Så godt som alt som kunne gå galt, har gått galt med Yme-utbyggingen til Talisman og partnerne. Lisenseierne har til nå brukt minst 11 milliarder kroner på prosjektet, uten å ha fått opp en dråpe olje.
I tillegg har plattformeieren SBM Offshore brukt et ukjent antall milliarder kroner på prosjektet. Norske myndigheter beregner at det har blitt brukt rundt 14 milliarder kroner til sammen.
Les også: Mens de ansatte må kjøpe notatblokker på Clas Ohlson, har Statoil tennisfest med Elton John
– Begrenset betydning
Men samtidig som plattformen klargjøres for skroting, ligger det olje for svært mye penger igjen i bakken. Spørsmålet er om partnerskapet ønsker å gå videre med nok en utbygging.
Som kjent har Yme allerede blitt bygget ut to ganger – og det er fortsatt mye igjen å hente. I løpet av første kvartal neste år må partnerskapet ha kommet med en oppdatert plan for utbygging og drift.
Etter hva Teknisk Ukeblad kjenner til, er det blandede følelser for en ny utbygging internt i lisensen – og med fallet i oljeprisen man har sett den siste tiden, er det mindre og mindre som taler for at Yme får sin tredje utbygging.
Talisman sier dog til Teknisk Ukeblad at dagens oljepris ikke har stor betydning for den videre veien.
– Dagens oljepris vil ha begrenset betydning for en beslutning om en eventuell utbygging av Yme, opplyser pressetalskvinne Grethe Elise Foldnes.
Hun sier videre at de opererer med en oljepris som viser hvor balansen i prosjektet går.
– Det har vi nok, men vi ønsker å holde denne for oss selv, sier Foldnes.
Les også: Denne gigantplattformen tåler jordskjelv, 44 minus og 18 meter bølger
35-40 dollar fatet
Analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities er usikker på hva en ny utbygging av Yme kan koste, men sier man i beste fall kan få lønnsomhet i prosjektet ned til 35 dollar fatet.
Det innebærer i så fall at man får gunstige avskrivninger og slipper å bruke særlig mer penger enn det som allerede er investert i prosjektet.
– Man må også ha en komplett skattefri produksjon, noe som vil redusere break-even prisen ganske mye. Jeg vet ikke hvordan myndighetene vil stille seg til en sånn sak, men hvis dette skjer tipper jeg man kan klare å komme ned til 35-40 dollar fatet, sier han.
– Er det sannsynlig?
– Jeg har ikke vært borte i en lignende sak, så jeg vet ikke. Norske myndigheter har vært generøse i andre tilfeller, så det kan være. Men dette er en ekstrem sak, sier Yggeseth.
Les også: I 1918 mente svenskene at de kunne bli selvforsynt med olje fra skifer
Rystad: 70 dollar
Analytiker hos Rystad Energy, Espen Erlingsen, sier til Teknisk Ukeblad at de har beregnet at en ny fase av Yme-utbyggingen med investeringer rundt 2018 gir en balansepris som i dag så vidt vil være lønnsom.
– Vi ligger inne med rundt 70 dollar som balansepris, sier Erlingsen.
Han understreker dog at det er mange usikkerhetsfaktorer og at det er vrient å beregne en klar balansepris.
Blant annet kommer det an på om det som allerede er gjort under havoverflaten på Yme, kommer til å bli gjenbrukt. Det har blant annet blitt boret brønner, samt at undervannstanken for lagring av olje er installert på feltet.
Ifølge tall Talisman har gitt til Teknisk Ukeblad tidligere, er det allerede gjort investeringer på havbunnen tilsvarende fem-seks milliarder kroner.
Les også:
Her slepes en teknisk milliardmaskin på over 1000 tonn
Da Yme allerede var tre år forsinket, manglet over tre MILLIONER timers jobb