STAVANGER: Oljedirektoratet tror det blir overlevert 20 nye feltutbyggingsplaner til myndighetene i 2013 og 2014.
Nå advarer oljedirektør Bente Nyland mot at bransjen lar seg rive med.
– Operatørene må legge realisme og kvalitet i planene sine. Dette er viktigere enn at ting skjer raskt. Vi er opptatt av at det selskapene gjør nå skal være valg som gjør at dette er robust i fremtiden, sier hun.
– Må ha kapasitet
Frykten til oljedirektøren deles av en av Norges fremste eksperter på utbyggingsprosjekter.
– Det er ikke nok å ha gode planer. Å starte opp et prosjekt uten kompetente leverandører med tilstrekkelig kapasitet, samt tilstrekkelig egen kapasitet til å følge opp et prosjekt, kan straffe seg i form av kostnadsoverskridelser, forsinkelser og utfordringer med hensyn til kvalitet, skriver professor i petroleumsøkonomi, Petter Osmundsen i en Oljebransjen må passe seg for hastverk i Teknisk Ukeblad denne uken.
Han understreker at en raskere oppstart kan rettferdiggjøre en viss økning i utbyggingskostnaden.
– Erfaringen er imidlertid at dette er risikabelt. Manglende planlegging kan føre til at man mister kontrollen på prosjektet og dermed ender opp med både utsettelse og overskridelse.
Professoren ved Universitetet i Stavanger sier at det er spesielt krevende å bruke leverandører uten erfaring fra norsk sokkel.
Les også: Brenner så mye gass at det er synlig fra verdensrommet
Enorme investeringstall
Nye investeringstall for norsk sokkel gir grunn til å frykte at det vil bli bonanzatilstander innen offshoreutbygginger. Markedet vokser fra 283 milliarder kroner årlig til 400 milliarder innen fem år, ifølge tall fra Rystad Energy.
Analyseselskapet har blitt kritisert for å operere med for høye tall. Mange mener at det ikke finnes kapasitet i Norge til et så høyt investeringsnivå. Oljedirektoratet er overbevist om at det vil komme utsettelser av prosjekter.
– I våre tall tar vi høyde for at noen prosjekter vil bli utsatt. Vi har lang erfaring med å lage slike prognoser, og vi er ganske sikre på at det ikke vil bli satt i gang så mange prosjekter som selskapene selv har rapportert inn, sier Jan Bygdevoll, direktør for prognoser, analyser og data i Oljedirektoratet.
Forsinkes av myndighetene
Osmundsen tror også at utsettelser og forsinkelser vil tvinge seg frem.
– Budsjettøkning til ressursforvaltningen har ikke på noen måte holdt tritt med økningen i prosjektomfanget. Når man i tillegg tar hensyn til at det er mange nye aktører både på leverandør- og operatørsiden, som gir økt kontrollbehov, representerer knappe myndighetsressurser en flaskehals, sier han.
Osmundsen mener splittelsen av Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet har ført til at en stor samdriftsfordel i oppfølgning av prosjekter har forsvunnet.
Les også: