Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) inngikk Sea Protector-kontrakten med Kongsberg Defence Systems (KDS) onsdag.
Kontrakten er verdt 133 millioner kroner. I tillegg kommer opsjoner.
I løpet av fire år skal våpenstasjonene være på plass på alle marinens kampfartøy: Fregattene i Fridtjof Nansen-klassen, kystkorvettene i Skjold-klassen, minerydderfartøyene i Alta- og Oksøy-klassen og Stridsbåt 90N.
USA, Sverige og Finland
KDS har samarbeidet med Sjøforsvaret om å utvikle Sea Protector siden 2006.
Våpenstasjonen ble testet i en lang periode rundt om i landet om bord på Sjøheimevernets SHV-102 Hvasser i Gyda-klassen.
I 2008 ble det første operative systemet solgt til Finland, der det benyttes på landsettingsfartøy i Jurma-klassen. Sea Protector er også brukt med suksess av den finske marine på større fartøy i Adenbukta.
I 2009 anskaffet Sverige Sea Protector i forbindelse med et evalueringsprogram, forut for en kommende konkurranse om serieanskaffelse.
Samme år ble Sea Protector første gang tatt i bruk på et operativt, norsk kampfartøy. Fire våpenstasjoner ble installert om bord på fregatten Fridtjof Nansen før den dro på sin første piratjakt i Adenbukta.
I 2012 valgte US Navy Sea Protector og ga den betegnelsen Mk50. Den blir installert på de nye patruljebåtene Mk VI. Disse fartøyene brukes i elver og kystnære strøk, blant annet til å transportere spesialstyrker.
– Den største kontrakten er denne vi nå har inngått med Flo. For oss er det alltid viktig å ha det norske forsvaret som primærkunde og aller helst lanseringskunde. Vi har kjørt demoer i mange i land i flere år, og generelt spør alle etter referanser. Hadde vi ikke hatt vårt eget forsvar på kundelista, hadde vi ikke stilt så sterkt, sier Leiv Inge Steig, som er divisjonsdirektør for sjøforsvarssystemer i KDS, til Teknisk Ukeblad.
Les også: Nytt superskip til den amerikanske marinen
Tilpasset sjøoperasjoner
KDS har levert om lag 17 000 fjernstyrte våpenstasjoner. De fleste protectorsystemene er imidlertid montert på landfarkoster av forskjellig slag.
I tillegg er systemet også implementert i fjernstyrte vakttårn.
Sea Protector er en marinisert versjon. Det betyr for eksempel at en del materialer er erstattet med korrosjonsbestandige bronselegeringer.
I tillegg er selve stabiliseringsteknologien tilpasset et annet bevegelsesmønster. Også siktesystem og målfølgingssalgoritmen er tilpasset sjøoperasjoner.
– I Sea Protector er det i all hovedsak kostnadseffektiv gjenbruk av utprøvd teknologi som finnes rundt om i Kongsberggruppen. Det tar lang tid å utvikle nye komponenter, så det forsøker vi å unngå, sier Steig.
Les også: Disse skal beskytte den amerikanske hæren i Afghanistan
Beskyttet nærforsvar
Som med fjernstyrte våpen på land, er den store gevinsten med Sea Protector at personellet kan avfyre våpenet fra en beskyttet posisjon på bro eller operasjonsrom.
Sjøforsvaret påpeker at systemet i tillegg til økt presisjon også gir en annen og ny kapasitet:
Infrarød sensor, kikkert, søkelys og flere andre funksjoner gjør at stasjonen kan benyttes til søk- og redningsoperasjoner når våpenet ikke er på.
Når det gjelder fregattene, er disse godt utrustet mot trusler på lang avstand, men Sea Protector har forbedret evnen til deteksjon og nærforsvar.
– Å skyte med Sea Protector er enkelt. Brukergrensesnittet på selve stasjonen gjør den enkel å operere, og det er lett å treffe, sier fenrik Dag Westgaard, som for tiden tjenestegjør på Fridtjof Nansen i Adenbukta, på Forsvarets nettsider.
Les også:
Traff blink med laserstyrt bombe fra 25.000 fot