Oslo tingrett fant entreprenøren Secora og Norges Geotekniske Institutt (NGI) skyldig i brudd på forurensningsloven i forbindelse med opprydningen i Oslofjorden. Mens Oslo Havn KF ble frifunnet på alle punkter.
– Overrasket
Oslo Havn KF skriver i en pressemelding at de tar anken til etterretning.
– Det er et paradoks at et miljøprosjekt som har medført at fjorden er renere enn på 100 år og som har overholdt miljøbudsjettet havner i retten tiltalt for brudd på forurensningslovgivningen. Vi er derfor overrasket over at statsadvokaten anker, sier styreleder i Oslo Havn KF, Bernt Stilluf Karlsen.
– Har en god sak
Han viser til at påtalemyndigheten måtte gå fra store deler av tiltalen i den første rettsrunden.
– Tingretten var enstemmig i frifinnelsen av Oslo Havn. Samtidig er vi trygg på at også lagmannsretten vil se at vi har en god sak, sier styreleder i Oslo Havn KF, Bernt Stilluf Karlsen.
– Vellykket
Styrelederen viser til at alle faglige rapporter konkluderer med at miljøprosjekt "Ren Oslofjord" har vært vellykket.
– Indre Oslofjord har ikke vært renere på 100 år. I Bjørvika og Pipervika har prosjektet bidratt til at 90-95 prosent av forurensningen er fjernet. Tildekkingen av deponiet ved Malmøykalven har også gjort dette området betydelige renere enn før.
Skaper usikkerhet
– I denne saken har Oslo Havn gjort det som er forventet av oss som byggherre og prosjektleder. Etter vår oppfatning kan vi ikke straffes for de feil Secora har begått, noe tingretten stadfestet med sin frifinnelse av Oslo Havn. At påtalemyndigheten nå anker denne frifinnelsen skaper ny usikkerhet for byggherrer i viktige havneoppryddingsprosjekter. Det burde være unødvendig, sier Stilluf Karlsen.
Oslo Havn er imidlertid glad for at frifinnelsen av prosjektlederen ikke ankes.