GUIDER

7 ting du kan bruke din gamle mobil til

Har du en gammel telefon i en skuff? Her er noen tips til ting du kan bruke den til.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. apr. 2012 - 18:52

De fleste av oss går etter hvert rundt med smarttelefoner i lomma. Og det kan godt tenkes at du har hatt en eller flere smarttelefoner før. Selv om vi stadig oppfordres til å levere gamle telefoner til resirkulering, tipper vi flere av dere har en eller flere smarttelefoner liggende i en skuff et sted. Det kan jo tross alt være kjekt å ha.

LES OGSÅ: Ikke betal for ringetoner

Men den gamle telefonen trenger ikke å ligge i en skuff og støve ned til den er fullstendig utdatert. Her er noen av våre tips til ting og tang du kan bruke din gamle smarttelefon til.

Bruk mobilen som overvåkningskamera

Har du lurt på hva kattene dine driver med når du ikke er hjemme? Er du redd for innbruddstyver? Bor du i et kollektiv med snokete samboere? 

Da kan den gamle smarttelefonen din komme til nytte. Ved å installere overvåkningsprogramvare kan du bruke kameraet til å holde oversikten over hva som skjer. Og skulle det skje noe mens du ikke er tilstede kan telefonen varsle deg og vise deg hva som foregår.

For å få til dette trenger du ikke noe ekstra SIM-kort, men noen av appene kan aktiveres med en SMS, slik at du kan ta en titt på hva som foregår når som helst. 

Her er noen av flere apper som finnes:

Android: Phone-Icam lar deg ta bilder og video, og laster dem opp til en webtjeneste slik at du kan se hva som skjer.

iPhone: Wireless Camera lar deg bruke iPhone som nettverkskamera. Krever oppsett om du vil ha tilgang eksternt. 

Symbian: SensyScan fungerer med Symbian S60 3rd ed. Kan sende bilder til forhåndsdefinerte mottakere. 

Hold styr på bikkja

Har du en hund er sjansen stor for at den trives godt med å gå løs. Men hva om den stikker av på turen? En smarttelefon med GPS og riktig app kan da være en smart forsikring å ha. 

Du trenger en smarttelefon med GPS, et fungerende SIM-kort og en app som kan brukes til sporing. Du må også feste mobilen til bikkja på en eller annen måte, og vi kan gjerne anbefale en modifisert refleksvest (som for eksempel denne til 29 kroner fra Clas Ohlson).

Du må selvsagt også passe på at mobilen ikke blir våt, og vi tipper du klarer å pønske ut noe smart med litt gaffateip og gjennomsiktig plast. Noen tips finner du i vår artikkel om hvordan du kan bruke mobilen til å finne ut hvor langt bikkja di går.

Tanken er uansett at du kan bruke din egen mobil til å finne ut hvor bikkja di er. Bare pass på å lade bikkjemobilen før du legger ut på tur.

Vi har funnet frem disse appene til formålet:

Android: Real Time GPS Tracking lar deg aktivere sporing ved å sende en SMS.

iPhone: Bruk enkelt og greit Find my iPhone gjennom iCloud.

Symbian: Locationof er en gratis sporingstjeneste som fungerer med Symbian. Oppdateres jevnlig.

Hold et øye med bilen

Bor du ikke i byens beste nabolag? Låner du vekk bilen til husets nysertifiserte sjåfør? Da kan det jo være lurt å bruke mobilen til å holde oversikten. Ikke bare fordi du kan se hvor i verden bilen din befinner seg, men også fordi du kan se om bilen går en tanke raskere enn den burde.

Mange biler har uttak for mobillader i hanskerommet eller i bagasjerommet. Da er det jo bare å koble til laderen og la telefonen forsyne seg med strøm slik at den alltid er på nett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Du trenger en telefon med GPS og fungerende internettforbindelse - altså trenger du et SIM-kort. Med riktig app kan du lett holde oversikten over bilens posisjon og hastighet.

Appene i tipset over kan fungere til denne bruken.

