KRAFT

– Å holde igjen vann er å manipulere kraftmarkedet

Jannicke Nilsen
23. des. 2010 - 15:14

Sist uke falt reservoarnivået i Norge med 3,2 prosentpoeng, til 51,3 prosent, og fyllingsgraden er nå på et historisk lavnivå.

Flere mener at kraftprodusentene burde spart mer vann i sommer og tidlig høst, for å ha en bedre sikkerhetsmargin gjennom vinteren.

Statkraft avviser imidlertid at norske vannkraftprodusenter har tappet for mye før vinterkulda satte inn for fullt.

Umulig å forutse

– Vi stiller oss ikke i en posisjon der vi ikke kan levere mer kraft. Det er kraftsalget vi lever av, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft til Montel.

Han viser til at Statkraft alltid vurderer situasjonen ut fra årstiden, hvor mye vann det er i magasinene og hvor mye nedbør man statistisk sett kan forvente.

Ingen kan forutse minus 10–20 graders kulde fra november, og den kaldeste, tørreste vinteren i Norge på 100 år, påpeker han.

Ikke holde på vannet

– Vi planlegger blant annet ut ifra analyser og statistikk, dette er en vitenskap, og vi gjør det for at vi ikke skal komme i en situasjon der vi ikke har kraft å selge når markedet etterspør det. Vi kan ikke sitte og holde igjen vann i september og dermed bidra til å drive prisene opp. Det ville være å manipulere markedet, sier Fjerdingstad til Montel.

Enkelte mener det bør settes begrensninger for hvor mye kraftprodusentene kan tappe for å unngå dagens situasjon.

Fjerdingstad mener imidlertid dagens markedssystem i stor grad fungerer etter hensikten.

– Markedet fungerer

– (...) Når det er et veldig høyt forbruk, stiger prisene, og dermed skal markedsmekanismene etter hvert sørge for at forbruket dempes, at forbrukerne tenker seg om to ganger før man bruker strøm. Dermed vil du også få mindre press, sier han til Montel.

Heller ikke Hans Erik Horn, konstituert adm. dir. i Energi Norge, mener vannkraftprodusentene har for få incentiver til å knipe på vannet.

Heller import

Energi Norge er heller ikke bekymret for at det blir strømmangel denne vinteren, selv om noen bedrifter kan komme til å tjene på å stenge bedriften.

– I den grad man skulle sikret seg bedre, så er det antagelig mer riktig å øke kapasiteten på kraftutvekslingen med utlandet, enn å kjøre restriksjoner på nedtapping. Hvis dammen renner over, er det en dårlig løsning for klimaet, sier Horn til Montel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.