KLIMA

88 prosent av havoverflaten er forurenset av plast

Mellom 10.000 og 40.000 tonn.

 Søppelet flyter på stranden Atalaia i Brasil.
Søppelet flyter på stranden Atalaia i Brasil. Bilde: Paulo Santos / Reuters
31. juli 2014 - 09:31

Så mye som 88 prosent av havets overflate inneholder plastavfall. Forskere er bekymret for hvordan det påvirker livet i havet og næringskjedene.

Masseprodusert plast fra leker, poser, matbeholdere og redskaper finner veien til verdenshavene blant annet gjennom avløp, og strømvirvler i havet fører avfall og vrakgods med seg videre.

En studie som ble offentliggjort tidligere i sommer, er basert på 3.000 prøver fra hele verden. Plasten som havstrømmen fører med seg, brytes etter hvert ned i mindre deler på grunn av solstråling.

– Det kan ta flere hundre år før disse små plastbitene, kjent som mikroplast, forsvinner. Mikroplast ble oppdaget i 88 prosent av havoverflaten under ekspedisjonen Malaspina i 2010, sier forskningsleder Andres Cozar ved universitetet i Cádiz i Spania.

Les også: Statnetts Tanzania-bistand får kritikk for «begrensede resultater»

Uante konsekvenser

Resultatene etter ekspedisjonen tyder på at den totale mengden plast i havene er mellom 10.000 og 40.000 tonn, noe som faktisk er mindre enn tidligere anslag. Studien øker imidlertid bekymringen for hva så mye plast, spesielt de minste bitene, vil føre til.

– Mikroplast påvirker atferden og næringskjeden for sjøorganismer. Men sannsynligvis vet vi ennå ikke hvilke konsekvenser plastforurensning i havet kan føre til, sier Cozar.

Forskere venter at forsøpling av verdenshavene er et problem som blir enda verre i tiårene som kommer, og det trengs mer forskning på hvilke konsekvenser forsøplingen får.

Les også: 250 timer på sjøen ble for mye for de nederlandske NH90-helikoptrene

Vil redde havet

En som vil gjøre noe med årsaken til problemet fremfor å forske på konsekvensene, er 19 år gamle Boyan Slat fra Nederland. Han har utviklet et konsept som i teorien kan rense havet for plast på en kostnadseffektiv måte. Slat vil bruke havstrømmene til å samle søppelet.

– Hvorfor gå etter avfallet hvis det kan komme til deg, spør han.

Etter ett år med testing av hvorvidt metoden overhodet kan gjennomføres – tilsatt en god mengde kritikk fra den vitenskapelige verden – ønsker Slat å gjennomføre et tre eller fire år langt pilotprosjekt nord i Stillehavet.

– Heldigvis er jeg omgitt av mennesker som har mer viten enn meg, sier nittenåringen.

Les også:

Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

Shell krever 659 millioner for strømutkobling på Nyhamna

– Statoil bløffer om oljesand og klima  

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.