En Statoil-ansatt saksøkte Statoil etter at jobben hennes ble overført til et annet selskap. Det skjedde i forbindelse med Statoils massive outsourcing som ble bestemt i januar i fjor.
Nå slår Stavanger tingrett fast at kvinnen (49) ble ugyldig oppsagt fra Statoil og at hun er ansatt i selskapet.
Mandag ble dommen avsagt i Stavanger tingrett, melder Stavanger Aftenblad.
Les også: Nå står arbeidsrettsakene i kø i oljebransjen
Ble outsourcet
Kvinnen jobbet for Statoil ved Kårstø-anlegget innenfor området Global Business Services (GBS), som leverer støttetjenester til selskapet.
13. januar 2014 fattet Statoils ledelse en formell beslutning om outsourcing. Til sammen 209 årsverk innen IT, eiendomsdrift og finans skulle skilles ut fra selskapet.
IT-tjenestene ble satt ut til Capgemini, økonomi- og finanstjenestene ble satt ut til Accenture og eiendomsdrift ble satt ut til Coor Service Management. Totalt 44 personer innenfor GBS ble overført til Coor.
I februar 2014 fikk kvinnen et brev fra Statoil der det ble opplyst at arbeidsforholdet hennes ville bli overført til Coor 1. juni 2014. Dersom hun reserverte seg mot dette, ville arbeidsforholdet hennes opphøre uten oppsigelse og varsel, og at hennes siste arbeidsdag i Statoil uansett var 31. mai 2014, ifølge dommen.
I mai skrev kvinnen brev til Statoil og bestred virksomhetsoverdragelsen. Hun krevde fortsatt ansettelse i Statoil og viste til 22 års ansiennitet. Hun krevde også å få jobben sin i selskapet tilbake.
Les også: Nå starter kampen om Sverdrup-jobbene
Fortsatt ansatt
Retten slår fast at det ikke var tale om noen virksomhetsoverdragelse fra Statoil til Coor, og at hun derfor fortsatt er ansatt i Statoil.
– Hun er veldig fornøyd og håper at dommen blir rettskraftig, sier kvinnens advokat Eyvind Mossige til Teknisk Ukeblad.
I retten argumenterte han for at det ikke var noen økonomisk enhet som ble overført fra Statoil til Coor.
– Dette var en omorganisering og ingen virksomhetsoverdragelse, sier Mossige.
– Det var heller ikke oppgaver som gikk fra Statoil til Coor, men fra Statoils underleverandører til Coor, sier Mossige.
Statoil mente derimot at det var en virksomhetsoverdragelse. De mente også at det ikke var tale om noen oppsigelse i denne saken og at kvinnen dermed ikke kunne kreve jobben tilbake.
Selskapet ble ikke hørt av retten, som mente det var en oppsigelse.
Les også: Fem ingeniører har forberedt dette løftet i to år
– Ikke fulgt reglene
Kvinnen hadde også lagt ned påstand om at hun skulle gjeninntre i stillingen i Statoil. Hun fikk imidlertid ikke gehør for dette.
«Det at saksøker ikke kan gjeninntre, er for øvrig en konsekvens av at Statoil ikke har fulgt reglene, og da urettmessig fjernet stillingen hennes», heter det i dommen.
Statoil har mottatt dommen, men det er uvisst hvorvidt selskapet vil anke den eller ikke.
– Vi har mottatt dommen og vi vil gjøre oss kjent med detaljene i den med tanke på en eventuell anke. Ut over det har vi ikke noen kommentar, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil til Teknisk Ukeblad.
Les flere nyheter om Statoil.