Oljeskattekontoret aksepterte i vår at vindkraft til havs kan følge petroleumsskatteregimet.
Forutsetningen er at strømmen blir produsert på sokkelen for å brukes på sokkelen. Det har ikke noe å si om kraftforsyningen må gå via sentralnettet på land.
Siragrunnen AS ønsker å lease det planlagte vindkraftverket på Siragrunnen, om lag en kilometer fra land ved fylkesgrensen mellom Vest-Agder og Rogaland, til oljeselskaper som trenger strøm (se fakta).
Billig kraft
Avgjørelsen fra Oljeskattekontoret innebærer at oljeselskapene kan trekke av 78 prosent på skatten.
– Da vil strømmen fra Siragrunnen under gitte forutsetninger kun koste i størrelsesorden 24 øre per kWh, som er billigere enn å kjøpe strøm på kraftbørsen Nord Pool, sier Dirdal.
Nå er selskapet i samtaler med oljeselskaper som trenger kraft til elektrifisering.
Les også: – Havmøller er industri, ikke energi
Kan få elsertifikater
Siden Siragrunnen ligger innenfor norsk territorialfarvann (12 nautiske mil) vil den i utgangspunktet også ha rett til å få elsertifikater.
Finansdepartementet opplyser nemlig til Teknisk Ukeblad at det ikke er noe i skatteregelverket som hindrer at man kan få både elsertifikater og fradrag for investeringskostnader etter reglene i petroleumsskatteloven.
Men Dirdal mener at den finansielle modellen er så god at man kan tjene penger på den selv uten elsertifikater.
– Vi kan i teorien søke om elsertifikater, men da ville oljeselskapet måttet skatte 78 prosent av det. Vi anser elsertifikater som lite egnet for dette prosjektet, vi trenger det ikke, sier Dirdal.
Les også:
– De grønne sertifikatene er som gift for kraftmarkedet
Lyse-sjefen mener elsertifikatene er meningsløse uten infrastruktur
– Basert på tillit
Dessuten kunne elsertifikatene gi selskapet et forklaringsproblem.
– Det er med denne modellen som med alle skattemodeller som brukes i Nordsjøen: Hvis man bruker det fornuftig, er det ok. Hvis man misbruker det, blir det stopp, sier Dirdal.
Han understreker at hele systemet er basert på tillit:
– Det blir vanskelig å forklare hvorfor man skal ha grønne sertifikater i tillegg til offshorebeskatning når man ikke trenger det, sier Dirdal.
Les også:
Utenlandskabler øker kraftprisene
Slik kan Norge bli ledende på undersjøisk kraftforsyning
– Helt legitimt
Vestavind Offshore ønsker å bygge havvindparken Havsul 1 utenfor Sandøy kommune på Mørekysten, som skal gi om lag 1 TWh kraft i året.
Selskapets administrerende direktør Anne-Grete Ellingsen sier de ennå ikke har tatt stilling til om det er aktuelt å forsøke å få både offshore-skattefradrag på 78 prosent og elsertifikater.
Ellingsen er imidlertid uenig i at det vil være problematisk å få både i pose og sekk.
– Nei, jeg ser det ikke slik. Dette er et regime man har, ny fornybar etter 2012 kvalifiserer til elsertifikater. Er det slik at politikerne ønsker å stimulere til overgang fra gassprodusert strøm til fornybar kraft, er dette et alternativ for å få til en slik overgang. Dette er dessuten et helt legitimt skatteregime, og ikke snakk om subsidier, hun.
Les også:
– Må se an kostnadene
Ellingsen viser til at i andre land, for eksempel i EU, er det veldig vanlig å ha ulike regimer for ulike teknologier.
– Det er en erkjennelse av at hvis man skal løfte fram nye teknologi, så koster det mer enn etablert teknologi.
Hun påpeker at før man kan trekke noen endelig konklusjon, må man også se hva drifts- og vedlikeholdsutgiftene på en slik park blir over tid.
Les også:
Fornøyd med ekstra cash fra oljenæringen