Den flappende lyden av rotorblad bryter brått stillheten på snaufjellet over Ålvik i Hardanger.
Avbrutt
Det er helikoptre som er kommet inn for å hente arbeiderne på Statnetts 420 kV-linje mellom Sima og Samnanger ut fra anleggsområdet.
Nok en gang er byggingen av linjen blitt avbrutt av demonstranter fra Hardangeraksjonen.
Denne gangen har aksjonistene brukt en ny taktikk. Tidligere var de ute på de enkelte mastepunktene fra tidlig om morgenen, slik at entreprenøren ikke engang forsøkte å fly ut arbeiderne.
Johan Fredrik Odfjell: – Uheldig samrøre i kraftbransjen
I flokk
Men nå holdt aksjonistene seg i ro i teltleiren sin like i nærheten helt til arbeiderne var kommet på plass for å støpe fundamenter til mastene.
Først da begynner demonstrantene sin aksjon. I samlet flokk gikk de mot ett av mastepunktene.
Les også: Bygger master på søndager
Ikke sikkert nok
Kampen var over før den starter. Med demonstranter til stede, kan ikke arbeiderne fra det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod fortsette.
Årsaken er at det ulendte terrenget gjør at det brukes veldig mye helikopter til å fly arbeidere, utstyr og bygningsmaterialer inn og ut.
– Når helikoptrene kommer inn på et mastepunkt, er det ikke mange steder helikopteret kan gå ned. Piloten må finne en egnet plass. Men det kan være vanskelig å vurdere hvilken hensikt demonstrantene har. Det er ikke særlig bra, det er ikke mulig å opprettholde god nok sikkerhet på helikopteroperasjonene, sier prosjektleder Steinar Bygdås i Statnett til Teknisk Ukeblad.
Etter en stund forsvinner helikoptrene med arbeiderne, og den majestetiske stillheten dominerer igjen fjellmassivet.
Ved mastepunktene har demonstrantene tatt over og soler seg, spiser niste og snakker om det som har skjedd.
Les også: Nettleie-millioner til reklamebyrå
– Vellykket
Synnøve Kvamme fra Granvin i Indre Hardanger, som er talsperson for aksjonistene, sitter på et av mastepunktene nærmest dalen, med spektakulær utsikt over Hardangerfjorden og inn over Folgefonna.
– Aksjonen i dag var veldig vellykket, sier hun til Teknisk Ukeblad.
De var til sammen 21 aksjonister som okkuperte 12 mastepunkter på strekningen fra dammen ved Bjølsegrøvvatnet og inn til Lussand fra onsdag til fredag i forrige uke.
Noen fortsatte også lørdag, men da gjorde tåka mye av jobben med å holde arbeiderne borte.
– Spill for galleriet
Nesten hver eneste uke siden mai har demonstrantene aksjonert mot linja, noen ganger har de vart én dag, andre ganger flere.
– Hvorfor fortsetter dere aksjonene? Hardanger-saken har vel fått en grundig og demokratisk behandling, etter ekstraomgangene med de fire utvalgene som ble nedsatt for å se på saken?
– Hva hjelper det med en grundig prosess når ikke regjeringen tar den til etterretning? Utvalgene kom jo fram til at linjen er unødvendig. Prosessen var kun et spill for galleriet, sier Kvamme.
Fortsatt mulig
– Tror du dere har noen som helst mulighet til å stoppe linjen nå som byggingen allerede er i gang?
– Vi har selvfølgelig et håp, det der derfor vi er her. Vi har et mål om å bevisstgjøre folk. Mastene er ikke kommet opp i Hardanger ennå. Så lenge de ikke er det, er det muligheter, sier hun.
– Hvor lenge vil dere fortsette? Helt til linja er bygget?
– Vi vil fortsette helt til linja ikke er bygget, sier hun og ler.
– Enkelte vil si at nok er nok, og at dere bare fortsetter på trass?
