– Afrikas framtid ser lys ut. Gjennomsnittlig vekst i de sju landene som ligger på topp ti listen er på 6,7 prosent årlig. Det er kun Kina og India som ligger høyere på listen, sier handels- og næringsminister Trond Giske.
Han legger til at verden er i ferd med å snu. – Verdens økonomiske krise er begrenset til områdene rundt Nordatlanteren, mens landene i Asia, Sør Amerika og Asia stort sett ikke merker den. Det er rart at nå går Brasil inn med midler for å sikre at Helles ikke går konkurs.
Ut på tur
Sammen med statsrådskollega Erik Solheim skal Giske og en norsk næringslivsdelagsjon til Afrika i slutten av november. De skal besøke, Ghana, Angola og Mosambik. – Deler av Afrika opplever høy økonomisk vekst. Det gir gode muligheter for norske bedrifter. Vi skal bistå de som allerede jobber i disse landene og åpne dører for dem som ønsker å komme inn. Muligheten for å øke handelen med afrikanske land vil også vurderes, sier Giske.
Den norske regjringen vil gjøre det lettere for norske bedrifter å investere i Afrika. – Afrika trenger næringsliv. Hovedmålet er å oppmuntre norsk næringsliv til å investere mer. Det er en veldig viktig drivkraft for fattige land. I tillegg opplever Afrika en stor økonomisk utvikling norske bedrifter kan dra nytte av, sier Solheim.
Næringslivsdelegasjonen blir organisert av Innovasjon Norge, og programmet vil fokusere på offshorevirksomhet, fornybar energi, handel og investeringer.
Stort potensial
– Vi utnytter ikke potensialet for handel og investeringer i Afrika. Gjennom Yara har vi store muligheter til å hjelpe afrikansk landbruk, kontinentet har bruk f\or vår ekspertise inne fiskerier, og vi er allerede tilstedet med olje og gassvirksomheter. Kontinentet har også et stort potensial for fornybar energi, sier Giske. Han vil anbefale norske investorer til å gå inn i Afrika og kan avsløre at Oljefondet kommer til å vurdere slike invetsringer i nær framtid.
– Jeg tror at norsk næringsliv er velkommen i Afrika. vi har et godt ord på både gjennom våre bidrag i u-hjelp, men også gjennom våre holdninger og sosiale samvittighet og arbeidstakernes rettigheter. Afrika trenger investeringer nå. fordi det er nå det er muligheter for forretninger og vekst, sier Giske.
Må være tålmodig
I Norge er det etablert en egen organisasjon NABA – Norwegian- African Business Assosciation som har som formål å være en pådriver for å få til bedre forbindelser innen næringsliv og handel mellom Afrika og Norge. Nylig ble den første nettverkskonferansen med rundt 200 deltakere avholdt i Oslo. Her kom det fram at det er mange forskjellige muligheter for å kunne drive forretningsvirksomhet i Afrika.
Totalt består kontinentet av 54 land, det siste var Sør Sudan som oppsto i år. Alle land har sine særegenheter og har forskjellig vekstpotensial. Den store fordelen for flere av landene er at de har en velutdannet elite og en voksende middelklasse, selv om fattigdommen fortsatt er stor. For bedrifter og virksomheter er utfordringen at det er stor mangel på det som vi kaller mellomledere som kan lede avdelinger og prosjekter for å oppnå resultater og drive virksomhetene fra dag til dag.
– Skal man gå inn i Afrika og afrikansk næringsliv må man være tålmodig og sørge for at de ansatte får en grundig opplæring over tid, sier Dr. Manu Chandaria. Han selv har bygget opp virksomheter i 13 afrikanske land fra sin base i Nairobi, Kenya.
Anbefaler fire land
Afrika er fortsatt langt på vei et underutviklet kontinent. Fattigdommen er stor og utdanningsnivået er lavt. Selv de landene med sterkest vekst, Egypt, Etiopia, Kenya, Ghana, Nigeria, Angola og Mosambik, mangler infrastruktur som veier, telekommunikasjon, energiforsyning, vannforsyning og helsevesen. Dr. Chandaria mener at Norge kan bidra med investeringer og kunnskap i alle disse sektorene.
– Dersom jeg kan anbefale fire land som det kan være lønnsomt å investere i er det i nord Egypt, i vest Nigeria, i sør Sør-Afrika og i øst, Kenya, sier han.