STAVANGER: I går presenterte LO-forbundet Industri Energi en egen rapport om Macondo-katastrofen i Mexicogolfen i fjor.
Utvalget som står bak rapporten konkluderer med at granskningene av ulykken demonstrerer viktigheten av den norske samarbeidsmodellen på sokkelen.
– Under press
– Den siste Macondo-rapporten fra amerikanske myndigheter adresserer grådighetskulturen i bransjen på en måte vi aldri har sett tidligere. Det er sensasjonelt når amerikanske myndigheter kommer med så sterk kritikk av bonusordninger og belønningssystemer, sier Rolf Wiborg, seniorrådgiver i Oljedirektoratet.
Han har erfaring fra toppledelsen i ConocoPhillips og nærgående kjennskap til amerikanske forhold.
– At amerikanerne nå innser disse problemene, viser hvor viktig det er å kjempe for den norske modellen. Men trepartssamarbeidet er under press. Alle må hjelpe til for å holde igjen, sier Wiborg, som er medlem av gruppen som har utarbeidet fagforbundsrapporten.
Grådighetskultur
Leder i Industri Energi Leif Sande understreker at lovverket i Norge hindrer selskaper i å innføre bonusordninger som går på bekostning av sikkerheten.
– Grådighetskultur truer sikkerheten også på norsk sokkel. Derfor må vi være steile, vi må kjempe knallhardt hver eneste dag for å stå imot presset, sier han.
Unngår loven
Ifølge Wiborg finner økonomene i oljeselskapene løsninger for å unngå å komme i konflikt med loven.
– De omgår arbeidsmiljøloven ved at bonusene legges i selskapenes kontrakter. Dermed blir hele selskapet straffet dersom noen av de ansatte setter foten ned mot farlige forhold. De straffer selskapene i stedet for individer, noe som skaper et like så stort press på å få ting ferdig, eller aller helst før.
Varslerrollen trues
Utvalgsleder og senior spesialrådgiver Lars Anders Myhre advarer også mot utviklingen.
– Vi ser tegn på at varslerrollen er i ferd med å undergraves også på norsk sokkel. Nå håper vi denne rapporten vil få oppmerksomhet og være grunnlag for en debatt. Utvalget viser til at Petroleumstilsynet i sin Macondo-rapport konkluderer med at det trengs en styrking av trepartssamarbeidet og at tilsynet stiller seg kritisk til innføringen av bonussystemene.
Misbrukes
– I Norge har fagforeningene stått sterkt i trepartssamarbeidet. Dette har fungert som en barriere mot hendelser som den i Mexicogolfen. Men vi er opptatt av å ikke forherlige situasjonen på norsk sokkel. Modellen forutsetter likeverdig sterke parter, og den må ikke misbrukes av den sterkeste parten, sier Myhre.
– Vi må få satt fokus på det som er annerledes på norsk sokkel, samtidig som vi er klar over at slike ulykker også kan skjer her. Og vi må få frem hvor viktig det er å bevare trepartssamarbeidet, sier Sande.
Dårlige systemer
Rapporten til Industri Energi konkluderer med at hovedårsaken til Macondo-ulykken skyldtes dårlige sikkerhetssystemer:
- Alvorlige feil i sikkerhetssystemene
- Dårlig og mangelfullt utstyr
- Kontinuerlig svikt i vedlikehold
- Kunnskapsmangel
- Manglende trening
- Manglende sikkerhetsøvelser
- Mangelfull ulykkesberedskap for å unngå og håndtere katastrofer
- Ineffektive beslutningsprosesser
- Utkobling av alarmer og nedstengningsprosesser
– Ingen av arbeiderne om bord på Deepwater Horizon var fagorganiserte og det er lite som vitner om ansattinvolvering i HMS-arbeidet, ifølge utvalget.
Utvalget som har jobbet med rapporten har bestått av:
- Christopher Birknes, hovedtillitsvalgt i BP Norge
- Trond Eilertsen, senior boreleder i Statoil
- Helge Ellingsen, konserntillitsvalgt i Schlumberger
- Arild Gulestøl, hovedtillitsvalgt i M-I Swaco
- Jon Arne Mo, områdeansvarlig HMS i Industri Energi
- Lars A. Myhre, senior spesialrådgiver i Industri Energi
- Knut Nesland, hovedtillitsvalgt i Halliburton
- Rolf Wiborg, seniorrådgiver i Oljedirektoratet
Les også: LO-forbund slår alarm: <br/> Grådighet og konflikt truer sikkerheten på sokkelen