Full kontroll på bilen

Om du har en bil som ikke er veldig gammel (ca 1996+), har den sannsynligvis noe som kalles en OBD2-tilkobling. Dette er grensesnittet som verksteder bruker til å ta en diagnose på bilen din, slik at de kan lese av feilkoder og slikt.

Men visste du at du kan koble mobilen din til denne? Med rett ekstrautstyr kan du lese av informasjon om hastighet, drivstofforbruk, hvor mye luft motoren trekker inn og alt mulig annet.

Med en dings og en tilhørende app kan du dermed bruke den gamle mobilen (som du også bruker til å holde styr på hvor bilen er) som kjørecomputer.

Det første du trenger er en OBD2-adapter (som på bilde), og da gjerne en Bluetooth-basert type. Har du en iPhone trenger du en Wi-fi-basert adapter. Det selges en rekke forskjelige typer, så det kan være lurt å ta seg en runde på Google før du bestemmer deg for variant. Eksempler finner du her og her

Deretter trenger du en app som kan kommunisere med adapteret:

Android: Torque kan lese av OBD2-data fra en adapter. Finnes i gratis og betalt versjon.

iOS: DashCommand leser av OBD2-data fra enkelte adaptere.

Symbian: OBDscope kan koble seg opp mot Bluetooth-baserte OBD2-adaptere. 

Bruk den som fjernkontroll

Mange mobiler kan fint brukes som fjernkontroll. Har du en gammel iPhone 3G liggende kan den for eksempel brukes til å fjernstyre TV, iTunes og annet.  

Slike fjernkontrollapper finner du til Android, Symbian og andre plattformer også. Hvilken app du trenger kommer selvsagt helt an på hva du ønsker å fjernstyre. Søk derfor i app-butikken tilhørende ditt operativsystem.

HER FINNER DU NOEN TIPS: iPhone-apper du kan fjernstyre med

Lag stilige time lapse-videoer

Vi har skrevet om time lapse-video noen ganger tidligere. Dette er enkelt sagt videoer hvor tiden kortes ned, ved at du tar en rekke bilder du setter sammen til en video. Da kan du for eksempel se skyer fly over himmelen eller en plante som vokser. Se eksempelvideoen til høyre.

Dette er imidlertid en ganske tidkrevende prosess, og bruker du den samme mobilen som du bruker tid daglig til dette vil du ikke kunne bruke den mens du tar bilder. Derfor er det supert å bruke mobilen som ligger i skuffen til dette.

Du trenger en app, en mobil, helst også en lader, og god tid.

LES MER: Lag time lapse med mobilen din (Android)

Android: Lapse It er en lettbrukt app til å lage time lapse med

iOS: TimeLapse lar deg enkelt sette opp en time lapse-video

Symbian: Ikke behov for en egen app til dette, da kameraet har mulighet for automatisk opptak 

Trådløst tilgangspunkt

Så fremt du ikke sitter og ruger på en veldig gammel telefon kan du bruke din gamle smarttelefon som tilgangspunkt for trådløst nettverk hjemme, på hytta, i bilen og andre steder.

For å få til dette trenger du en telefon som støtter såkalt Wi-fi tethering. Dette kom i Android 2.2, iOS fra versjon 4.3, og er forhåndsinstallert på en rekke Symbian-telefoner. Dersom du har en Windows Mobile-telefon kan du teste ut WMWifiRouter, mens du som har en Symbian-telefon kan prøve JoikuSpot om funksjonaliteten ikke finnes på telefonen fra før.

Du trenger selvsagt også et SIM-kort, og her er det like greit å gå for et mobilt bredbånd-abonnement, eller i alle fall et tviling-SIM-kort til ditt nåværende abonnement.

Med dette på plass trenger du bare å fyre opp deling av internett fra mobilen, koble til strøm, og deretter logge deg på med PC-en, nettbrettet, mobilen eller annet. 

LES HVORDAN: Slik deler du mobilt bredbånd

Hva bruker du din gamle telefon til? Del dine tips i kommentarfeltet under!

LES OGSÅ: Seks stilige ting du kan gjøre med mobilen din

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.