MOBIL

8 nyttige apper for studenter

Disse appene gjør studietiden litt hyggeligere og litt billigere.

Mobilen din kan være et nyttig verktøy i studietiden. Her er noen tips.
Mobilen din kan være et nyttig verktøy i studietiden. Her er noen tips. Bilde: Colourbox
Marius ValleMarius ValleJournalist
27. aug. 2014 - 19:38

Nå som skoleåret er i gang er det ikke helt uvanlig at det dukker opp artikler om tips til apper som kan være nyttige for studenter. Disse er som regel fylt med selvfølgeligheter.

Vi vil tro de fleste studenter har en viss oversikt over hvilke apper som er nyttige verktøy, som Evernote, og hvilke man er nødt til å ha, som en Office-klient. Om du ikke har helt oversikten er det helt sikkert en driftig sjel i kollokviegruppen som har forslag om hvilke digitale verktøy dere bør bruke for å jobbe sammen.

Å være student handler imidlertid om mer enn å synkronisere notater.

Derfor har vi samlet sammen noen apper og tjenester vi tror kan være til nytte for alle som lever studentlivet.

Les også: Disse appene bør alle studenter kjenne til

Vekkerklokke

En vekkerklokke er gjerne nødvendig for å rekke forelesningene om morgenen. Og joda, mobilen din leveres selvsagt med en vekkerklokke som antakelig er mer enn god nok for de fleste.

Alle er likevel ikke A-mennesker, og noen har spesielt store utfordringer med å komme seg opp om morgenen. Dermed holder det ikke med vennlig kiming fra mobilen.

Det finnes heldigvis en rekke apper som kan hjelpe.

Noen vekkerklokkeapper er laget for å sette i gang de små grå ved å få deg til å utføre spesielle oppgaver for å bevise at du er våken.

Et eksempel er appen Alarmy (Android/iOS), som bruker kameraet. Før du legger deg tar du et bilde av for eksempel vasken på badet, så stiller du inn alarmen og legger deg. Neste morgen må du inn på badet og ta bilde av det samme for å skru den av.

Om dette ikke er nok kan du ta i bruk gapestokken. Appen Betterme (Android/iOS) vil nemlig poste på Facebook dersom du trykker på slumreknappen. Denne appen kan dessuten ydmyke deg dersom du ikke gjennomfører gjøremål du setter deg. La oss for eksempel si at du skal på treningssenteret. Da legger du dette inn i appen, så vil den sjekke at du faktisk er på treningssenteret når du har planlagt. Hvis ikke henges du ut som en latsabb på Facebook.

Les også: Disse vekkerklokkeappene får deg opp om morgenen

Det kan være tungt å komme seg opp om morgenen. Det finnes apper som tvinger deg ut av senga.
Det kan være tungt å komme seg opp om morgenen. Det finnes apper som tvinger deg ut av senga.

Stedsbasert vekkerklokke

Hva hjelper det å komme seg opp om morgenen dersom du sovner på bussen til forelesningen? Fint lite, vil vi påstå. Mobilen din kan selvsagt tre støttende til ved hjelp av GPS-en.

Det finnes en hel del apper som løser dette, og vi har naturlig nok ikke fått testet alle. To apper vi har funnet er Android-appen Wakeme@, og iPhone-appen Wakemehere. Til Windows Phone finnes Geo Alarm Clock.

Når du har installert appen din, plotter du inn hvor alarmen skal gå av. Da er det selvsagt lurt å få alarmen til å gå av litt før busstoppet ditt.

En slik app er for øvrig ikke helt dum å ha dersom du tar nattbuss hjem etter festlige lag.

Les også: Slik bruker du Google Maps uten nett

Cal er en flott kalenderapp som gjør det litt enklere å organisere hverdagen.
Cal er en flott kalenderapp som gjør det litt enklere å organisere hverdagen.

En god kalender

Det er ingenting i veien for å holde seg til kalenderappen du allerede har på mobilen din. Det kan imidlertid bli litt komplisert om du bruker forskjellige kalendere til privatliv, jobb og skole.

Det finnes en rekke gode apper som er mer praktiske og brukervennlige.

En av våre favoritter er den populære appen Cal. Denne henter inn alle kalendre du har på telefonen din, og presenterer dem i en samlet visning.

