Språkvaner, valgstudier og omfanget av skilsmisser i store deler av Europa er fra i dag kontrollert fra Bergen.
Det er den folkelige versjonen av det nye europeiske arkivet for samfunnsvitenskapelige data, som åpnet i vestlandshovedstaden torsdag formiddag.
Bakgrunnen er at Norge har fått ansvaret for å samkjøre den store parken av moderne forskningsinfrastrukturer som nå bygges opp i Europa.
Det dreier seg om det felleseuropeiske arkivet Consortium of European Social Science Data Archives (CESSDA).
Kompetanse
– Hovedkvarteret er lagt hit fordi Norge har stått sentralt i arbeidet med å få på plass en felles tilgang til slike forskningsdata. Vi har kompetanse på området, og norske myndigheter var villig til å påta seg ansvaret, sier Bjørn Henrichsen til Teknisk Ukeblad. Han er administrerende direktør ved Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) og fersk styreleder i CESSDA.
I praksis er det ikke snakk om et stort datasenter hvor alle data for Europa samles.
– Forskningsdata finnes ved hver institusjon i de enkelte medlemsland, mens vi sørger for at alle forskere har tilgang til dem på tvers av organisasjoner og landegrenser, forklarer Henrichsen.
Les også: Sprengt kapasitet bremser forskningsprosjekter
Felles inngang
NSD har laget en felles nettportal, slik at arkivet fremstår som en felles enhet for brukerne.
Samarbeidet for å dele slike data har pågått i flere år på uformell basis, men fra nå er det formalisert gjennom EU. CESSDA ble åpnet av lederen for EUs forskningsaktivitet Robert-Jan Smits.
Eksempler på hva som lagres i den virtuelle basen er forbrukeratferd, valgstudier, språkvaner, skilsmissetall og meningsmålinger.
Opplysninger fra de store europeiske spørreundersøkelsene European Social Survey og Eurobarometrene finnes også i arkivet.
Flere av datasettene er strekker seg snaut 30 år tilbake i tid og blir nå lagret på en slik måte at de blir lette å finne for forskerne og lettere å dele.
– Standardiserte data fra ulike land stimulerer til kryssnasjonale undersøkelser. Det vil styrke forskingen og gi ny innsikt og kunnskap, heter det i en artikkel på Forskningsrådets hjemmeside.
Skal vokse
13 land er medlemmer av CESSDA, mens Bjørn Henrichsen regner med at antall medlemsland vil øke til nærmere 20 i løpet av det første året.
Det store bildet er at Europa i fellesskap er i gang med å bygge opp en omfattende park av moderne forskningsinfrastruktur.
Vitenskapelig utstyr, databaser og laboratorier er ofte så store og kostbare at de færreste land har mulighet til å etablere og drifte dem alene. CESSDA er et eksempel på en slik database.
Les også: