OLJE OG GASS

Advarer oljeselskaper mot å rushe nordover

Det anerkjente forsikringsselskapet Lloyd´s slutter seg til miljøvernerne, og advarer mot oljeboring i Arktis i en fersk rapport.

Is. Arktis. Antarktis. Global oppvarming.
Is. Arktis. Antarktis. Global oppvarming. Bilde: Colourbox.com
Maiken Ree
13. apr. 2012 - 07:52

Forsikringsspesialistene Lloyd’s estimerer at det vil investeres 100 milliarder dollar, tilsvarende 580 milliarder kroner, i arktiske farvann i løpet av de neste ti årene. Brorparten av investeringene vil være i Barentshavet og nordre del av Alaska.

 Samtidig spås det at oppryddingen etter et eventuelt oljeutslipp i Arktis, særlig i isdekkede områder, vil være svært utfordrende.

Les også: – Norge bør ta ledertrøya i Arktis

Vil skape diskusjon

Richard Ward, administrerende direktør i Lloyd’s, oppfordrer selskaper til å ikke forhaste seg inn, men snarere ta et steg tilbake og tenke nøye over konsekvensene av å bore etter hydrokarboner i området.

– Poenget med denne rapporten er å skape diskusjon, og Oslo er det perfekte stedet å diskutere problemstillingene rundt Arktis, sa Ward under presentasjonen av rapporten i Oslo torsdag ettermiddag.

Det høye nord har fått mye oppmerksomhet fra oljeselskapene, ettersom polisen smelter og gjør det mer realistisk å utvinne hydrokarboner fra området, som er estimert å inneholde rundt en fjerdedel av verdens uoppdagede petroleumsressurser.

– Den høye oljeprisen gjør det særlig interessant å utvinne hydrokarboner, og det er mer interesse enn noen sinne. Vi er likevel nødt til å se på både den økonomiske og den miljømessige verdien. Spørsmålet er om disse to verdiene kan finne en balanse, og om risikostyringen er god nok for Arktiske forhold, sier Ward.

Les også: Utvikler ubåt for arktisk oljeutvinning

Får Greenpeace-ros

Han påpeker at Lloyd´s ikke ville tilbydd ubegrenset forpliktelse for oljeselskapene som opererer i Arktis.

– Og jeg tviler på at det er mange som vil det, mener Ward.

Shell og Cairn Energy er to av selskapene som har startet eller planlegger nye brønner i arktiske områder som Grønland og Alaska. Også Statoil har nylig kjøpt seg opp i flere lisenser offshore Grønland.

Greenpeace har vært svært engasjert i arktisk hydrokarbonutvinning, og den norske Greenpeace-lederen Truls Gulowsen var også til stede under lanseringen av rapporten.

Han tar i mot Lloyd´s rapport med åpne armer.

– Det er en troverdig aktør som nå gir ut denne rapporten. Det er ikke så ofte de uttaler seg om såpass utfordrende område. Sannsynligheten for at de blir lyttet til er stor, selv om de mener det samme som har vært påpekt i en årrekke, sier Gulowsen.

Gulowsen: – Oljebransjen må holdes unna nordområdene

Vil påvirke

Rapporten mener uklarhetene rundt både myndigheter og selskaper ved en eventuell ulykke ble demonstrert under Macondo-utblåsningen i Mexicogolfen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Et mindre selskap enn BP, som står overfor 40 milliarder dollar i kompensasjonskostnader, ville ha gått konkurs og overlatt regningen til staten, skriver forfatterne, Charles Emmerson og Glada Lahn fra Chatham House, i rapporten.

Lloyd’s etterspør mer investeringer i forskning og utvikling for å lukke kunnskapshullene, redusere usikkerheter og styre risiko.

Rapporten påpeker at det er høyst sannsynlig at den fremtidige aktiviteten i Arktis vil forstyrre økosystemene i området.

– Migrasjonsmønstrene til hvalene i området kan påvirkes. Økosystemet kan bli forstyrret, ikke bare ved oljeboring, med også ved konstruksjon av rørledninger og veier, støyforurensning fra boring, seismikkaktivitet eller annen maritim trafikk, heter det i rapporten.

Les også: Trenger mer kunnskap om oljevern i kulde

Sårbart økosystem

Forfatterne påpeker også at det arktiske økosystemet er svært sårbart og vil bli skadet over lengre tid.

Ifølge rapporten vil et potensielt oljeutslipp gi størst effekt i form av miljøskader og potensielle kostnader og forsikringer. Den påpeker også at det er store kunnskapshull innenfor dette området.

Ratene av naturlig nedbryting av olje i Arktis er betydelig lavere enn i områder som Mexicogolfen, hvor det foreligger en god forståelse for hvordan oljen brytes ned. Brenning av olje kan brukes i områder med havis, men dette kan igjen føre til luftforurensning og utslipp av kjemikalier til det marine miljøet.

Les også: Store utfordringer venter i Arktis

Mangler regler

Det er også utfordringer rundt uklare regler for virksomhet i Arktis. Lloyd’s-rapporten påpeker at det ikke finnes noen internasjonal forpliktelse- eller kompensasjonsordning for oljeutslipp.

Det er riktignok et EU-forslag under utarbeidelse som vil gjelde for norsk og dansk territorium i Arktis, og muligens for øvrige EU-land.

Det arbeides også med å utforme internasjonale regler i regi av Arktisk Råd, som vil ta for seg oppryddingsarbeid og kompensasjonsutbetalinger ved oljeutslipp i Arktis.

Lloyd´s-sjefen sier han tror risikostyringen kan overkommes.

– Men da må vi tenkte verdi på en ny måte, som inkluderer miljø og politikk. Kompetanse bør aldri bli en hvilepute for industrien, sier Ward.

Les også:  Må utdanne nordlendinger i oljefag

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.