OLJE OG GASS

7000 oljejobber har blitt borte siden februar

37.000 er kuttet de siste to årene.

Nå er 37.000 oljejobber borte på to år, ifølge oversikten til DNB Markets. 7000 av dem ble kuttet det siste halve året. Og det er trolig mer i vente.
Nå er 37.000 oljejobber borte på to år, ifølge oversikten til DNB Markets. 7000 av dem ble kuttet det siste halve året. Og det er trolig mer i vente. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
28. juli 2016 - 12:39

I februar passerte stillingskuttene i oljebransjen 30.000. Nå nærmer det seg 40.000. 

Aksjemekler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets har oversikt over alle stillingskutt registrert i norske medier siden oljeprisen begynte å falle for drøyt to år siden.

De siste tallene viser at mellom 36.400 og 37.800 er forsvunnet.

På de siste seks månedene er altså 7000 nye oljejobber blitt borte.

Har tatt de enkle kuttene

– Det første året ble alle de enkle kuttene gjort, for eksempel innleide ansatte og alle som kunne gå av med pensjon. Hvor vi står om ett år tør jeg ikke gjette på, men det blir flere kutt framover, noen av dem skjer nok i kulissene, sier han til NTB.

For ettersom tallene hans baserer seg på kuttene som kommer frem i mediene er det nok det reelle antallet høyere. Selskaper som kutter færre enn ti personer trenger heller ikke melde fra til Nav. 

Erichsrud er ikke veldig optimistisk på vegne av dem som har mistet jobben.

– For eksempel har vi operasjoner som krevde 10-15 personer før, de erstattes nå med teknologiske løsninger, så de jobbene er det mindre sannsynlig at kommer tilbake, påpeker han. 

Varsler om mer

Det er heller ikke sannsynlig at nedbemanningene i oljesektoren er over. Blant annet har Statoil tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad at de ikke regner med å være ferdig med sin prosess før utgangen av året

Statoil skal redusere staben sin med en femtedel til sammen. 

Nav fikk dessuten et rekordhøyt antall meldinger om planlagte permitteringer og oppsigelser i april, med varsler om over 4600 mulige oppsigelser.

Det tar gjerne fire-fem måneder før disse kan finnes igjen i arbeidsledighetstallene, noe som gjør at de ikke dukker opp før om én til to måneder. 

Samtidig merket fagforeningen Nito at det var en ny bølge med selskaper som skulle nedbemanne like før sommerferien. 

 

Nye ledighetstall

Fredag presenterer Nav nye tall for arbeidsledighet i Norge, med oversikt over juli. 

Ingeniører er yrkesgruppen som i prosentvis økning har vært hardest rammet de siste årene. 

Men de siste månedene har ledigheten for ingeniører gått slakt nedover eller holdt seg noenlunde stabilt på omtrent samme nivå. 

I juli var 7766 innen ingeniør- og ikt-fag registrert som arbeidsledige.  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.