Slik er arbeidsmarkedet for teknologer
- Nito - 90, 6 prosent av medlemmene har fått seg jobb i løpet av seks måneder etter endt utdanning.
- Tekna - 93,3 prosent av medlemmene har fått seg jobb i løpet av seks måneder etter endt utdanning.
Tekna
Teknas nyeste arbeidsmarkedsundersøkelse viser at 93,3 prosent av nyutdannede sivilingeniører har jobb fem måneder etter avsluttet eksamen.
Av disse er 74 prosent i fast arbeid, mens de resterende er i traineestillinger, doktorgradsstillinger og i midlertidig arbeid. Kun 1,3 prosent er i arbeid som ikke er relevant for utdanningen.
– Resultatene av undersøkelsen viser at det fortsatt er stor etterspørsel etter nyutdannede ingeniører med høyere teknisk-naturvitenskapelig utdanning, sier Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg.
Hele 90 prosent av respondentene svarer at stillingen samsvarer helt eller delvis med fagretningen de har studert, mens over halvparten sier at stillingen samsvarer helt. Det mener Teknas president er gledelige nyheter.
– Det er flott at de aller fleste får jobber som er utdanningsrelevant. Her skiller våre folk seg ut fra mange unge i andre utdanningsretninger, sier hun.
Les også: Slik lander du en traineejobb
Start å søke jobb tidlig
85 prosent av studentene fikk seg jobb før de er ferdig utdannet.
I gjennomsnitt har studentene søkt på 6,8 jobber, vært innkalt på 2,5 førstegangsintervjuer, og fått tilbud om 1,6 jobber. Mens de arbeidsledige studentene har i gjennomsnitt søkt nesten dobbelt så mange jobber – 13, 1.
Randeberg anbefaler studenter å begynne jobbsøkingsprosessen tidligere, og ikke gå nødvendigvis hoppe på det første jobbtilbudet.
– Begynn tidlig og være aktiv når du søker jobb, da får du flere jobber å velge mellom. Er man usikker eller har spørsmål om arbeidskontrakten så oppfordrer vi studentene å ta kontakt med juristene våre som kan hjelpe dem med det.
Hun legger til at man bør søke etter jobb man er motivert for, da er det større sjanse for at man trives i jobben.
Les også: Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører
Nito
Rykende fersk etterundersøkelse fra Nito viser at 90, 6 prosent av Nito-medlemmene har fått seg jobb i løpet av seks måneder etter endt utdanning. 78,2 prosent er i fast stilling, mens 12,4 prosent har fått midlertidig stilling, vikariat eller engasjement. 6,0 prosent er ennå ikke jobb.
Ifølge undersøkelsen har de fleste medlemmer, 75,9 prosent begynt å jobbe i privat sektor. 11, 7 prosent har begynt i stat, mens i kommuner er det 6,2 prosent som har fått seg jobb.
Presidenten i Nito, Trond Markussen mener at behovet for ingeniører fortsatt er stort og at det gir nyutdannede ingeniører gode muligheter for jobb.
Les også: Disse ingeniørene er det mest behov for akkurat nå
Startet å søke senere
71 prosent av de som svarte på undersøkelsen hadde sikret seg jobb før fullført utdanning i 2014. Året før var det flere som hadde jobb før de var ferdige med studiene: 73,6 prosent. Det forklares blant annet med at flere velger å fortsette å studere etter bachelor i stedet for å begynne å jobbe.
– Vi se også at de starter søket etter stilling litt senere enn de gjorde før. Det er ikke nødvendigvis arbeidsmarkedet som er vanskeligere. Det kan være at noen bare har vært litt optimistiske på hvor enkelt det er å få jobb.
Markussen anbefaler studentene å følge med og bruke mulighetene de har.
Det kan for eksempel være å være tidlig i kontakt med næringslivet, snakke med bedrifter som besøker utdanningsinstitusjoner, og definere hva man ønsker å jobbe med.
Les også: Dette er landets mest fornøyde ingeniørstudenter
Midt i en revolusjon
Grunnleggeren av grunderfellesskapet Mesh i Oslo, Anders Mjåset sier at nyutdannede har en historisk mulighet til å starte for seg selv.
– Vi er midt en teknologisk og entreprenøriell revolusjon som påvirker bransje etter bransje. Det forstår nyutdannede bedre enn etablerte. De ser muligheter og sammenhenger som den eldre generasjonen ikke ser eller forstår fullt ut, sier Mjåset.
Mjåset sier at går man med en grunderdrøm, men ikke vil satse for fullt ennå kan man velge å starte å jobbe i en mindre teknologibedrift.
– Det å blir grunder er det få som ser på som en mulighet og forstår hva det innebærer å satse for seg selv. Jeg tenkte også selv at dersom jeg ikke hadde lyktes med egne oppstarter ville jeg begynt i en liten bedrift på mellom 5-50 personer for å få innsikt i flere deler av drift og utvikling, og jeg hadde håpet å få mer ansvar tidligere, sier Mjåset.
Les også:
De fire viktigste trendene for ingeniører mot 2020