WWF står bak en ny rapport som viser at det er stort potensial for et samarbeid med Kina om offshore vindkraft.
Fra i år og frem til 2020 har Norge potensial til å hente inn 930 millioner euro, eller 7500 millioner kroner, ifølge rapporten, som er utarbeidet av Azure International.
– Kina vil bli verdens største vindmarked, sier Hansson.
Kinas offshore vindpotensial er estimert til 11 000 TWh. Kinas nasjonale mål for vindinstallasjon er ventet å øke til 100-150 GW innen 2020.
– Hva skal til for at Norge skal kunne hevde seg i Kina?
– Vi må for det første lage en strategi der vi bestemmer oss for at dette vil vi. Det har vi ennå ikke gjort. Dessuten må vi etablere et norsk hjemmemarked for offshore vindteknologi slik at norsk teknologi og næringsliv kan utvikle ideer, drive forskning og demonstrere det vi kan, mener generalsekretæren.
Kan tape løpet
Norge har kompetanse og teknologi som kan være relevant for det kinesiske markedet.
– Hywind og Sway viser at Norge er i forkant på flytende løsninger takket være bred maritim kompetanse. Men det tidsvinduet Norge har, er i ferd med å lukke seg med stor hastighet, advarer Hansson.
Mandag og tirsdag var en kinesisk delegasjon på besøk på Vestlandet for å få vite mer om et mulig norsk-kinesisk samarbeid.
Hansson savner en skikkelig norsk satsning på offshore vind og viser til at land som Storbritannia bruker store summer til utvikling.
– Norge har en utviklingshastighet i dag som garantert vil føre til at vi taper løpet. Vi må tråkke klampen i full fart om vi skal være med, sier Hansson.
Proteksjonistisk
Torolf Pettersen i det trønderske vindturbinselskapet Blaaster sikter seg inn mot det kinesiske markedet. Han er enig i at det er en stor ulempe at det ikke er noe norsk marked. I 2000 startet han Scanwind, som nå er solgt til GE Energy.
– Kina er i ferd med å bli en ekstremt stor utbygger av vindkraft, og når alle snakker om offshore-markedet så må vi ikke glemme at det kinesiske onshore-markedet er mye større, sier Pettersen.
Blaasters forretningsmodell er å utvikle og designe i Norge, for så å bygge i Kina. Planen er at kinesisk industri skal produsere komponenter for Blaaster som selskapet så skal selge videre i andre markeder. Selskapet har utviklet en vindturbin uten gir. Testturbinen er på 3 MW, men kan skaleres opp til 6 MW.