Mer enn hver syvende nyutdannede sivilingeniør i fjor var arbeidsledig, viser tall fra Kandidatundersøkelsen til Nifu.
På to år gikk andelen uten jobb fra seks prosent til 15 prosent, en økning på 150 prosent, langt høyere enn snittet for nyutdannede mastergradskandidater.
Til sammenligning var arbeidsledigheten for hele kullet av nyutdannede på syv prosent i 2013 og ni prosent i 2015.
- Flere nyutdannede mister retten til overtidsbetaling: – Frykter at mange utnytter den dårlige situasjonen
Høyere ledighet enn snittet
Sivilingeniører har dermed gått fra å ha en arbeidsledighet under gjennomsnittet, til at det nå er langt flere ingeniører med mastergrad som står uten jobb.
Mens ledigheten i snitt har økt med to prosentpoeng, har den for sivilingeniører økt med seks prosentpoeng.
Spørreundersøkelsen er gjennomført blant personer som har tatt mastergrad vårsemesteret 2015, om lag et halvt år etter fullført utdanning.
Den ble gjennomført på et tidspunkt da det for første gang på over ti år hadde vært en stor økning i arbeidsledigheten i Norge.
Leder for Nito studentene, Omar Gamal, synes det er urovekkende at det utdannes folk til arbeidsledighet, til tross for at det er behov for kompetansen deres.
– Kjedelig
– Det er veldig kjedelig. Det er fortsatt et stort behov for sivilingeniører og den kompetansen de har. Vi står overfor en teknologisk revolusjon. Automatisering og digitalisering vil endre hele den norske industrien, og da er det den kompetansen mange av disse sivilingeniørene sitter på vi trenger, sier Gamal til Teknisk Ukeblad.
Gamal påpeker at Nito de siste årene har sett en økning i ingeniørstudenter som velger å gå videre med mastergrad, på grunn av det vanskelige arbeidsmarkedet.
Han mener de høye arbeidsledighetstallene sender feilaktige signaler om behovet for ingeniører.
– Jeg er redd det kan skremme studenter fra å velge spesielt petroleumsstudier, i tillegg til at det kan påvirke dem som er i tvil om de skal velge ingeniørstudier eller ei. Det vil være veldig synd. For det er fremdeles slik at vil du være med å redde verden, så er det ingeniør du må bli, understreker studentlederen.
- Oljestudenter: – Nå MÅ vi ta mastergrad
– Mangler fremdeles ingeniører
Gamal tror noe av utfordringen ligger i at arbeidslivet må bli flinkere til å informere om hva studentene kan bruke kompetansen sin til.
For eksempel hva slags kurs de kan ta for å bli mer aktuelle kandidater for andre arbeidsområder.
– Det er flere sektorer som fremdeles mangler ingeniører, kommunene for eksempel. Her gjelder det for studentene å være klar over at kompetansen deres trengs, men kanskje i andre sektorer enn det de opprinnelig hadde tenkt, sier han.
Her har også Nito satt i gang et prosjekt i Rogaland, for å finne ut av hva slags utdanning arbeidsledige ingeniører kan fylle på med, for å fylle det behovet som arbeidsgivere i Norge har.
- Les også: – Kan du legge rør på havbunnen, så skal du nok få det til nedi bakken for en kommune også
Ingen lønnsøkning
Det dårlige arbeidsmarkedet for spesielt ingeniører har dessuten ført til at lønningene til nyutdannede sivilingeniører har stått på stedet hvil de siste to årene.
Det var ingen økning i perioden fra 2013 til 2015.
Det betyr likevel ikke at de fleste ferske sivilingeniørene lider noen stor nød. De er fremdeles lønnsvinnere, til tross for nedgangstider er de fremdeles gruppen med høyest lønn.
- Statsansatte ingeniører er lønnstaperne: Sjekk din lønn mot oversikten