Endringer eller oppføringer synkroniseres automatisk med den aktuelle kalenderen. Det er altså ingen behov for å sette opp ny synkronisering av kalenderen din når du tar Cal i bruk.

Ikke bare liker vi designen til appen, men også at den på en enkel måte presenterter dagens agenda når du starter den. Har du en Android-telefon kan du dessuten enkelt vise dagens agenda med en widget. Du kan se hele ukens agenda like enkelt.

Appen finnes til Android og iOS, og er gratis på begge plattformene.

Vi har etter artikkelen ble publisert blitt tipset om appen Timeedit Reader (Android/iOS), utviklet av en stundet ved Høyskolen i Gjøvik. Denne lar deg abonnere på timeplan i TimeEdit-systemet dersom skolen din bruker dette. Svært mange høyskoler bruker systemet, så vidt vi har funnet ut. Her ser du fag, rom og foreleser rett i appen.

Les også: Slik tar du i bruk mobilkalenderen

En skikkelig huskeliste

Mens vi er inne på det, skal vi nevne en skikkelig god huskeliste også. Any.do er utviklet av de samme som har laget kalenderappen over, så velger du denne appen vil det hele være fint synkronisert.

Vi tror for øvrig ikke det er nødvendig å påpeke hvorfor det er smart å ha en huskeliste.

Any.do får du på Android og iOS.

En god kalkulatorapp er et must om det er realfag som står på timeplanen.
En god kalkulatorapp er et must om det er realfag som står på timeplanen.

En ordentlig kalkulator

Om du studerer realfag er en god kalkulator et must. Da kan du (i alle fall frem til eksamen) bruke pengene en kalkulator koster på noe annet. Eller du kan ha mobilen som nødløsning til de dagene du har glemt kalkulatoren hjemme.

Android-appen RealCalc er ett av mange alteranativer. iOS-appen Free Graphing Calculator kan tegne grafer. Scientific Calculator er et Windows Phone-alternativ.

Det finnes ærlig talt så mange å velge mellom at du like godt kan bruke litt tid i appbutikken og sjekke ut flere av de mange alternativene.

Hvilken som fungerer best for deg er avhengig av hva slags pensum du følger.

Les også: Hva er det med denne kalkulatoren?

En dokumentskanner

Det er lurt å ta vare på viktige dokumenter. Spesielt om du er en rotekopp. Det kan for eksempel være nyttig å ha en kopi av husleiekontrakten, kvitteringer og notater.

Du trenger ikke kjøpe en skanner for å få til dette. Det finnes apper som bruker kameraet til å skanne dokumenter med. Så kan man alltids hevde at det eneste man trenger er å ta et bilde, og det er selvsagt sant.

En dokumentskannerapp lar deg imidlertid gjøre mer.

Du kan enkelt beskjære bilder og gjøre dokumentene enklere å lese. Flere apper kan dessuten gjøre om bildene til PDF-dokumenter og gjøre tekst søkbar.

Camscanner er en slik app som fungerer på Android, iOS og Windows Phone. Den beskjærer dokumentene og gjør dem lesbare, kan kjenne igjen tekst (fungerer sånn passe) og gjøres søkbare. Dokumentene kan du lagre som PDF.

Praktisk dersom du for eksempel skal sende en regning på e-post til noen du deler leilighet med, trenger å ta bilde av notater og annet.

Les også: Denne skanneren kan du ta med deg

Du har valget: Backup eller tårer

Her er vår spådom for studieåret 2014-2015: Du eller noen du kjenner kommer til å oppleve å bli frastjålet mobil eller PC, eller oppleve datatap.

Vi spår også at noen kommer til å prise seg lykkelig for at de tok backup på forhånd, mens andre kommer til å gråte sine etterpåkloke tårer etter at masteroppgaven forsvant.

Så hvorfor ikke bare begynne å ta backup med en eneste gang? Gjør du det med en skytjeneste har det den hyggelige bieffekten at du alltid har tilgang til dokumentene dine.

Det er en rekke alternativer å velge mellom. Enkle løsninger som Dropbox og Onedrive er mer enn gode nok dersom du vil lagre noen dokumenter et sted. Skal du ta sikkerhetskopi av hele PC-en din trenger du en annen løsning, og da helst med ubegrenset lagringsplass.

