Det er fremdeles slik at nettkriminelle har det største spillerommet på datamaskiner. Du var rimelig trygg selv med en ubeskyttet telefon for noen år siden.
Men verden er i endring. Eksplosjonen i nettbrett og smartmobiler har endret landskapet. Mens PC-brukere er langt flinkere til å beskytte seg, spesielt ettersom Microsoft og andre leverer gratis sikkerhetsprogrammer, er det bare 25 prosent som bruker slikt på mobiler og nettbrett.
Som regel er det arbeidsgivere som gjennomfører en sikkerhetspolitikk, mens i noen tilfeller er det private selv som installerer beskyttelse.
Det gjør de svært mange som er igjen til fristende mål for nettkriminelle.
Les også: Dette risikerer du ved å lagre filer i nettskyen
Bør skjerpe seg
Sjefen for mobilsikkerhet i datasikkerhetsselskapet Trend Micro, Eric Skinner, mener det er grunn til å skjerpe seg. Utviklingen på sikkerhet går som forventet feil vei.
Det er spesielt dem som bruker Android som har mest grunn til bekymring. Selv om selskapet nå leverer åttende utgave av sitt mobilrettede sikkerhetsprogram har interessen til nå vært lav.
– Nå merker at interessen for sikkerhet på mobiler og nettbrett endrer seg. Det ser ut som den kraftige økningen i trusselbildet vi har sett bare i inneværende år har fått opp øynene til folk. Spesielt ledelsen i mange selskaper er blitt klar over at de må gjøre noe, sier Skinner.
Mer malware
Volumet av malware øker raskt, og aller raskest på Android. iOS-miljøet er bedre beskyttet. App-butikkene er en viktig kilde til infisert og usikker programvare, og Apple er flinkere når de godkjenner apper.
Google har skjerpet seg, men forskjellen er fremdeles stor mellom de angrepene Trend observerer. Hvordan det står til med Windows Phone mener Skinner det er for tidlig å si noe om. Han antar at Microsoft sikkerhetsmessig ligger et sted mellom Apple og Google.
– iOS er på ingen måte usårbar, men Android lider mest fordi det har vært så åpent. Brukerne trenger ikke gå til Google Play, som tross alt er en av de sikreste, for å få tak i apper. Det finnes mange andre Android app-butikker og måter å installere programvare på. Nettkriminelle utnytter at informasjonen ligger åpent til. Til og med mikrofon og kamera kan utnyttes, sier han.
Vanene til folk er i rask endring. Det er neppe noe å gjøre med at folk tar med seg sine egne mobiler og nettbrett på jobben og forlanger å få bruke dem profesjonelt. Etter hvert vil vi også gå fra å konsumere innhold til å skape innhold på slike enheter, derfor er trenden mot det som kalles Bring your own device - BYOD - en stor sikkerhetsutfordring.
– Kanskje de bør få lov til det. Det hjelper i hvert fall ikke med forbud, sier Skinner.
Les også: Slik tar superhackeren kontroll over telefonen din
Ulv i fåreklær
Skinner advarer mor forkledde apper. Dem er det mange av.
– Det finnes masse utgaver av populære spill og andre apper, og det er ikke alle som er det de utgir seg for. Noen apper er laget for å sende informasjon tilbake, mens andre belaster regningen til folk ved å ringe opp eller sende svært kostbare SMS-er. Transaksjoner på mobilen er ennå ikke den verdikjeden vi ser på PC, men det endrer seg fordi så mange nå bruker mobilene til å gå i nettbanken.
Skinner mener også at mobiltelefoner kommer til å bli et mål for nasjonalstater som vil samle informasjon fra mobilene til folk. Poenget er å få installert programvare som gjør at den sender over opplysninger som de er interessert i.
– Akkurat som på PC har det dukket opp verktøysett som gjør det enkelt å utvikle skadelig programvare og lage en masse varianter av den.
Trenger digital kondom
Trend har laget sikkerhetsprogramvare som kobler seg til programmeringsgrensesnittet i Android for å lete etter skadelig kode på mobiler og nettbrett.
Som på antivirusprogrammer på PC bruker de en signaturdatabase i nettskyen for å finne slik kode. I tillegg holder de rede på nettsider som overfører skadelig kode når folk lokkes innom, slik at de kan blokkeres.
Programvaren overvåker også aktiviteten på telefonen slik at unormal adferd fra programvare kan stoppes.
Les også:
Snart kan du se saldo direkte på bankkortet
To av tre selskaper utsatt for flere dataangrep