IT

Altinn trenger mer penger

Skandaleplattformen skal bli grunnmur i en fulldigital offentlig sektor. Men det krever friske penger allerede neste måned.

25. apr. 2012 - 07:29
Vis mer

Før påske ble Altinn avslørt som dårlig testet og ikke konstruert for store trafikkmengder. Etter påske lanserte regjeringen den samme løsningen som grunnmuren for en total digitalisering av offentlige tjenester.

Digitaliseringsprogrammet legger opp til at nettet skal være kanal nummer én for innbyggere og næringsliv i kontakt med stat og kommune. Og Altinn skal være den bærende teknologien for en massiv strøm av nye tjenester de neste årene.

Det Norske Veritas (DNV) har i en rapport til Næringsdepartementet imidlertid funnet at plattformen ikke har kapasitet til dette, slik den er konstruert i dag. Teknisk Ukeblad avslørte den hemmelige rapporten i mars, og næringsministeren valgte kort tid etter å offentliggjøre den.

Her anbefaler DNV at Altinn designes på nytt for å få økt kapasitet. Omfattende tester med bedre metoder må til for å sikre at løsningen blir robust og stabil nok.

Altinn-staben har gått løs på arbeidet, men er så langt ikke kommet lenger enn til å analysere behovene.

Les også: Derfor feilet Altinn

Skal fungere

Det hindrer ikke regjeringen i å satse offensivt på teknologien. It-minister Rigmor Aasrud understreker at Altinn er en viktig del av grunnmuren. Den opprinnelige planen var å ha denne teknologiske basisen klar før sommeren.

– Problemene som nå er oppdaget er helt klart en utfordring. Nå må vi sørge for at plattformen fungerer i tråd med behovene, sier Aasrud.

– Hva er løsningen?

– En løsning kan være at vi lager en kopi av dagens Altinn. På den måten kan vi legge inn flere tjenester uten å få skaleringsproblemer, sier it-ministeren.

Altinn: Startet før løsningen var ferdig

På tegnebrettet

I Akersgaten 35 i Oslo er Altinn-sjef Kjersti Lauritzen og en del av Altinn-staben i gang med forbedringene. Avdelingsdirektøren tviler ikke på at plattformen kan bli god nok.

– Aasrud er på trygg grunn med sin strategi så lenge hun følger opp anbefalingene fra DNV-rapporten, sier Lauritzen til Teknisk Ukeblad. I praksis handler det om at de ulike delene av løsningen hele tiden må tilbake på tegnebrettet for å sikre hensiktsmessig design og arkitektur.

– Her må vi følge opp kontinuerlig – dette er ikke en engangsjobb. Altinn består av mange standardkomponenter som vi hele tiden må vurdere å skifte ut. Det er snakk om fortløpende å endre måten den skrus sammen på, forklarer hun.

– Hva tror du om å løse kapasitetsproblemet ved å lage kopier av Altinn, som statsråden foreslår?

– Det er fullt mulig. Vi har fått forslag om et eget redundant miljø for næringslivet og de profesjonelle brukerne, slik at de ikke rammes av høy trafikk fra privatpersoner. Et annet alternativ er å gjøre et felles miljø mindre sårbart og mer robust.

Les også: Gjenbruk gjør it-prosjektene dyrere

Nytt testsenter

Testingen av Altinn ble slaktet i DNV-rapporten. Det sviktet på både metoder og kompetanse. Nå skal det etableres et nytt test- og kvalitetssenter.

– Det betyr en betydelig styrking på disse områdene, sier Altinn-direktøren.

Lauritzen legger ikke skjul på at et fortsatt utviklingsarbeid koster penger.

– Nå som vi har tatt fatt på denne jobben, har vi bedt om mer midler i revidert nasjonalbudsjett, sier direktøren.

Revidert legges frem i neste måned.

– Hva er prislappen?

– Det kan jeg ikke kommentere nå, svarer avdelingsdirektøren for Altinn.

Les mer om Altinn-problemene:

Her stoppet Altinn

Giske får tyn etter Altinn-påstander

It-leverandøren taus om Altinn

Ekspertene må ha eksperthjelp til Altinn

Altinn-trøbbel med kritisk komponent

Næringsdepartementet er fornøyd

I kø for digitale tjenester

Feil under oppgradering av Altinn

Må forklare seg om Altinn-svikten

Altinn klarte ikke ildprøven 

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.