OLJE OG GASS

Ap-ledelsen advarer mot partipisk om Lofoten

Statsminister og partileder Jens Stoltenberg advarer mot bundet avstemning om oljeleting utenfor Lofoten på helgens Ap-landsmøte.

Partileder Jens Stoltenberg holdt onsdag pressefrokost i Folkets Hus i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte.
Partileder Jens Stoltenberg holdt onsdag pressefrokost i Folkets Hus i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte. Bilde: NTB scanpix
17. apr. 2013 - 15:32

Vern eller åpning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja blir en av de store og jevne dragkampene under Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo denne helgen.

Ap-ledelsen vil åpne områdene, men advarer mot å tvinge motstanderne av en konsekvensutredning til å stemme for, selv om fylket de representerer har sagt ja.

– Vi i partiledelsen verken kan eller vil binde noen. Tvert om vil jeg advare mot at fylkene binder alle sine delegater i alle saker. Da hadde det jo ikke vært noe poeng å avholde landsmøte, sier Stoltenberg.

– Dynamisk landsmøte

Partisekretær Raymond Johansen sier at landsmøtet må reflektere det som skjer i fylkene, samtidig som han understreker at hver enkelt delegat er valgt inn for seg selv.

Tidligere har det vært ulik praksis når det gjelder om landsmøtedelegatene skal bindes til fylkeslagenes vedtak, og partisekretæren sier at enkelte fylkeslag velger å gjøre dette i saker som er viktige for dem.

– Vårt landsmøte er et levende politisk verksted, og derfor er det ikke bra hvis det blir for mange bindinger, men det skal ikke en partisekretær blande seg for mye bort i, sier Johansen.

Fylkeslagene i Rogaland og Nordland har valgt å bruke partipisken slik at fylkesdelegatene må stemme ja til en konsekvensutredning av de kontroversielle havområdene.

Nordland har 19 delegater, mens Rogaland har 15 av de til sammen 300 utsendingene til landsmøtet. Det er fortsatt helt åpent hvordan striden om konsekvensutredning vil ende.

Trolig er det et lite flertall for partiledelsens syn, men motstanderne av petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja har lenge mobilisert, blant dem partiets ungdomsorganisasjon, AUF.

Les også: Reiten ber regjeringen la Lofot-oljen ligge

Mobilisering

Men det er ikke bare oljevirksomhet i nord som vil vekke stort engasjement på landsmøtet. Et flertall i programkomiteen vil ikke ha verneplikt for kvinner, men et stort mindretall, støttet av blant andre utenriksminister Espen Barth Eide, vil trolig skape stor debatt.

Dessuten kommer framtiden for norsk pelsdyrnæring og offentlig finansiert tannhelse opp igjen.

Nestleder Helga Pedersen har ledet programarbeidet, og legger til at i fylkespartiene er det skole, bolig og arbeidslivsspørsmål som har skapt størst engasjement.

– I tillegg forventer jeg mye oppmerksomhet rundt næringspolitikk, ikke minst om vilkårene for skogbruksnæringen, sier hun.

Les også:

Bekymret for manglende oljevern i Lofoten

Industrien glad for Lofoten-forslag

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Borten Moe vil bore i Lofoten allerede i år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.