OLJE OG GASS

ABB skal utvikle kraftløsning for Johan Sverdrup

Fikk kontrakt av Statoil.

Statoil har gitt jobben med å utvikle konsept for kraftforsyning til Johan Sverdrup til ABB.
Statoil har gitt jobben med å utvikle konsept for kraftforsyning til Johan Sverdrup til ABB. Bilde: Statoil
26. aug. 2014 - 09:17

Statoil holder fast ved sin plan om å elektrifisere Utsirahøyden i to faser. Konseptet for første fase vil ikke ha stor nok kapasitet til å dekke hele området med kraft fra land.

Statoil har gitt teknologiselskapet ABB i oppgave å utvikle et konsept for kraftforsyning fra land til Johan Sverdrup-feltet. Dette vil utgjøre fase én i elektrifiseringen av Utsirahøyden, som i tillegg til Johan Sverdrup vil bestå av oljefeltene Edvard Grieg, Gina Krog og Ivar Aasen.

Kontrakten har en verdi på rundt 60 millioner kroner, opplyser ABB. Den nye kraftløsningen skal ha en kapasitet på 100 MW.

– Det dekker Johan Sverdrup. Hva som skjer i fase to, har vi ikke noe å gjøre med akkurat nå, sier Svein Knudsen, direktør for elektrifisering i ABB i Norge.

Lover full dekning

Statoil lover at også de øvrige feltene vil bli dekket med kraft fra land, slik Stortinget har krevd.

– Vi har fått de nødvendige avklaringene fra Stortinget, som betyr at Johan Sverdrup og feltene i området skal forsynes med kraft fra land. Det betyr at vi jobber for fullt med kraft fra land for Johan Sverdrup fra feltets oppstart i slutten av 2019, sier Ørjan Heradstveit, informasjonssjef for norsk sokkel i Statoil.

En kraftløsning for de øvrige feltene skal være på plass innen 2022, forsikrer han.

– Det er ingen tvil om at vi har fleksibilitet i planleggingen av neste byggetrinn, sier Heradstveit til NTB.

Politisk uro

Statoils plan om en todelt strømløsning for Utsirahøyden utløste stor politisk uro da den først ble presentert i vinter. Statoil gikk inn for kun å forsyne Johan Sverdrup med kraft fra land i første omgang, noe som skapte sterk tvil om hvorvidt de øvrige oljefeltene noensinne ville bli elektrifisert.

Konsekvensen ble et politisk forlik i juni hvor Stortinget stilte krav om full elektrifisering av Utsirahøyden så snart som mulig og senest i 2022.

Stortinget gjorde det samtidig klart at kraftanleggene som bygges på land i første byggetrinn av Johan Sverdrup, skal gjøre det mulig «å forsyne hele området med kraft fra land på en hensiktsmessig måte til lavest mulig kostnad».

Les også:

Elektrifiseringen har gitt obs-varsel på Norge

Disse 5 feltene slipper ut minst på sokkelen

Oljedirektoratet skal vurdere kabler til Utsira. Men de har ingen egne elkraftingeniører  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.