Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er uvanlig ubyråkratisk i sin beskrivelse av hvilke katastrofale konsekvenser et dambrudd ved Askjelldalsvatn i Eksingedalsvassdraget i Vaksdal kommune i Hordaland vil medføre.
“En dambruddsbølge vil feie gjennom hele dalen og medføre en vannstandsstigning som for mesteparten av dalen ligger fra 14 meter til over 20 meter”, skrev NVE i sitt vedtak om at dammen må oppgraderes til den sikreste klassen i den nye damsikkerhetsforskriften, klasse 4.
Stor fart
Den maksimale bølgetoppen vil bruke én time fra dammen til Eidsfiorden, en strekning på ca. 45 km.
“Dette vil berøre alt som befinner seg i hele Eksingedalen, samt medføre fare for at også bygdesenteret Eidslandet vil bli rammet. Berørt i dette tilfellet vil si store vannmengder i stor fart”, skrev NVE.
Totalt bor det 313 personer i Eksingedalen, og det antas at 200-250 av disse vil bli direkte berørt av et dambrudd.
Brukte skjønn
Når damklasse fastsettes, skal både antall boenheter, skade på infrastruktur og samfunnsfunksjoner og skade på miljø og eiendom vurderes med utgangspunkt i en tabell.
Men på ingen av disse områdene ville konsekvensene vært alvorlige nok til at dammen kommer i klasse 4.
Da måtte 150 boliger rammes, her er det kun snakk om ca. 100. Men hvis summen av konsekvenser blir ekstra stor, kan NVE likevel bruke skjønn og sette konsekvensklassen høyere enn det som framgår i tabellen. Det har NVE gjort i denne saken.
– Dårlig samfunnsøkonomi
BKK mener oppgradering til klasse 4 vil være dårlig samfunnsøkonomi, selv om det ikke vil føre til store ekstrakostnader for oppgraderingen av dammen ved Askjelldalsvatnet isolert sett.
– Men her legges en list for senere klassifiseringer. Hvis listen legges feil, vil det få betydelige økonomiske konsekvenser for oss og andre kraftselskaper, sier divisjonssjef i BKK Produksjon, Asgeir Thorsteinsson, som mener NVEs begrunnelse er altfor dårlig.
Det er Olje- og energidepartementet (OED) enig med ham i.
“Departementet bemerker at det vel knapt kan sies at det er noe ekstraordinært at et dambrudd vil medføre store vannmengder i stor fart”, skriver OED i sin avgjørelse om at NVE må behandle saken på nytt.
Etterlyser forutsigbarhet
Departementet mener det er viktig med forutsigbarhet og samsvar mellom kriteriene og den endelige plasseringen i damklasse.
“Dersom NVE ut fra en skjønnsmessig vurdering mener at en dam skal plasseres i en høyere klasse enn resultatet fra tabellen tilsier, må det gjøres klart rede for hvilke skader og tap det er snakk om og hvorfor summen av konsekvensene i dette tilfellet anses som ekstra store”, skriver OED.
Avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE sier han tar OEDs avgjørelse til etterretning, og at NVE så raskt som mulig vil fatte et nytt vedtak. Han understreker at saken skal behandles på nytt, og at han derfor ikke kan si om NVE vil gå inn for å plassere dammen i klasse 3 eller 4.
Les også: