KRAFT

Alstom-teknologien uaktuell for Mongstad

Mona Sprenger, Ole K. Helgesen
11. des. 2008 - 00:01

Professor Olav Bolland var en av de første i Norge som spesialiserte seg på CO2-fangst og lagring, og han var en av hovedforfatterne for Klimapanelets spesialrapport om temaet.

Han tror det blir mange vanskelige, men spennende, utfordringer på Mongstad.

Små forbedringer

-Energibruken er en stor utfordring for Mongstad-prosjektet. Det er noen forbedringer man kan gjøre for å få dagens teknologi for rensing etter forbrenning billigere og mer effektiv. Blant annet kan man prøve å forbedre aminkonsentrasjonen uten at det medfører økt korrosjon i systemet. Og man kan legge opp til en mer avansert prosessintegrasjon for å utnytte varmen bedre. Men her er det ikke så mye å hente, sier Bolland.

Han understreker at han er positiv til Mongstad-prosjektet.

Signal til omverdenen

– Dette blir et viktig signalanlegg for omverdenen. Det haster å komme i gang og demonstrere løsninger for CO 2-fangst og lagring.

– Tror du fullskalarensingen på Mongstad vil føre til teknologiutvikling som kan overføres til andre steder?

– Prosjektet vil trolig ikke føre til fantastisk mye bedre prosesser. Og man kan kanskje kalle denne teknologien gammel, men prosjektet vil likevel ha en positiv signaleffekt.

Neppe fullskalaanlegg

– Men hvis rensingen blir svært dyr og energikrevende, kan det vel få motsatt effekt?

– Ja, det er noe av ulempen med å ha en stram tidsplan. Da får man ikke tid til å prøve ut de mest effektive løsningene.

Bolland sier at mange har forhåpninger til at bruk av nedkjølt ammoniakk vil redusere energibruket. Denne teknologien skal utprøves av Alstom på testsenteret på Mongstad. Men han tror ikke løsningen er aktuell for fullskala rensing av verken gasskraftverket eller crackeren.

– Jeg er overbevist om at man må benytte tradisjonell aminteknologi til rensingen av både gasskraftverket og crackeren. Det er for mange uavklarte spørsmål knyttet til ammoniakkløsningen. Og det passer ikke tidsplanen.

– Hva er problemene i forhold til rensing med nedkjølt ammoniakk?

–"Chilled ammonia"-prosessen er lite utprøvd, og må utvikles gjennom testing i et mindre anlegg før et fullskalaanlegg kan bygges. Utfordringene ligger i håndtering av slurry, få energibehovet så lavt som teorien tilsier og hindre utslipp av ammoniakk fra anlegget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.