KRAFT

AMS løser ikke energikrisen

SIER NEI: De seks største kraftselskapene i Midt-Norge går i mot en forsert AMS-utbygging. Fra venstre Tor Henrik Eide, NEAS, Olav Krokstad, TrønderEnergi, Helge Muren, Tussakraft, Gerhard Eidså, Istad Kraft, Stein Fines, NTE og Trond Søreide, Tafjord Kraftnett.
SIER NEI: De seks største kraftselskapene i Midt-Norge går i mot en forsert AMS-utbygging. Fra venstre Tor Henrik Eide, NEAS, Olav Krokstad, TrønderEnergi, Helge Muren, Tussakraft, Gerhard Eidså, Istad Kraft, Stein Fines, NTE og Trond Søreide, Tafjord Kraftnett. Bilde: Elisabeth Kjønø
Elizabeth B. KjønøElizabeth B. Kjønø
25. mai 2011 - 10:37
Vis mer

Innen 2017 skal avanserte målesystemer, AMS, være på plass over hele landet, i tråd med forskrifter fra EU. Først ute er Midt-Norge, hvor 80 prosent av husstandene skal ha dette innen 2014.

Les også: – Må starte nå

Ingen løsning

Malvik everk i Sør-Trøndelag bygde ut toveis kommunikasjon på strømnettet sitt allerede i 1999, som en av de tre første i landet. De har høstet gode erfaringer, men tror ikke det vil bidra til å løse kraftkrisa i Midt-Norge.

Everkssjef Rolf Hilstad i Malvik Everk har 12 års erfaring med AMS. Elisabeth Kjønø
– Vår erfaring er at det ikke fører til at det blir så mye mer energi tilgjengelig, sier everkssjef ved Malvik Everk, Rolf Hilstad.

Øker nettleien

Når det gjelder effekttilgang mener han derimot at det er svært nyttig for kundene, da de kan slå av elektriske apparater i perioder med høye strømpriser. Regningen for systemet vil bakes inn i nettleien over flere år. Kostnaden vil være omtrent 2000 kroner for forbrukeren, men ønsker man mer avanserte systemer, som display eller lignende, må man selv betale for det. Et nytt krav i den siste utgaven av forskriften er at all informasjon fra strømnettet skal være tilgjengelig på Internett.

Med de nye kravene til AMS, må Malvik skifte ut deler av systemet sitt, og da spesielt målerne ute hos kundene.

– Utfordrende, men ikke umulig

Treig teknologi

– Vi må starte på nytt fordi vi brukte første generasjons utstyr. Teknologien vi installerte var uferdig. Den er både for treig og blir for lett påvirket av faktorer utenfra, som støy og elektriske apparater, forteller Hilstad.

De bruker både høyspent og lavspent teknologi. Dette ga en nøyaktighet på 99,9 prosent, med årene har dette sunket til 96 prosent. Nå skal alt over alternativ kommunikasjon. Til tross for at det fører til nye kostnader angrer ikke Hilstad på den tidlige AMS-satsningen.

– Vi har lært mye, om håndtering av måleverdier spesielt, sier han.

Les også: – Ekstremt ambisiøst med AMS i 2013

Motstand

Den 6. mai var høringsfristen for NVEs høringsnotat ute.

FOR TREG: førstegenerasjons AMS som Malvik Everk monterte fra 1999 til 2002. Basert på kommunikasjon på høy (22 kV) og lavspentnettet. Denne form for kommunikasjon er for treg til å samle inn timeverdier hvert døgn fra alle kundene.
Den 6. mai var høringsfristen for NVEs høringsnotat ute. FOR TREG: Førstegenerasjons AMS som Malvik Everk monterte fra 1999 til 2002. Basert på kommunikasjon på høy (22 kV) og lavspentnettet. Denne form for kommunikasjon er for treg til å samle inn timeverdier hvert døgn fra alle kundene. Malvik Everk

– Alle de største energiselskapene i Midt-Norge sier nei til en forsert utbygging innen 2014, sier daglig leder i Tensa, Nils Erik Pettersen. Han har fungert som rådgiver for kraftbransjen i forbindelse med AMS-utredninger de siste tre årene.

Kraftselskapene i Midt-Norge er enige om at AMS skal bygges ut, men de ønsker ikke å være strømpiloter. For deres del betyr AMS at de lettere kan finne strømlekkasjer og stanse dem, samt ha en total oversikt over kilder, distribusjon og forbruk. Men det er også kraftselskapene som skal bære kostnadene av det regjeringen nå har bestemt. Totale utbyggings- og installasjonskostnader i Norge forventes å ligge på 8-10 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Rask AMS-innføring: AMS-innføring ikke klarert med nettselskapene

For raskt

Nordmøre energiverk, NEAS, er en av de seks som har signert høringssvaret.

– Vi vil ha vanskelig for å klare utbyggingen på så kort tid, med den kvalitet vi ønsker og innenfor de kravene som NVE setter, sier divisjonssjef for nett i NEAS, Tor Henrik Eide.

Også Pettersen mener det kan være lurt å vente.

Les også: Du kan få gratis strøm

Kan velge feil

– Det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål, så her bør bransjen skynde seg langsomt, sier han.

Rolf Hilstad i Malvik forstår hvorfor kraftselskapene ønsker å vente til 2017.

– Kostnadene er høye og det er høy risiko ved å velge feil teknologi, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.