OLJE OG GASS

Advarer mot å senke oljetempoet

– Folk mister jobbene sine dersom man bremser oljeindustrien, sier Gro Brækken.

VIL HA MER GASS: Leder i Norsk olje og gass, Gro Brækken (t.v.), sier det er nødvendig med flere gassfunn for holde oppe det høye kompetansenivået i den norske petroleumsnæringen.
VIL HA MER GASS: Leder i Norsk olje og gass, Gro Brækken (t.v.), sier det er nødvendig med flere gassfunn for holde oppe det høye kompetansenivået i den norske petroleumsnæringen. Bilde: Ole K. Helgesen
18. sep. 2012 - 07:11

STAVANGER: Flere økonomer og politikere fra regjeringspartiene SV og Senterpartiet mener at Solheim vil dempe oljetempoet fordi resten av norsk økonomi ikke klarer å holde følge. Arbeidsgiverorganisasjonen Oljeindustriens Landsforening bytter navn mener det er en dårlig idé.

– De som foreslår dette må huske at det er levende kvinner og menn de snakker om. Bransjen har investert enormt mye i kompetanse. Og det er det som finnes inne i hodene på de ansatte som forsvinner hvis man reduserer olje- og gassvirksomheten. Dersom de mister jobbene sine, vil denne kompetansen gå tapt for alltid, advarer Gro Brækken, direktør i Norsk olje og gass.  

Les også: Nordmenn positive til oljenæringen

– Kan ikke skru av og på

Hun sier at dette kan føre til et kompetansegap i bransjen, og at vi da må begynne å importere kompetanse fra utlandet slik Norge gjorde på 1970-tallet.

– Vi har sett at det har skjedd en slik utvikling innen kraft- og jernbaneutbygging. Norge var langt fremme innen begge disse områdene, men etter flere år uten utbygginger forsvant kompetansen. Og man kan ikke bare hente den frem igjen. Man kan ikke skru av og på en virksomhet.

Les også:

– Bruk oljepenger på utdanning

NASA lærer av norsk oljeindustri  

Trenger langsiktighet

De to store oljefunnene Johan Sverdrup i Nordsjøen og Skrugard i Barentshavet har gitt ny vitalitet til olje- og gassindustrien i Norge.

Ifølge Brækken ser fremtiden lys ut de kommende årene, men hun understreker at det forutsetter at politikerne tenker langsiktig.

– Det er bare gjort tre store funn på norsk sokkel de siste 20 årene. Ormen Lange, som ble funnet i 1997, er det siste gassfunnet. Vi trenger å gjøre flere store gassfunn. Det er stort potensial for å finne mye mer gass på sokkelen. Men vi er opptatt av jevn aktivitet og tilgang til nye området for å unngå at man får en kompetansedipp.  

Les også:

De 10 største oljefunnene etter år 2000

Norsk teknologi skal gi gass-suksess i Australia  

– Gass like viktig som olje

En av årsakene til at arbeidsgiverorganisasjonen nå har skiftet navn fra Oljeindustriens Landsforening til Norsk olje og gass var å understreke at gass er like viktig som olje for Norge.

– Gasseksporten gir Norge store inntekter. Den gir store miljøbesparelser i Europa. Og det finnes allerede et godt utbygd transportnett for gass. Derfor er potensialet til norsk gass stort i lang tid fremover, understreker Brækken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

For å redusere produksjonsfallet på norsk sokkel har regjeringen tildelt flere letelisenser enn noen gang tidligere, og det er igangsatt åpningsprosesser de sør-østlige delene av Barentshavet og havområdet rundt Jan Mayen. Men ifølge Brækken er dette ikke tilstrekkelig for å unngå et kompetansefall i olje- og gassindustrien.

Les også:

Statoil tredobler arktisk forskning

– Shtokman vil bli bygd ut  

Vil ha LoVe

– Petroleumsvirksomhet i Barentshavet sør-øst ligger et godt stykke fram i tid. Vi må ha noe i mellomtiden. Og det er havområdet utenfor Lofoten og Vesterålen som ligger nærmest. Dette ligger nært infrastruktur, og man har allerede mye kunnskap om hvor mulighetene for å finne olje og gass er. Derfor føler til at tiden fra åpning til utbygging vil være mye kortere.

Områdene utenfor Lofoten og Vesterålen kan ifølge Brækken hindre at gassrørene ned til kontinentet får mye ledig kapasitet om noen år.

Fikk du med deg disse sakene?

Professor kjøpte motorsag for å sage på 2000 meters dyp

Norsk oljeproduksjon tilsvarer en dråpe i Mjøsa

Her stuper livbåten 60 meter

Øver på oljevern med 75 kubikkmeter popkorn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.