Antall nyutdannede energioperatører må tredobles de neste årene, melder Energi Norge.
I dag utdannes bare 10-20 energioperatører i året.
Halvparten over 50
Årsaken til det økende behovet er at mange av dagens energioperatører snart går av med pensjon, og at energibransjen står foran store investeringer og kraftverksoppgraderinger i årene som kommer.
– Rundt 600 av energioperatørene, omlag halvparten, er over 50 år. Disse må gradvis erstattes for å sikre nok kompetanse til drift av nye vindkraftanlegg og for å erstatte pensjonerte operatører ved vannkraftanleggene, sier kompetanserådgiver Brynhild Totland i Energi Norge til Teknisk Ukeblad.
For å bli energioperatør kan man gå elektrolinjen på videregående og ha 2,5 års læringstid i et vannkraft, vindkraft- eller fjernvarmeanlegg.
Elevene får ikke tittelen ingeniør, men fagarbeider.
Les også: Her oppgraderer de høyspentlinjene uten å skru av strømmen
Opp til selskapene
Energioperatørene utfører drifts- og vedlikeholdsoppgaver, og kan jobbe ved forskjellige typer produksjonsanlegg etter endt utdannelse.
– Alle energiselskap med produksjonsanlegg bør utdanne energioperatører nå for å være forberedt på frafallet som venter, sier Totland.
– Hvor mange energibedrifter gjør dette i dag?
– Det ene opplegget jeg kjenner til, og som jeg tror de fleste er med på, er et samarbeid i regi av Nord-Trøndelag elektrisitetsverk, Statkraft og Opplæringskontoret for elektrofag i Nord-Trøndelag, sier Totland.
Kompetanserådgiveren opplyser at det er opp til hvert enkelt selskap å ta initiativ til å utdanne energimontører. Enten i egen regi, eller i samarbeid med et opplæringskontor.
– Virksomhetene har ikke fått øynene opp for at de kan ta opp lærlinger i dette faget. Skoleelevene må også få kjennskap til at tilbudet eksisterer, sier Totland.
Les også:
Bare rotoren i det nye aggregatet veier 450 tonn