Det finnes så mange løsninger å velge mellom at det vil være upraktisk å liste opp alle. Vi skal nevne Pogoplug, som koster 50 dollar (309 kroner) i året og lar deg ta fullstendig sikkerhetskopi av PC-en din og alle mobilenhetene dine. Jottacloud er et norsk alternativ til 590 kroner i året med tilsvarende vilkår. Det er ingen plassbegrensninger på disse tjenestene.

Les også: Slik får du ubegrenset skylagring

Osmino lar deg finne åpne trådløse nettverk i nærheten. Penger spart.
Osmino lar deg finne åpne trådløse nettverk i nærheten. Penger spart.

Spar på datatrafikken

Med mindre du har veldig lyst til å betale mye for å bruke mobilen din, er det gjerne greit å ha en viss oversikt over forbruket. Da tenker vi spesielt på datatrafikken, som det typisk går mye av.

Det er et par metoder som kan gi deg kontroll. Det ene er appen operatøren din sannsynligvis tilbyr. Denne finner du ved å søke på operatørens navn i appbutikken. Det vanlige er at du får en oversikt over datatrafikken.

Den andre metoden gir deg god oversikt over hva som står for trafikk. Onavo Count finnes til Android og iOS, og gir deg en mer detaljert oversikt over hvordan du har brukt datatrafikken din enn det mobilen din gjør på egen hånd. Den kan også stipulere hvordan forbruket ditt kommer til å se ut resten av måneden, og om det er på tide å ro ned for å få gigabytene til å vare ut perioden.

Om du virkelig vil sette inn støtet og spare på datatrafikk, kan en app som finner gratis Wi-Fi i nærheten være kjekt å ha. Osmino er en slik app, som fungerer på Android, iOS og Windows Phone. Den kan vise deg åpne trådløse nett i nærheten, og til og med koble deg automatisk til disse nettene. Om du har Android i alle fall.

Les også: Her får du mest datatrafikk for pengene

Spis billig

At matbudsjettet gjerne er det som barberes mest i studietiden er noe vi har førstehåndserfaring med. Det har nok blitt flere nudelmiddager enn det som er ernæringsmessig forsvarlig på mange studenthybler i det ganske land.

Vi skulle egentlig ønske at vi hadde en skikkelig studentmatapp å by på, men dessverre. Alternativet er stort sett Matprat-appen, som vi tipper de fleste kjenner til. Denne har imidlertid ikke noen spesiell kategori for «billig middag».

Vi har blitt tipset om appen Mattilbud (Android/iOS/Windows Phone), som kan være kjekk å ha dersom du vil finne tilbud i dagligvarebutikkene. Her listes ukens tilbud fra butikkjedene opp, og du kan søke på tilbud i kategoriene kjøttdeig, kyllingfilet, fisk, ost, ferdigmat og brus. Det er også en ukens oppskrift, men vi vil tro de fleste vil gå lei av å spise det samme til middag hele uken.

Det finnes heldigvis studenter der ute som vet ett og annet om det å spise spagetti med ketsjup, og som derfor har laget noen fine matblogger. Så selv om dette strengt tatt ikke er et apptips er det lurt å bokmerke disse nettsidene på mobilen din, og finn dem frem neste gang du er på butikken.

  • Studmat.no: Har mange oppskrifter, lar deg finne oppskrifter etter budsjett, og har til og med en kategori med retter som er kjappe å lage i eksamensperioden. Utvalget oppskrifter er imidlertid ikke så stort.
  • Matpaabudsjett: Denne bloggen har en rekke oppskrifter på mat som ikke koster stort, men er muligens mer myntet på deg som er interessert i matlaging.
  • Studentkrubb.se: Om du føler deg stødig i svensk, kan denne nettsiden være en god inspirasjonskilde. Du kan finne oppskrifter basert på råvarer og pris, og selv om norske og svenske matpriser ikke akkurat er helt like, får du mange gode tips her.

I tillegg finnes «Studentkokeboka» på Studenttorget.no, men den er ikke tilpasset mobilnettlesere.

Oppdatert 27.08.14: Vi har tatt med et par gode tips fra kommentarfeltet under i artikkelen.

Les også:

Lyst til å spille fotball, men mangler noen å spille med? Her er appen for deg

Så dumt at det er bra

Slik sjekker du hva som tømmer mobilbatteriet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.