøre ting på en annen måte. Det er lurt, syns vi. Men det betyr ikke at Windows Phone ikke har sine problemer. Så skal det nevnes at ryktene sier at den kommende versjon 8.1 av Windows Phone skal fikse mye av det vi klager over her.



Vi ville ha Dropbox, men ble servert seks skuffelser.

Apper

Jada, Microsoft skryter over stadig økende apputvalg, og at mange populære apper er tilgjengelig på Windows Phone. Men som nevnt over er ikke utvalg det samme som kvalitet. På Windows Phone finnes det mye skrot. Og mens mange apputviklere først og fremst fokuserer på iOS, er det ekstremt mange som ikke engang ofrer Windows Phone en tanke.

Det er klart, det har med markedsandeler å gjøre. Det krever ressurser å utvikle apper, og har du smått med dette er det bare logisk å satse på de største plattformene.

Men selv store aktører ignorerer Windows Phone. Google utvikler ikke noen ting som helst unntatt en søkeapp til Windows Phone. Dropbox har til dags dato ikke noen offisiell app til Windows Phone. Snapchat, YouTube, Candy Crush, og mange andre apper finnes ikke, eller finnes bare i tredjepartsversjoner.

Men så er det ingen nyhet at apputvalget i Windows Phone ikke kan måle seg med iOS, eller Android for den saks skyld, heller. Og skal vi være ærlige føles det litt som et slag under beltestedet å fortsatt gnåle om akkurat dette med apputvalget. Realitetene er imidlertid vanskelig å komme unna.

Løsningen

At apper er utviklet av tredjeparter er selvsagt ikke ensbetydende med at de er dårlige. Du kan ofte finne gode alternativer i appbutikken.



Dette kunne vært løst smidigere.

Hvor er snarveiene?

Det er for tungvint å komme til innstillinger i Windows Phone. I utgangspunktet må du åpne innstillingsmenyen, noe som er litt tungvint om du bare vil deaktivere skjermrotering et øyeblikk. 

Det eneste alternativet er å installere en app som fungerer som snarvei til de innstillingene du vil ha tilgang til. Det er forsåvidt ok, men stjeler nå plass på startskjermen. Disse appene kan dessuten ikke være brytere, men kun snarveier til de aktuelle menyene. Og uansett må du tilbake til startskjermen for å finne disse snarveiene.

En løsning a la kontrollsenteret i iOS eller statuslinjemenyen i Android hadde vært å foretrekke.

Løsningen

Vi krysser fingrene for at Microsoft ordner opp i dette når neste versjon av Windows Phone kommer.



Hva var det nå den appen het igjen...

Vi finner ikke igjen appene

Windows Phones fliser fungerer bra. De er enkle å tilpasse slik du selv ønsker, og sørger for en ryddig startskjerm. Men laster du ned mange apper ønsker du ikke å ha alle her.

Og da begynner problemene for vår del. Vi vet ikke hvor mye tid vi har brukt på å lete etter den ene appen i applisten, men vi tipper det har gått med noen timer nå. De er sortert alfabetisk, men hva hjelper det når du ikke husker hva appen heter? 

Løsningen

Det burde være en mulighet for å sortere etter installasjonstidspunkt eller hvilke apper vi har brukt mest. Men det er ikke mulig. Vi hører imidlertid rykter om at dette kommer i Windows Phone 8.1. Vi kan nesten ikke vente.



Fliser er fint, men er ingen god erstatning for et varslingssenter.

Hvor er varslene?

Windows Phone 8 har mulighet til å varsle deg om saker og ting, men disse varslene samles ikke noe sted, slik som på Android og iOS. Det gir ikke fullt så god oversikt som vi er vant til.

Løsningen

Ikke så mye å gjøre med dette før Microsoft integrerer en slik funksjon.



Vi ser dobbelt.

Meningsløs søketast

Alle Windows-telefoner kommer med de samme tastene, inkludert en søketast. En skulle kanskje tro at denne tasten var ment for å hente frem søkefunksjoner, for eksempel i appbutikken. Tasten er imidlertid ikke kontekstuell, og vil kun åpne Windows' søkefunksjon som lar deg finne sanger, skanne QR-koder eller søke på nettet.

Det er for all del nyttig å ha en søkefunksjon tilgjengelig, men vi syns det er underlig at det ikke er mulig å trykke på denne for å søke i for eksempel kontaktlisten eller i appbutikken. Du er i stedet nødt til å trykke på søkeikonet på skjermen, som for øvrig ser helt likt ut som søketasten.

Løsningen

...er å venne seg til at søketasten bare har en spesifikk funksjon. 

LES OGSÅ: 5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows Phone

Hva får deg til å hytte med neven? Fortell oss hva som plager deg mest med telefonen din i kommentarfeltet under. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.