Ap sier ja til å konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men utsetter til 2015 å ta stilling til om områdene skal åpnes for oljevirksomhet.
Et ja til konsekvensutredning innebærer ikke et ja til at områdene åpnes for petroleumsvirksomhet, heter det i vedtaket fra Ap-landsmøtet.
Neste landsmøte om to år skal ta stilling til det.
Forslaget ble vedtatt med 194 stemmer. Et mindretall på 104 stemte imot å starte konsekvensutredning nå, og støttet AUFs forslag om ikke å gjennomføre konsekvensutredning i kommende stortingsperiode.
Les også: Kan bore i Lofoten allerede neste år
– Banebrytende
– Dette er en halv seier for oss, sier AUF-leder Eskil Pedersen.
Han mener at ungdomsorganisasjonen har klart å flytte landsmøtet. Det opprinnelige forslaget fra programkomiteen gikk ut på å åpne for boring. I stedet blir det en omkamp i 2015.
– Det er avgjørende er at landsmøtet nå sier at en konsekvensutredning ikke er det samme som et ja til utvinning. Det er også banebrytende at landsmøtet om to år skal ta stilling til et spørsmål om utvinning eller ei. Det har aldri skjedd før, sier AUF-lederen.
Les også: Reiten ber regjeringen la Lofot-oljen ligge
To runder
Redaksjonskomiteen la søndag morgen fram sin endrede innstilling om først å utrede konsekvensene og så ta en ekstra runde på landsmøtet om to år for å ta stilling til om områdene skal åpnes.
Konsekvensutredningen av petroleumsaktivitet i uåpnede deler av Nordland VI og i feltene Nordland VII og Troms II kan starte umiddelbart.
Statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet har opplyst at utredningen kan være klar vinteren 2015, i god tid før det neste Ap-landsmøtet.
– Vi har en lang tradisjon for en kunnskapsbasert og skrittvis tilnærming, og jeg vil understreke at dette ikke betyr at vi skal åpne områdene for oljeleting nå, sier partinestleder og leder i programkomiteen, Helga Pedersen.
Optimisme i næringen
LoVe Petro, som representerer 200 bedrifter i Lofoten og Vesterålen, er fornøyd med at Arbeiderpartiet nå sier ja til konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor øygruppen i nord.
– Vi har i lengre tid jobbet med å få fram fakta om hvilken betydning en konsekvensutredning og eventuell petroleumsvirksomhet vil ha for vår region. Det viktigste er at vi nå får vite om petroleumsaktivitet kan kombineres med hensynet til fiskeri og miljø, sier daglig leder Ørjan Robertsen i LoVe Petro.
Organisasjonen ble opprettet for å «få fram faktabasert kunnskap om hva en konsekvensutredning, og eventuell åpning av feltene utenfor Lofoten og Vesterålen vil innebære».
Les også: Bekymret for manglende oljevern i Lofoten
Lover å kjempe
Miljøorganisasjonene er ikke like fornøyd, men også der er det optimisme å spore.
– Avstemningen på landsmøtet til Ap viser at det er en betydelig motstand mot oljeboring i nord også internt i partiet, og vi vil stå på videre sammen AUF. Kampen for å bevare Lofoten, Vesterålen og Senja er langt fra over, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.
Han får følge av Frederic Hauge i Bellona.
– Vekten i Ap har forskjøvet seg, på en måte ledelsen må ta hensyn til fremover. Dette viser at det tross alt nytter å slåss, sier Hauge og legger ikke skjul på at han er klar til kamp.
– Vi lå på Røst i 2001, og vi skal ligge der igjen hvis de åpner for oljeleting.
Les også: Energien er like skitten i dag som i 1990
– Kamp mot kunnskap
Natur og Ungdom er også kampklare, men virker noe mer pessimistiske etter Ap-kompromisset.
– I dag går Arbeiderpartiet til kamp mot fisken, ungdommen og all tilgjengelig kunnskap. Det er en kamp vi aldri skal la dem vinne, sier leder Silje Lundberg.
– Oljetilhengerne legger alle miljøfaglige råd på hylla, og partiet viser med dette at de ikke er opptatt av kunnskap, med mindre den sier det de vil, legger hun til.
Les også: Skal drifte Brynhild-feltet fra Bærum