– Vi er medlemmer av al-Qaida, og vi kom fra det nordlige Mali, hevder en innringer til det franske nyhetsbyrået AFP.
– Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden la han til.
Algerisk islamist
Khaled Abul Abbas er det opprinnelige navnet til den militante algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som også er kjent under krigernavnet Laaouar.
Nyhetsbyrået ANI i Mauritania, som er kjent for å ha gode kontakter innen islamistgrupper i Nord-Afrika, navngir også Belmokhtar som ansvarlig for onsdagens angrep i In Aménas, helt øst i Algerie, nær grensa til Libya.
ANI viser til en kilde i Belmokhtars gruppe som opplyser at aksjonen er et svar på Frankrikes militærintervensjon i Mali.
Dannet ny gruppe
Belmokhtar hadde i årevis hatt en sentral posisjon innen terrornettverket al-Qaidas nordafrikanske gren, al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).
I fjor røk den enøyde algerieren imidlertid uklar med andre ledere, angivelig etter å ha blitt fratatt kommandoen over sin egen brigade.
Belmokhtar brøt ut og sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, Blodets undertegnere.
Base i Mali
Ifølge videoen består gruppen av militante islamister fra en rekke land, og gruppen har opprettet base i byen Gao nord i Mali.
Gao kontrolleres nå av Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MOJAO), som også regnes som en utløper av AQIM.
Belmokhtar var under sin tid i AQIM sentral i bortføringen av en rekke vestlige i Nord-Afrika, blant dem flere franskmenn.
Ifølge Libération fortsetter han nå denne strategien, som et ledd i kampen «for å konsolidere shariastyret i Nord-Mali».
Gruppen finansierer han ifølge den franske avisen delvis «ved å bortføre vestlige, som han vanligvis løslater i bytte mot store pengebeløp».
Krangel om penger
Ifølge sjefredaktør Abdalahi Ould Ahmed i den algeriske avisen Chouhoud var det nettopp strid om fordeling av løsepenger som fikk Belmokhtar til å bryte ut av AQIM og danne sin egen gruppe.
– I takt med at AQIM vokser og tiltrekker seg krigere av ulik bakgrunn, har slike interessekonflikter blitt stadig mer vanlige, konstaterer han.