Nokia har en broket fortid når det kommer til operativsystemer. I hvertfall om vi ser på nær fortid. Først var det Symbian som gjaldt. Deretter skulle de satse på Linux-plattformen MeeGo utviklet sammen med Intel. Så ombestemte de seg, og gikk for Windows Phone i stedet.
Og nå er Android med i miksen. Det var mange som lurte på hvorfor de ikke gikk for Android som sin plattform da de skrotet MeeGo i sin tid. Det ville kanskje gjort Nokias kamp om å kapre tilbake tapte markedsandeler enklere. Men nå har de kommet på andre tanker.
LES OGSÅ: Tre Nokia-modeller med Android
Eller - strengt tatt ikke. For å understreke det samme som finnene gjorde på sin pressekonferanse mandag morgen: Lumia og Windows Phone er fortsatt deres flaggskiparena. Det er Lumia-telefonene som får de hissigste spesifikasjonene og de nyeste funksjonene.
Android-eventyret dreier seg først og fremst om å nå ut til nye målgrupper. I det voksende smarttelefonmarkedet i områder som Inda, Kina og Afrika, er det Android som leder an. Med Android i porteføljen, kan Nokia kapre kunder her, ved hjelp av sitt fortsatt sterke merkenavn.
Så noen flaggskip med Android er ikke å se på horisonten. Siden det er Microsoft som straks eier Nokias mobildivisjon, kommer det neppe slike telefoner.
For Microsoft dreier dette seg om å få nye brukere over på sine tjenester, og vekk fra for eksempel Googles univers.
LES OGSÅ: Slik er Sonys nye flaggskip
Android på finsk
Nokia har derfor passet på å fjerne ethvert spor av Google på telefonene. De kjører en modifisert versjon av Android 4.1, en såkalt AOSP-versjon. På toppen har de lagt sitt eget, tungt modifiserte brukergrensensitt.
Dette fungerer ikke som noen Android-telefoner du har prøvd tidligere.
Du ser det allerede på låseskjermen. Her presenteres varsler i en egen boks. Statuslinjen på toppen av skjermen viser ikke varsler i det hele tatt.
Startskjermen er inspirert av både Asha-serien til Nokia, og Windows Phone. Her er alle apper samlet, og vises omtrent som Windows' fliser. Du kan flytte rundt på dem, og velge mellom to størrelser.
Det er dog ingen egen appmeny her, slik det er på Windows Phone. Alt du installerer legger seg på startskjermen.
Appene må du for øvrig hente fra andre kilder enn Google Play. Først og fremst henter du dem fra Nokias egne appbutikk. Naturlig nok, siden telefonen ikke leveres med Google-tjenester. Det skal imidlertid bli spennende å se om det er mulig å hacke Googles appbutikk inn på telefonen.
Uvant
Det er i det hele tatt ganske forskjellig fra hva vi er vant med på Android-telefoner. Statuslinjen skjuler for eksempel kun snarveier til å aktivere og deaktivere funksjoner som Wi-Fi og Bluetooth. Det er ingen varsler her.
Fra Android er vi vant til å ha en appveksler, slik at vi kan bytte mellom appene vi bruker ofte. Dette har ikke Nokias Android-grensensitt i det hele tatt. I stedet må du ta turen over til funksjonen de kaller "Fastlane". Du sveiper til høyre eller venstre fra startskjermen, og får opp en liste over de appene du brukte sist.
Dette er en liste med inntil 50 apper, og de er sortert etter sist brukt. Så om du stadig er innom Facebook vil den ligge i nærheten av toppen nesten konstant.
Her er det også noen varsler, for eksempel om det er oppdateringer tilgjengelig til appene dine. Disse legger seg over listen med sist brukte apper. Blar du deg lenger opp, vises kommende hendelser, som vekkerklokke eller kalenderoppføringer.
Det er bare én tast under skjermen. Den eneste funksjonen denne har er å gå tilbake, enten du skal ut av en app, eller gå ett steg tilbake. Det hadde kanskje vært naturlig at den også kunne hente opp en appvekseler når vi holder den inne, men det tenker vi kanskje mest fordi vi er farget av hvordan Android vanligvis fungerer.
Det eneste stedet Nokia X ligner på vanlig Android er i innstillingsmenyen. Denne er bare kosmetisk endret sammenlignet med standard Android.
LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Android
Nokia XL
Vi tok en prøvetur med Nokia XL. Dette er "toppmodellen", om vi kan bruke det begrepet om en telefon spesifisert som denne. Den har fem tommers skjerm med 800 x 480 pikslers oppløsning, en tokjernet 1 GHz prosessor, 768 MB arbeidsminne og 4 GB lagringsminne. Kameraet har en oppløsning på fem megapiksler, og har både autofokus og fotolys.
Altså ikke spesifikasjoner som tyder på at den kan bli en storselger i Norge, hvor vi er så glade i iPhone og Samsung Galaxy. Men så er den heller ikke laget med tanke på markeder som vårt.
Så da er det kanskje ikke så rart at skjermen oppleves som litt kjip. Det er lett å se bildepunkter, og den fremstår ikke som spesielt skarp. Vi syns også telefonen oppleves litt treg, men det kan ha med tidlig programvare å gjøre.
Vi liker dog designen. De fleste Android-telefoner i denne prisklassen ser like billige ut som de er. Her har Nokia gått for en miks av myke kurver og klare linjer, og plastdekselet har en myk gummiaktig overflate.
En vanesak
Vi plukket på telefonen en stund, og etter at vi hadde lært oss hvordan menysystemet fungerer, begynte det å sitte i fingrene. Førsteinntrykket er derfor at Nokia kanskje er inne på noe lurt. I alle fall når målgruppen er mennesker som kjøper sin første smarttelefon.
Det er lett å finne igjen de appene vi bruker ved hjelp av Fastlane. Det er lett å sortere appene på startskjermen. Telefonen støtter dessuten to SIM-kort, og det er veldig lett å endre hvilket du vil bruke. Dette ligger i statuslinjen på toppen av skjermen.
Du kan installere mange av de appene du sikkert allerede har på Android-telefonen din, som Facebook og Whatsapp.
LES OGSÅ: Nokia Lumia 1520 er en monstertelefon
At Nokia også har utstyrt telefonen med frontkamera gjør at den kan brukes til videosamtaler over Skype, som er forhåndsinstallert. Den leveres også med deres egne karttjeneste Here Maps, men denne fikk vi ikke testet siden telefonen vi lekte oss med ikke hadde internettforbindelse.
Noen tro på at dette blir en slager i Norge har vi imidlertid ikke. Til det er den for svakt spesifisert, og siden den mangler Google-apper begrenses utvalget apper av hva som er tilgjengelig via Nokias egne appbutikk og de andre tredjepartsbutikkene Nokia samarbeider med.
At Nokia har valgt å gå for Android er imidlertid spennende nok, syns vi. Om den kommer til Norge eller ei vet vi i skrivende stund ikke. Vi ser likevel frem til å teste den når den tid kommer.
Nokia XL skal koste 109 euro før skatt, noe som trolig betyr en pris på rundt 1200 kroner dersom den kommer i salg.
LES OGSÅ:
Sonys nye flaggskip tar 4K-video