– Selvfølgelig sier de det. Deres taktikk er en utmattelsesprosess. Nå får de akkurat det de vil. Uansett hva folk tror, synes jeg det er viktig å stille opp for å vise at dette ikke kan aksepteres.
– Men kostnaden for samfunnet er stor, og regningen havner hos strømkundene?
– Ja, men det er det som er grunnlaget her. At de bygger en linje som ikke bergenserne eller oss vanlige strømforbrukere får noe igjen for. Vi protesterer fordi vi mener det er den kraftkrevende industrien som burde betalt, og at det burde vært bygget sjøkabel.
Les også: Troll trues av utsettelse
Sikkerhetssone
Politiet har gitt enkelte av aksjonistene forbud mot å oppholde seg nærmere enn 150 meter unna mastepunktene. Men aksjonistene tar ikke hensyn til sikkerhetssonen.
– De tar seg helt inn i mastepunktene. Ved en anledning har de skrudd av en luftkompressor mens det pågikk boring, og stilt seg foran landmåleren og hindret utmålingsarbeid, sier Bygdås.
Han varsler at det kan bli aktuelt å be politiet komme igjen for å stoppe demonstrantene.
– Vi hadde håpet at når demonstrantene hadde fått markert sitt synspunkt, så ville situasjonen løses. Men det ser ikke ut til det. Så da må vi be politiet om hjelp.
– Når?
– Det er en løpende vurdering. Men slik tendensen har vært denne uken, kan det ikke fortsette, sier Bygdås.
Les også: Monstermast havarerte
Uklar regning
Han vet ikke hvor mye utsettelsene koster.
– Vi har ikke gjort opp noe regnskap over det. Men det er klart det koster. Virksomheten er forholdsvis helikopterintensiv, sier han.
Mastebyggingen har også vært utsatt på grunn av dårlig vær og lavt skydekke, som gjør at helikoptrene ikke kan lette for å fly inn arbeidere og utstyr.
Og når været er dårlig, holder også demonstrantene seg som regel unna. De møter isteden opp på dager med arbeidsvær.
Les også: Riksantikvaren sier nei til mastetrasé i Hardanger
Satser på politihjelp
Nylig ble idriftsettelsen av linjen utsatt til høsten 2013 på grunn av saker knyttet til kulturminnevern og problemer med grunneiere.
Ifølge Bygdås er det liten grunn til å frykte utsettelse til 2014 på grunn av aksjonistene.
– Nei, det kommer helt an på hvilket omfang dette får videre. Men hvis det fortsetter på det nivået det er på nå, er det håndterbart. For da må vi etter hvert be politiet om hjelp, og jeg regner med at det løser det, sier Bygdås.
Han sier byggingen av linja stoppet helt opp under aksjonen. Men det er unntaket.
– Vanligvis pleier vi å ha fleksibilitet, og det vil vi få mer av framover. Da vil vi bli mindre sårbare for slike aksjoner, sier Bygdås.
For tiden er det nemlig kun om lag 25 personer som arbeider med å bygge ledningen. Men når arbeidet kommer i gang på større deler av traseen, vil bemanningen øke betydelig. På det meste skal det være 100 personer i sving.
Les også: Statnett startet mastebygging i Hardanger uten tillatelse
Strømkundene betaler
Det er Statnett som må betale for forsinkelsen. De sender regningen videre til strømkundene via nettleien. Dalekovod slipper ifølge Bygdås å betale noe som helst ekstra.
– Entreprenøren blir avskåret for å ha fremdrift. Det er en uforutsett hendelse. Statnett må ta konsekvensen når slike ting oppstår, sier Bygdås.
– Hva synes du om kritikken om at linjen er unødvendig?
– Vi driver en lovlig virksomhet. Vi har fått konsesjon, regjeringen har besluttet at det haster med å få på plass linjen, sier Bygdås.
Næringslivsleder Johan Fredrik Odfjell protesterte også mot mastene i Hardanger.
Les saken: – Uheldig samrøre i kraftbransjen