OLJE OG GASS

Alt avhenger av Shell:
Norge klarer ikke å forsyne Europa

STOR PÅGANG: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hadde mye å svare for på statens egen stand.
STOR PÅGANG: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hadde mye å svare for på statens egen stand. Bilde: Asbjørn Goa
Ole K. Helgesen
26. aug. 2010 - 07:53

ONS / STAVANGER: Europa ønsker å kutte sine CO2-utslipp ved å erstatte deler av kullforbruket med norsk gass.

Men det har blitt funnet lite gass på norsk sokkel de siste årene, og Gassco er bekymret for at Norge etter 2020 ikke vil kunne oppfylle leveringsforpliktelsene til de europeiske markedet.

Bekymret minister

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og oljedirektør Bente Nyland deler bekymringen.

– Gassco peker på en reell utfordring. Hvis vi ikke gjør betydelige funn fremover, blir det problematisk å levere så mye gass til Europa som vi ønsker. Derfor har vi lagt vekt på å gi selskapene tilgang til områder som har potensial for større funn, sier Riis-Johansen.

Avhenger av Shell

Nøkkelen ligger på dypt vann i Norskehavet, et område som har betydelige utfordringer.

Shell er i ferd med å avslutte boringen av en avgrensingsbrønn på Gro-feltet. Det har blitt spekulert i om Gro kan inneholde flere hundre milliarder kubikkmeter gass. Men de siste dagene har det kommet signaler om at brønnen er tørr.

Senere i høst skal selskapet bore på Dalsnuten-prospektet som også regnes for å ha stort potensial. Denne boringen regnes også som svært risikofull.

Må nedjustere

Direktøren i Oljedirektoratet sier at myndighetenes anslag over Norges gassressurser vil bli nedjustert dersom Shell ikke lykkes på Gro og Dalsnuten.

– I våre estimater forventer vi en god del ressurser i dypvannsområdet i Norskehavet. Disse boringene er viktige i forhold til utbygging av infrastruktur i Norskehavet, og dersom de ikke er vellykket, vil vi gjøre en justering i ressursbildet på slutten av året, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Trenger ny infrastruktur

Myndighetene er svært opptatt av at det blir bygget ut mer infrastruktur i Norskehavet. Statoil har allerede gjort noen funn langt ute på dypt vann, blant annet Luva, og Gassco ønsker en snarlig avklaring om utbygging.

Statoil signalisert at det vil komme en avklaring i 2011. Nyland sier Shell sine dypvannsboringer blir viktige for en Luva-utbygging.

Årets største funn

Funnraten fortsatt høy i Nordsjøen og de sørlige delene av Norskehavet, men feltene er for små.

Årets største funn på Haltenbanken – Wintershalls Maria-prospekt – er for eksempel anslått til mellom 60 og 120 millioner fat olje og 2-5 milliarder kubikkmeter gass.

Til sammenligning inneholdt Troll 1500 milliarder kubikkmeter gass.

Les også: – Billig gass bør brukes til oljeutvinning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.